Samliv:

8 steg til langvarig kjærlighet

Er du i et helt nytt forhold og lurer på hvordan det skal vare? Eller er du kanskje i et ekteskap hvor begge parter føler seg fastlåst? Da bør du ta med deg disse punktene.

PLEIE FORHOLDET: Få ekspertenes tips til å bevare det nye forholdet, eller ekteskapet som har vart i flere år. FOTO: NTB Scanpix
PLEIE FORHOLDET: Få ekspertenes tips til å bevare det nye forholdet, eller ekteskapet som har vart i flere år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Professor i psykologi og forfatter John M. Gottman (77) har forsket på parforhold og familiepsykologi i over 40 år. I boken «Åtte dater som forandrer alt» gir han og kona Julie Schwartz Gottman (68) sine beste innsikter for et lykkelig og langvarig forhold.

Forfatterne lister her opp åtte punkter, etterfulgt av en date avslutningsvis, der disse punktene prøves ut i praksis. Leserne oppfordres også til å prøve stegene og gjøre dette på datene. Les punktene lenger ned i saken!

Erfarne forfattere

Psykolog Peder Kjøs (51) er kjent fra NRK TV-serien «Jeg mot meg», mener at disse punktene er til å stole på, siden forfatterne har såpass lang erfaring innenfor feltet.

PEDER KJØS: Psykolog Peder Kjøs forteller til KK hva han synes om punktene. FOTO: Privat.
PEDER KJØS: Psykolog Peder Kjøs forteller til KK hva han synes om punktene. FOTO: Privat. Vis mer

- John og Julia Gottman har jobbet med par i mange, mange år som terapeuter og forskere, og har åpenbart dyp innsikt i hva som kjennetegner gode og ikke så gode parforhold, forteller han.

Han trekker fram to av punktene som blir nevnt i boka som spesielt viktige, nemlig forpliktelse og tillit.

- Parforhold handler om følelsesmessig og rasjonell trygghet; du må forplikte deg og føle deg trygg på at også den andre er forpliktet, sier Kjøs.

- Et fint verktøy

Kate Elin Søyland (54) er samlivsterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes. Hun har tro på disse punktene dersom paret praktiserer rådene og dialogen i en hektisk hverdag. Hun synes at de representerer noe spennende.

PRAKTISERE I HVERDAGEN: - Det er lett å lese en bok og tenke at «dette er jo viktig» - og plutselig er det helt glemt, forteller samlivsterapeut Kate Elin Søyland. FOTO: Åpen Dialog
PRAKTISERE I HVERDAGEN: - Det er lett å lese en bok og tenke at «dette er jo viktig» - og plutselig er det helt glemt, forteller samlivsterapeut Kate Elin Søyland. FOTO: Åpen Dialog Vis mer

- Mange sier i terapirommet «Jeg tenkte jo ikke på det da vi møttes!». Her får paret en mulighet til å ikke bare gå etter emosjonenes overbevisning, men også sjekke at «x-faktoren» stemmer. Gjerne inkluder den åpne dialogen; tilfør to punkter du personlig mener er avgjørende for et lykkelig samliv, så er listen et fint verktøy å bruke for å skape en levende og vital relasjon, forteller hun til KK.

Her er de 8 faktorene Gottman mener er viktige for et langvarig forhold.

1. TILLIT OG FORPLIKTELSE

"Når vi prioriterer forholdet ved å vise at vi prioriterer det, bygger vi tillit og viser lojalitet langt utover det vi sier i ekteskapsløftene". Det første kapitlet i boka fokuserer på at begge parter må velge å forplikte seg til forholdet hver eneste dag. I et forpliktende forhold vil dere begge stoppe verden for å prøve å forstå den andres smerte og trøste hverandre.

FORPLIKTELSE: Velg å forplikte deg. FOTO: NTB Scanpix.
FORPLIKTELSE: Velg å forplikte deg. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Dere må verdsette hverandre, og dyrke takknemligheten for det du kan få med partneren din. Om du bruker masse tid på å dyrke hat over det som mangler i forholdet, kan man fort legge til rette for utroskap.

I boka referer de til filmen «Alice in Wonderland», hvor Alice hopper ned i et kaninhull uten å vite hva som venter. Hun aner ikke hvor reisen skal føre henne, men hun tar en sjanse og følger etter kaninen. I Eventyrland er det skumle ting og utfordringer, men også ting som er interessante og fengslende. Alice ser seg ikke tilbake og tviler ikke på eventyret hun har valgt.

Dere vil alltid nå et punkt i forholdet der det blir vanskelig. I det mørke øyeblikket da du er sint, skuffet eller trist, lurer du kanskje på om du har fulgt riktig kanin ned i riktig kaninhull. Men partnere som virkelig er forpliktet overfor hverandre, står ikke med den ene foten ute av døren. De har satset alt på dette ene forholdet. De truer ikke med å dra i vanskelige tider.

Skaper usikkerhet

Søyland mener at tillit og forpliktelse er et viktig punkt for å bygge en bærekraftig og sunn relasjon. Hun forteller også at manglende tillit i forholdet er en vanlig bruddårsak, og at å true med et brudd skaper usikkerhet.

- Ofte når man har vært sammen en stund, vil en eller begge glemme viktigheten av å holde fokus på hva den andre trenger. Slurver man på dette punktet er det lettere å trekke seg bort når ting blir vanskelig og man går glipp av viktig relasjonsutvikling. I verste fall ender det i brudd, forteller Søyland.

Hun råder om å snakke om hva ordene betyr og huske å praktisere det i hverdagen.

- Klarer å være uenige

Peder Kjøs forteller at forpliktelser og det neste punktet, konflikthåndtering, går hånd i hånd. Han sier at grunnlaget kan være sterkt, men det vil alltid oppstå konflikter. Da er det måten man håndterer disse konfliktene på som er viktige, sier han.

- Et hovedtrekk ved gode forhold er at partene har gode måter å håndtere konflikter på. De klarer å være uenige uten å bli usikre på hele forholdet, og de klarer å diskutere uten å krenke hverandre og dermed ramme selve relasjonen, forklarer han.

LANGVARIG KJÆRLIGHET: Tillit til hverandre gir et langt samliv. FOTO: NTB Scanpix
LANGVARIG KJÆRLIGHET: Tillit til hverandre gir et langt samliv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. KONFLIKTHÅNDTERING

"Diskusjoner i et forhold er naturlig fordi det tjener en hensikt. Derfor er dette helt nødvendig". Målet ved en diskusjon er ikke å vinne, men å inngå kompromisser og forstå hverandre. Forskningen i boken viser at de fleste konflikter i et ekteskap ikke lar seg løse. Det er disse problemene som følger oss gjennom alle forhold helt til man håndterer de riktig.

FOTO: NTB Scanpix.
FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge Gottman har man enten varige problemer eller løsbare problemer. Løsbare problemer er ofte situasjonsbestemt, for eksempel at man krangler om husarbeid, hvem som skal hente barn når og hvor man skal dra på ferie. Disse problemene finnes det løsninger på. Man kan dele på husarbeidet, hente barn annenhver gang, også videre. Varige problemer skyldes forskjeller i personlighet eller livsstil. Da må man akseptere partneren for den han eller hun er.

Snakke om det

- Gottman har et viktig poeng her. Ikke alle konflikter lar seg løse - og det trenger ikke bety at man har et dårlig parforhold. Tvert imot - det kan bety at begge får lov til å være seg selv. Når det er sagt er konflikthåndtering noe som kan gi stor effekt å jobbe litt med, forteller Søyland.

- Prat om hvordan dere kan håndtere konflikter litt bedre. Finn noen enkle verktøy dere kan prøve ut og se på din egen familiekultur med et nysgjerrig blikk – hvordan har det påvirket din konflikthåndteringsstil?

Danner grunnlag

Kjøs mener at disse to overnevnte punktene er viktigst, fordi det bygger selve grunnlaget for at resten skal fungere.

- Når disse to faktorene - forpliktelse og konfliktløsning - er i orden, går veldig mye annet av seg selv, eller det lar seg relativt lett å løse. Uten forpliktelse og gode måter å løse konflikter på, hjelper ingenting av alt det andre, sier han.

3. SEX OG INTIMITET

"Det finnes ingen fasit på hva som er normalt, og det er en myte at sex skal og bør være dypt romantisk, med stearinlys, dempet musikk og timevis med avslappet elskovskunst". Å snakke om sex trenger ikke å være ubehagelig, flaut eller alvorlig. Gå til denne diskusjonen med letthet og ærlighet.

FOTO: NTB Scanpix.
FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Her gjelder det å finne ut hva som funker for deg og partneren din. Det normale er noe begge er komfortable med. Dette vil forandre seg når dere for eksempel får barn, blir eldre eller får medisinske problemer. Å starte forholdet ut fra forutsetningen om at man skal ha sex hver dag, er en oppskrift på å mislykkes. Alle ønsker et lidenskapelig og nært forhold, og det finnes metoder for å ødelegge og bygge opp denne tilknytningen også utenfor soverommet.

Det viktigste er at sex ikke blir det siste punktet på en lang liste med gjøremål. Å snakke åpent om sex gir uttelling. Man bør legge vekt på hva man liker og hva som føles bra. Det er særlig viktig at kvinner føler seg trygg på dette, og menn ønsker og trenger veiledning.

Våg å være ærlig

Søyland er enig i at kommunikasjonen er viktig, og det å våge å være ærlig når det gjelder seksuelle preferanser. Hun forteller også at man må lære å prate åpent om sex og nærhet tidlig i forholdet.

- Definer hver for dere hva som er drømmesex og hva som kan være god nok sex i en travel hverdag i en veletablert relasjon. Da vil dere fort se om dere er en god match - også i hverdagen, forklarer hun.

«LET'S TALK ABOUT SEX»: Det er viktig at man snakker om sex i forholdet. FOTO: NTB Scanpix
«LET'S TALK ABOUT SEX»: Det er viktig at man snakker om sex i forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. JOBB OG PENGER

"Å snakke om forpliktelser knyttet til jobb er nesten like viktig som diskusjonen om å forplikte seg til forholdet og ekteskapet". Jobben kan kreve like mye tid, energi og forpliktelser som ekteskapet. Man trenger ikke velge det ene eller det andre for å ha et godt forhold. Forskning viser at et lykkelig ekteskap kan gjøre deg lykkeligere i jobben. I samarbeidsekteskapets tidsalder, der dere er en del av et team, må dere finne ut hva som fungerer for deres forhold og deres liv.

Hva du velger å bruke tid på påvirker forholdet, og da er det ekstra viktig å styre tidsbruken sin. Lange arbeidsdager kan skape avstand. Alle par bør være enige om sine egne prioriteringer. Hva har størst verdi for deg? Arbeid handler om langt mer enn lønnsslippen, og synet på hva arbeid og penger betyr, vil utvikle seg gjennom livet.

Konfliktene som oppstår rundt penger, er lettere å løse når dere forstår hvordan deres egne historier med penger ligner hverandre, og hvordan de er forskjellige. Det er aldri for tidlig å skjønne partnerens forhold til penger, og det er aldri for sent heller. Det er bryet verdt å ta en diskusjon nå for å unngå uenighet om hvordan dere bruker og sparer deres hardt opptjente midler i fremtiden.

Unødige krangler

Søyland forteller at mange par krangler unødig om penger, økonomi og jobb. En typisk misforståelse er at «han jobber hardt for familiens økonomi, rett og slett av kjærlighet, men hun er ikke enig. Hun tolker det som mangel på interesse.» Da har Søyland et råd:

- Prat om bekymringer og hva som er viktig for dere, sier hun til KK.

JOBB OG FORHOLD: Jobben kan ta mye tid, men man må fortsatt gjøre plass til partneren i hverdagen. Foto: NTB Scanpix
JOBB OG FORHOLD: Jobben kan ta mye tid, men man må fortsatt gjøre plass til partneren i hverdagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. FAMILIE

"Definisjonen av familie, nå og i framtiden, er noe som er opp til deg og partneren". Familie betyr forskjellige ting for alle. En familie kan bestå av biologiske barn, bonusbarn, adoptivbarn, fosterbarn, ingen barn. Det viktigste er å snakke om hva familie betyr, og hvordan dere ønsker at deres egen familie skal se ut og fungere.

Familien kan være bare deg og partneren din, eller den kan inkludere din utvidede familie, husdyr og venner. Familie kan defineres som det stedet og de menneskene som du forbinder med kjærlighet, tilknytning og hjem.

FINN UT AV DET SAMMEN: Snakk sammen om hva familie betyr for dere. FOTO: NTB Scanpix.
FINN UT AV DET SAMMEN: Snakk sammen om hva familie betyr for dere. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Å ha barn bør ikke gå på bekostning av forholdet til partneren. Noe av det man frykter mest når man får barn, er at det betyr slutten på sexlivet, og at det aldri blir mer tid til romantikk. Velger du å ha familie med barn, er det nødvendig å fortsatt rydde plass til hverandre, og fortsette å ha et tilfredsstillende sexliv og fortsette å bygge ritualer for tilknytning og nærhet. Den største gaven et barn kan få er et kjærlig forhold mellom foreldrene.

Prøve terapi

- Definer hver for dere hva som er viktig for å ha det godt både som familie og par, råder Kate Elin Søyland.

Hun sier videre at det er viktig å definere når det lyser rødt og det er tid for par- eller familieterapi.

- Har du fordommer mot å styrke dine relasjoner - det vil si å prate med en profesjonell parterapeut eller familieterapeut - så kan det ødelegge det fine dere har sammen. Prøv parterapi forebyggende. Det er ufarlig - og gøy!, sier hun.

6. MORO OG EVENTYR

"Lek er en nødvendig og vital del av forholdet. Par som leker sammen, holder sammen". Dr. Stuart Brown, som har grunnlagt National Institute for Play (Nasjonalt institutt for lek), sier at "lek er en engasjerende, tilsynelatende meningsløs aktivitet som skaper glede og gjør at man glemmer tid og sosiale hemninger". Livet og forholdet blir bedre, lysere og morsomme hvis vi husker å leke og skape spenning i livet. Når var sist gang du og partneren din prøvde noe nytt sammen? Når var dere sist ute på eventyr?

LEK ER NØDVENDIG: Latter forlenger livet. FOTO: NTB Scanpix.
LEK ER NØDVENDIG: Latter forlenger livet. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

For mange par er lek og moro det første som forsvinner fra forholdet og det siste på listen over nødvendige gjøremål. Howard Markman, psykologiprofessor ved University of Denver og meddirektør ved Center for Marital and Family Studies, sier: "Sammenhengen mellom moro og et lykkelig ekteskap er klar og signifikant. Jo mer du investerer av moro og vennskap og tilstedeværelse for partneren, jo lykkeligere blir forholdet over tid".

Latter er den beste medisinen. For et par handler lek og eventyr om å lære sammen, vokse sammen, utforske sammen og støtte den naturlige nysgjerrigheten dere begge har.

Utforsk hvordan dere ligner hverandre og hvordan dere er forskjellige, og finn et felles ståsted. Det er mange måter å oppleve eventyr sammen på. Et lite eventyr på et nytt og ukjent sted kan være et mikrokosmos av livets eventyr.

Leken blir nedprioritert

- Kunne ikke sagt det bedre selv. Leken og lidenskapen, det lystbetonte, blir ofte nedprioritert i etablerte forhold. Dermed svekkes den indre motivasjonen vi trenger for å bygge en langsiktig og sterk relasjon, forklarer Søyland.

Hun sier at det er viktig å praktisere lekenheten mens man enda er nyforelsket, for da kommer det ofte naturlig. Søyland forteller også at det å prioritere eventyr og «gøy», gjør at man håndterer det alvorlige bedre.

- Definer hva du trenger av små eventyr i hverdagen for å holde lysten, leken og lidenskapen mer i live. Fortsett med det også etter at dere har etablert familie, og når andre ting synes å være viktigere. Det er billig terapi - bare husk å møte den andre også på behovet for mer alvorlig tema, råder hun.

FOTO: NTB Scanpix.
FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

7. VEKST OG ÅNDELIGHET

"I alle forhold, som i livet ellers, er forandring det eneste konstante. Det som er viktig er hvordan to partnere tilpasser seg hverandres vekst". Folk vokser i møte med andre tankemønstre enn sitt eget. Det er ingen tvil om at åndelig forandring, eller enhver type forandring, kan være kilde til konflikt i et forhold. Vi må ønske denne konflikten velkommen fordi den lærer oss å elske dypere og å forstå den andre personen som har et helt annet sinn enn vårt eget. Når vi finner den forståelsen, opplever vi vekst både personlig og i parforholdet.

Her ligger den viktigste faktoren i kjærlighet som varer livet ut. Målet er ikke å få den andre personen til å bli som deg. Målet er å lære av hverandre og dra fordel av forskjellene.

FOTO: NTB Scanpix.
FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Forskning på gifte par viser at hvis et ektepar regner forholdet som hellig, har de automatisk et bedre forhold. Jo mer mening dere kan finne eller skape i forholdet, jo dypere, rikere og mer givende vil forholdet bli.

Ritualene dere skaper i deres eget liv er viktige, og holder de nære båndene ved like. Tenk over hvordan dere kan feire livets små og store seiere. Hva kan være spesielt for dere to?

Viktig tema

Dette punktet mener Søyland er viktig fordi mange glemmer de positive og sunne sidene med problem og kriser. Hun råder par om å prate om hvordan dere kan utvikle dere både personlig og i parforholdet.

- Snakk om hvordan vonde situasjoner og kriser kan utvikle parforholdet – istedenfor at det avvikles. Sjekk ut holdninger til parterapi. Ser du på profesjonell hjelp som en fare istedenfor en mulighet for kjærligheten, kan det være kroken på døra, forteller hun.

8. DRØMMER

"Å drømme sammen er en av de dypeste handlingene dere kan gjøre sammen i et forhold". Når begge partnerne verdsetter og støtter den andre personens drømmer, blir alt annet i forholdet enklere, fordi hver av personene føler at de får støtte til å være og til å bli den de trenger og ønsker å være.

FOTO: NTB Scanpix.
FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Hvis du for eksempel lever fra lønnsslipp til lønnsslipp, eller på et magert studielån, er det lett å legge de største livsdrømmene til side. Vi forplikter oss både til partneren og jobben, og skal vi forplikte oss til å oppfylle en drøm i tillegg, kan det kjennes ut som man får for mange forpliktelser å sjonglere med.

Men drømmer er viktige. Dine egne drømmer. Partnerens drømmer. Og drømmene dere har til felles. Å drømme sammen og støtte hverandre i oppfyllelsen av individuelle drømmer er like viktig for forholdet som tillit og forpliktelse.

Mister vi drømmene, mister vi troen

- Jeg er glad for at Gottman sier det så tydelig i første setning: en av de dypeste handlingene. Det løfter opp og fremholder viktigheten av drømmene våre. Mister vi dem, mister vi også troen på parforholdet og fremtiden, sier Søyland.

Hun påpeker at man knyttes enda tettere sammen ved å dele noe som er viktig for oss – og får respekt for det. Rådet fra Søyland er å unngå at den ene bremser den andre, og at man har positive samtaler om hvilke drømmer dere ønsker å realisere.

- Tren på å dele det lystbetonte. Drøm regelmessig og del drømmene. Seksuelle drømmer betyr ikke at alt blir like positivt om det realiseres. Av og til fungerer en drøm best nettopp kun som en deilig, ufarlig dagdrøm!

Drøm sammen, og drøm individuelt. FOTO: NTB Scanpix
Drøm sammen, og drøm individuelt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer