Forhold:

8 hemmeligheter bak et godt forhold

Hvorfor har noen det så irriterende bra sammen? Her er kanskje grunnen.

TA TAK I DEG SELV: - Din respons påvirker din kjæres atferd og kommunikasjon, enten du liker det eller ikke. FOTO: NTB
TA TAK I DEG SELV: - Din respons påvirker din kjæres atferd og kommunikasjon, enten du liker det eller ikke. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du noen gang lurt på hva som er hemmeligheten bak et langt og lykkelig forhold? Alle kjenner vel par som virker uanstrengt lykkelige sammen, som er bestevenner, partnere og som holder sammen i år etter år etter år. De har kanskje holdt sammen helt siden ungdomstiden, eller møtte hverandre senere i livet men opplevde at det var full klaff fra første stund.

For de fleste er det ikke fullt så enkelt å finne livslang kjærlighet, og ekstremt mange par klarer ikke å leve sammen hele livet. Rundt 40 prosent av ekteskap ender i skilsmisse, og enda flere samboerskap tar slutt.

Du har gjerne tenkt at de som klarer å få forholdet til å fungere så lenge bare er heldige eller at de «fant den rette». Parterapeuter mener derimot at det er viktigere å være den rette enn å finne den rette.

Så hvordan kan du være den rette? Finnes det en hemmelig oppskrift på et langt og lykkelig samliv? Svaret er ja, og ifølge forskere finnes det 8 hemmelige grep.

NYTT FOKUS: «Før vi startet i parterapi hadde jeg bare fokus på hva som var galt og hva jeg ikke fikk, altså alle de udekkede behovene. Nå har jeg fokus på parforholdet og min kjæreste». FOTO: NTB
NYTT FOKUS: «Før vi startet i parterapi hadde jeg bare fokus på hva som var galt og hva jeg ikke fikk, altså alle de udekkede behovene. Nå har jeg fokus på parforholdet og min kjæreste». FOTO: NTB Vis mer

Små endringer kan forbedre forholdet

Psychology Today har samlet 8 hemmeligheter bak et godt forhold, og parterapeuter oppfordrer til teste om disse hemmelighetene kan forbedre eller redde forholdet ditt.

- Ikke heng deg opp i om du er enig i alle. Bestem deg heller for å leve etter dem en uke eller måned, og så sjekk resultatet. Du kan bli overrasket. Mange av rådene kunne vært skrevet av par som har gått i parterapi, og slike kjærlighetsnøkler er fine å benytte forebyggende før samspillet har gått i lås.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

- Jeg husker en kunde som sa: «Før vi startet i parterapi hadde jeg bare fokus på hva som var galt og hva jeg ikke fikk, altså alle de udekkede behovene. Nå har jeg fokus på parforholdet og min kjæreste». De åtte hemmelighetene i denne artikkelen sier også noe om, sier Søyland.

Punktene handler om å bli bevisst på at det ikke finnes en objektiv virkelighet i parforholdet, men min og din virkelighet.

- Din respons påvirker din kjæres atferd og kommunikasjon, enten du liker det eller ikke. Ha fokus på å være den rette, altså ta eierforhold til det som ikke er bra og gjør noe aktivt for å endre dagen. Da slipper du å bare holde ut eller håpe på bedre dager, sier hun.

Her er 8 hemmeligheter bak et godt forhold:

1. Tenk at partneren din har gode intensjoner

Hvordan du tolker og reagerer på det som blir sagt og gjort kan ha stor betydning for forholdet. Du skal selvfølgelig ikke anta at han har gode intensjoner hvis han er slem eller truende, men i vanlige samtaler bør du tenke at intensjonene er gode. Ikke tolk små kommentarer i verste mening, mest sannsynlig prøver han ikke å krenke deg.

Det er veldig vanlig at når vi har det bra i et forhold, så antar vi at partneren har gode intensjoner. Når forholdet går dårlig, antar vi det verste.

Hvis du blir såret eller fornærmet, kan du spørre partneren din om det var slik han eller hun mente det. Dette gir en sjanse til å rette opp inntrykket.

- Det mye misforståelser i mange parforhold, og det blir til gode øyeblikk i terapirommet, sier Søyland.

ULIKHETER KAN VÆRE POSITIVT: Sett pris på de ulikhetene du kan, og lær deg å tolerere de du ikke kan sette pris på. FOTO: NTB
ULIKHETER KAN VÆRE POSITIVT: Sett pris på de ulikhetene du kan, og lær deg å tolerere de du ikke kan sette pris på. FOTO: NTB Vis mer

2. Du kan kun endre hvordan du ser på partneren din.

Skift fokus fra det du ikke liker til det du liker. «Jeg elsker at du setter på kaffe om morgenen» er en bedre tilbakemelding enn «Hvorfor setter du aldri kaffekoppen i oppvaskmaskinen etterpå?»

Vi blir ofte irritabel av at partneren vår er irritabel, så ha fokus på det du vil ha mer av!

- Når du har en god kjæreste handler det ikke om at vedkommende skal dekke alle dine behov. Det handler om at dere to skal skape noe magisk sammen, der det også er plass til følelser, floker og forebyggende fokus, sier Søyland.

Hvis du er misfornøyd med forholdet bør du med andre ord endre deg selv først.

- Ved å endre deg selv kan du endre den andre, for vi påvirker hverandre. Hvis du er ryddig og partneren din er rotete, bør du rydde litt ekstra. Det er lettere å rydde der det allerede er ryddig, og det er lettere å rote der det er rot, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

3. Sett pris på så mange ulikheter som du kan, og tolerer de du ikke kan sette pris på.

Den største feilen par gjør er å anta at hendelser og atferd betyr det samme for dere begge. Hvis du gjør det, vil du sannsynligvis bedømme partneren din etter hvordan du selv ville reagert.

- At du tror du vet hvorfor partneren din responderer slik han gjør er nettopp det som kan skape unødvendige hverdagsfloker, utfordringer og et dårlig samliv, sier Søyland.

Vi har alle ulik bakgrunn, oppvekst, livserfaring, følsomhet osv, som påvirker hvordan vi reagerer og tolker hendelser. Sett pris på de ulikhetene du kan, og lær deg å tolerere de du ikke kan sette pris på.

VÆR DEN RETTE: Hold fokus på å være den rette, altså ta eierforhold til det som ikke er bra og gjør noe aktivt for å endre dagen. FOTO: NTB
VÆR DEN RETTE: Hold fokus på å være den rette, altså ta eierforhold til det som ikke er bra og gjør noe aktivt for å endre dagen. FOTO: NTB Vis mer

4. Erstatt «å få dekket mine behov» med dypere verdier.

5. Innse at du ikke kan være lykkelig i kjærligheten uten å være medfølende og snill mot din kjære.

6. Skaff deg den partneren du helst vil ha, ved å være den partneren du helst vil være.

Medfølelse, vennlighet og hengivenhet pleier å avle medfølelse, vennlighet og kjærlighet. Motvilje og sinne avler mer sinne.

- Det er viktig å være bevisst på hvordan vi hele tiden påvirker hverandre, sier Søyland.

Da handler det ikke om å tvile på partneren og pakke kofferten. Det handler om å bygge en sunn og bærekraftig relasjon.

7. For å elske stort, tenk lite.

Små øyeblikk er viktigere for lykkelige forhold enn store gester som romantiske helger eller ferier.

- Spot on: To love big, think small, sier Søyland.

8. I stedet for skyld, fornektelse og unngåelse, velg heller å forbedre, sette pris på og beskytte.

Ha fokus på:

1. Forbedring. Å prøve å gjøre en dårlig situasjon litt bedre

2. Å sette pris på. Gjenkjenne hvordan dere forbedrer hverandre.

3, Beskyttelse. Ta dere av hverandres emosjonelle og fysiske helse.

Vedlikehold seksualiteten

Winther legger til et 9ende punkt på listen over hemmeligheter bak et godt forhold: Vedlikehold seksualiteten.

- Sørg for å ha et godt sexliv. Hvis du ikke har lyst på sex, prøv å vær nær partneren din og se om lysten kan komme etter hvert. Lyst kan komme snikende. Et aktivt sexliv er veldig viktig for å føle seg fornøyd med partneren sin, sier Winther.

Han oppfordrer også til å gå på date jevnlig, spesielt etter dere får barn. Da er det mange som glemmer å være kjærester, og dating og sex blir borte.

- Ha kjærestetid. Sørg for å dedikere tid til hverandre. Veldig ofte er vi slitne på kveldstid og setter på Netflix eller leser noe på mobilen. Bruk heller noe av tiden til å være sammen, det er viktig for forholdet, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer