Krangling med kjæresten:

8 ting det ikke er greit å si i en krangel

Alle har vel sagt noe feil til partneren sin, men unngå helst disse gjengangerne ...

GJØR TING VERRE: Det er noen fraser som vi ofte tyr til som kan gjøre en diskusjon eller krangel enda verre. FOTO: NTB Scanpix
GJØR TING VERRE: Det er noen fraser som vi ofte tyr til som kan gjøre en diskusjon eller krangel enda verre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Uansett hvor bra et forhold er, er det i blant vanskelig å unngå de store diskusjonene. Vi er alle forskjellige, og derfor har vi også forskjellige meninger og synspunkter. Det i seg selv er ikke en dårlig ting, men på grunn av akkurat det kan det ofte oppstå små gnisninger mellom oss.

Glemmer samboeren din å ta ut søpla, og du har sagt ifra tre ganger allerede? Eller har kjæresten din glemt at dere skulle på kino, og dro heller ut med vennene sine?

Det oppstår ofte små irritasjoner i et forhold. Som regel velger vi å holde dem for oss selv for å ikke skape unødvendige problemer av små ting. Likevel renner begeret over noen ganger, og da er det ikke så lett å holde tunga rett i munnen. Men det er spesielt noen fraser du bør søke å unngå.

Forrige uke skrev britiske Cosmopolitan en artikkel hvor «Women's Aid» fikk sagt hva de ikke synes er greit å si i et forhold. Vi har laget vår egen vri, og her er våre punkter:

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par hver dag

1. «Har du mensen eller? »

En klassiker, men like irriterende å høre hver gang. Dette er noe jeg husker guttene på skolen synes var kjempemorsomt. Hvis en jente var litt irritert, sint eller bestemt, fikk hun den midt i fleisen.

Ja, vi vet at følelsene kan være som en berg og dalbane når man har mensen, men at man er sur eller irritert betyr ikke nødvendigvis at det er den uken. Mensen eller ikke, vi har som regel en god grunn til å være sure.

2. «La oss snakke om det senere»

Det er greit nok i seg selv, om intensjonen din er å ta opp samtalen igjen senere, men om du sier det for å unngå å ha samtalen gjør du bare ting verre. Er det en viktig samtalen for partneren din, vil han eller hun heller ikke glemme den.

- Denne er ganske typisk i mange forhold - egentlig et fornuftig svar da det ikke er alltid det passer med den gode praten. Men det er også noe den konfliktsky typen sier for å «slippe unna». Legg til en genial tidsfrist: «La oss prate om dette i kveld når barna er i seng», da renner det ikke ut i sanden og en føler seg tatt på alvor.

Dette sier samlivsterapeuten Kate Elin Søyland, som også driver privat praksisen «Åpen Dialog» i Sandes, til KK.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

SNAKKE SENERE: Hvis du hele tiden unngår samtaler, gjør det mer skade enn samtalen i seg selv ville gjort. FOTO: NTB Scanpix
SNAKKE SENERE: Hvis du hele tiden unngår samtaler, gjør det mer skade enn samtalen i seg selv ville gjort. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. «Det er alltid jeg som må gjøre alt»

Du kan faktisk ikke forvente av partneren din at alle ting skal gå i ditt tempo, eller etter din bok. Nå som dere er sammen må dere møtes på midten og finne felles rutiner og regler.

Har personen sagt at han eller hun skal gjøre det, så vil de mest sannsynlig gjøre det i sitt tempo. Ikke heng over og stress. Her et tipset Søyland ga oss når det gjeldet dette punktet:

- Gi en bamseklem istedenfor å komme med lange argumentasjonsrekker i retur. Anerkjenn den andres følelser så er det ikke lenge før hverdagsharmonien er tilbake igjen. Og mulig du også kan ta en titt på arbeidsfordelingen?

4. «Min eks...»

For mange er det greit å snakke om eksen i sitt nåværende forhold, for andre er det ikke greit. Det må man finne ut av sammen.

Likevel bør du aldri sammenligne din nåværende kjæreste med eksen. Kommentarer som «X ville aldri sagt det» eller «Jeg og X gjorde alltid det eller aldri det» er forbudt.

Det er aldri en god idé, og kan føre til en vond sjalusi i forholdet.

5. «Du er akkurat som din...»

«Du er akkurat som din mor, far, bror, søster og så videre..» er aldri en god sammenligning når du mener det negativt.

Med dette sier du bokstavelig talt at du har et problem med familien til partneren, og tydeligvis også han/hun. Det skaper irritasjon og kan faktisk være ganske sårt for den andre å høre.

6. «Hvorfor kan du ikke være mer som X's kjæreste? »

Som sagt bør du ikke sammenligne kjæresten din med noen andre, uansett situasjon. Å sammenligne partneren din med dine venners partnere er også veldig dumt.

Det sier kanskje mer om deg, enn kjæresten din? Du bør jo like personen for den han/hun er, ikke se på andres oppførsel eller andres forhold.

En slik setning vil kanskje tyde på at forholdet ikke er helt som det skal være. Og kjæresten din kan oppfatte det som at du egentlig ikke liker den personen han/hun er.

Dette sier Søyland om sammenligninger i et forhold:

- For de fleste av oss er det kjipt å bli utsatt for slike sammenligninger og kan fort skape dårlig stemning. Gjentas denne kan den også være en skikkelig turn off for sexlivet - ord kan bygge bro og ord kan skape avstand, usikkerhet og kulde i en relasjon. Å være åpen og ærlig betyr ikke at du skal plumpe ut med alt til enhver tid. - og har du tråkket i salaten, husk å reparer!

LES OGSÅ: Bytter du partner ofte? Det kan være et tegn på at du er usikker på deg selv

SJALUSI: Sammenligner du partneren din til andre, vil det bare lage vond sjalusi i forholdet. Foto: NTB Scanpix
SJALUSI: Sammenligner du partneren din til andre, vil det bare lage vond sjalusi i forholdet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

7. «Hvis du er så lei, hvorfor slår du ikke bare opp da?»

Uansett hvor stor krangelen eller diskusjonen måtte være bør man aldri hinte til eller nevne brudd på forholdet som en løsning .

I de fleste tilfeller mener man det ikke, men skaden er gjort uansett, og det kan såre partneren mer enn man tror.

Hvis tilfellet faktisk er at du ønsker det, så bør du heller ikke gå frem på den måten. Vil du ende forholdet bør du gjøre det gjennom en ordentlig samtale med partneren din.

8. «Bare glem det!»

Er heller ikke en bra måte å ende samtalen på. Det viser at samtalen ikke er verdt å diskutere.

Ved å si det legger du alt over på deg selv, og du tror ikke på at partneren din kan være med på å løse problemet.

Det kan fort oppstå en ond sirkel om du sier det ofte til partneren din. Det viser også at du ikke bryr deg nok til å diskutere problemet med ham eller henne.

LES OGSÅ: Menn er nøkkelen i forholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer