Forhold:

7 tegn på at du er i et asymmetrisk forhold

Er forholdet ditt ensidig?

DEN ENE FØLER MER: Hvis den ene elsker mer og er mer forelsket enn den andre, blir forholdet asymmetrisk og ensidig.
DEN ENE FØLER MER: Hvis den ene elsker mer og er mer forelsket enn den andre, blir forholdet asymmetrisk og ensidig. Vis mer
Publisert

Et forhold vil nok aldri bli 100 prosent likeverdig. I startfasen er det ofte en som tar mer initiativ enn den andre, det er som regel en som føler seg forelsket først eller som er klar for forpliktelse først.

I et sunt forhold vil det variere hvem av dere som føler mest. I starten er det gjerne den ene, etter hvert er det kanskje den andre og så bytter dere på det i ulike faser i forholdet.

I et usunt og asymmetrisk forhold føler en av dere mer enn den andre gjennom hele forholdet. For eksempel at du alltid må ta initiativ i datingfasen, eller at du ønsker forpliktelse, stiller opp og gjør alt du kan for forholdet, uten å få det samme tilbake.

Se for deg at du sier «Jeg elsker deg» til kjæresten din, men blir møtt med stillhet. Du kjøper en flott julegave med mye omtanke i, men får en lite gjennomtenkt gave tilbake. Du henter han på flyplassen eller lager yndlingsretten hans, men får aldri samme omtanke tilbake.

Et slikt forhold kan være svært vondt og vanskelig for den som opplever å ikke få den samme omtanken og kjærligheten tilbake fra partneren sin. Det er lett å føle seg mindreverdig og ikke god nok.

Alle uttrykker kjærlighet på ulike måter, og det betyr ikke nødvendigvis at han ikke elsker deg om han ikke sier det. Så hvilke tegn bør du være obs på hvis du mistenker at du er i et asymmetrisk forhold?

USIKKERHET: Du er aldri sikker på hva kjæresten din føler, og blir enda mindre sikker på din egen intuisjon og egenverd.
USIKKERHET: Du er aldri sikker på hva kjæresten din føler, og blir enda mindre sikker på din egen intuisjon og egenverd. Vis mer

7 tegn på et asymmetrisk forhold

- Jeg har et uttrykk om «ugler i mosen» som jeg alltid har med meg inn i terapirommet: «Be aware if a smiling and charming man turns up with a very sad or very angry wife. How can he be so apparently happy with his spouse so unhappy?”.

Det sier parterapeut Nina Ringnes til KK.

I et ensidig forhold er den ene mer forpliktet, og investerer mye mer krefter, tid, følelser og kanskje til og med penger i forholdet enn den andre.

Mange tenker at innsatsen, energien og kjærligheten i et forhold må være 50/50 for at det skal være et sunt og godt forhold. Eksperter mener at du heller bør tenke 100/100. Begge bør med andre ord gjøre sitt beste for å opprettholde et sunt forhold.

Tidsskriftet Psychology Today har samlet 7 tegn på at forholdet ditt ikke er likeverdig, og Ringnes er enig i at disse 7 punktene:

1. Du unnskylder deg ofte for ting.

2. Det føles vanskelig å engasjere partneren din i en samtale.

3. Du skjuler ting om forholdet ditt til andre, eller du røper for mye om forholdet til andre i stedet for å diskutere problemene direkte med partneren din.

4. Du kommer på unnskyldninger for oppførselen deres.

5. Du føler at du må gå på tå hev og være forsiktig rundt kjæresten din.

6. Følelsene mellom dere er negative.

7. Du er aldri sikker på hva kjæresten din føler, og blir da enda mindre sikker på din egen intuisjon og egenverd.

KAN FØLE LIKE MYE: Vi har ulike måter å vise kjærlighet på, og det kan hende at kjæresten din virkelig elsker deg selv om du ikke oppfatter det slik.
KAN FØLE LIKE MYE: Vi har ulike måter å vise kjærlighet på, og det kan hende at kjæresten din virkelig elsker deg selv om du ikke oppfatter det slik. Vis mer

Vi uttrykker kjærlighet på ulike måter

Selv om disse 7 tegnene er noe du absolutt bør ta på alvor, er det greit å vite at alle mennesker er forskjellige og uttrykker kjærlighet på ulike måter. Det kan derfor hende at kjæresten din prøver å vise kjærlighet på sin egen måte.

- Hvis du føler at kjæresten din ikke viser like mye kjærlighet som det du selv gjør, kan det rett og slett handle om ulike kjærlighetsspråk. Kanskje han ikke er så flink til å ordlegge seg, eller viser kjærlighet med å prioritere deg og hjelpe deg med bilen, mens du venter på en muntlig kjærlighetserklæring.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Han sier at det kan være lurt å se på alt som blir gjort og sagt i forholdet, og ikke fokusere så mye på det som ikke blir sagt.

- Vi kan alle bli flinkere til å se og høre hverandre, og alle har ulike bakgrunner og tradisjoner. Kanskje han har vokst opp med foreldre som ikke uttrykker kjærlighet og gir tilbakemeldinger, og derfor vet han ikke hvordan han skal gjøre det, sier Winther.

Forholdet trenger med andre ord ikke å være så ensidig og asymmetrisk som du kanskje tror.

- Spør om oppveksten hans. Fikk han ofte bekreftelse og rosende ord? Det er stor forskjell fra familie til familie, og det tar vi med oss inn i parforholdet. Det betyr ikke nødvendigvis at den ene bryr seg mer enn den andre, sier han.

Han understreker at dersom du aldri føler deg like verdsatt og elsket i forholdet, er det et varseltegn som du bør ta på alvor.

ULIKT KJÆRLIGHETSSPRÅK: For noen er det naturlig å uttrykke kjærlighet og være romantisk. For andre føles det unaturlig.
ULIKT KJÆRLIGHETSSPRÅK: For noen er det naturlig å uttrykke kjærlighet og være romantisk. For andre føles det unaturlig. Vis mer

3 tips for å bedre forholdet

Ingen av oss forhold er perfekte og vi vil alle være litt i ubalanse innimellom. Problemet oppstår hvis dere er for ubalanserte over tid. Det kan føre til stadig økende konflikt og frustrasjon i forholdet.

Her er 3 tips fra Psychology Today som kan bedre forholdet:

1. Sett av tid til å diskutere forholdet med kjæresten din. Gi uttrykk for hva du har behov for og ønsker.

2. Skriv ned bekymringene dine. Ofrer du mye forholdet? Hva trenger du i et sunt forhold? Hva er dine viktigste, personlige verdier (f.eks. sikkerhet, ærlighet, integritet osv.)? Er du alltid "giveren" i forholdet? Å skrive dette ned kan hjelpe deg med å få mer klarhet i hva som plager deg.

3. Søk råd hos en parterapeut eller andre som kan hjelpe deg med å rydde opp i tankene og problemene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer