Samliv

8 ting lykkelige par gjør

- Begynn med fem minutter per dag. Just do it, sier hun.

IKKE SÅ MYE SOM SKAL TIL: Ofte er det nok å gi kjæresten et kyss på kinnet, eller et gjennomtenkt kompliment, for å vise at du bryr deg.
IKKE SÅ MYE SOM SKAL TIL: Ofte er det nok å gi kjæresten et kyss på kinnet, eller et gjennomtenkt kompliment, for å vise at du bryr deg. Vis mer
Publisert

I en travel hverdag med jobb, husarbeid, barn, forpliktelser og avtaler kan det være vanskelig å få tid til å pleie parforholdet. Spesielt dersom dere har vært sammen noen år, og kun sameksisterer i samme leilighet uten å helt prioritere hverandre. Da er det greit å vite at det ikke alltid er så mye som skal til. Selv små, kanskje ubetydelige gester i hverdagen kan ha stor betydning for forholdet.

Noen ganger kan en post-it-lapp i matboksen eller en ekstra god klem etter jobb være nok til at den andre føler seg sett og ønsket.

- De små tingene man gjør for partneren i hverdagen er kjempeviktig for forholdet. Ofte tar man hverandre for gitt etter hvert, og selv om man gjør gode ting for hverandre så glemmer man å legge merke til det. For eksempel at en bretter klær eller lager mat til den andre.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

- Det handler om å ikke ta hverandre for gitt, som er én av de store fallgruvene i et parforhold. Mange blir sittende i hver sin sofa med hver sin mobil, men små gester kan utgjøre mye for et forhold, forteller han.

Gjør noe som den andre setter pris på

Winther forteller om en mann som ble sendt til samtaler hos ham av kona, fordi hun følte at det var lite i hverdagen som tilsa at han elsket henne. Winther ga dem i oppgave å gjøre 5 ting for hverandre i løpet av en uke, uten å si hva det var. Da måtte begge lete og legge merke til hva den andre gjorde, for å oppdage det.

- Hun elsket å ha oppredd seng med sengeteppe og puter, mens han syntes det var det mest bortkastede i verden fordi de aldri brukte soverommet med mindre de sov. Men det han valgte å gjøre var å re opp sengen hver eneste morgen for å glede henne. Det endret hele forholdet deres, forteller han.

Den lille gesten var altså nok til at hun følte at han elsket henne.

- Det er ikke så mye som skal til. Ta dere tid til hverandre og vis at dere ser hverandre, dra på date eller kjøp en blomst i ny og ne, råder han.

DE SMÅ TINGENE: "Hvis dere bor sammen, er det ingenting som er bedre enn å komme hjem og innse at partneren din har gjort alt, og at du bare kan slappe av. Ingen rengjøring, ingen matlaging, ingen klesvask."
DE SMÅ TINGENE: "Hvis dere bor sammen, er det ingenting som er bedre enn å komme hjem og innse at partneren din har gjort alt, og at du bare kan slappe av. Ingen rengjøring, ingen matlaging, ingen klesvask." Vis mer

8 små gester

Det australske damebladet womenshealth.com.au, skriver om 8 små gester som personer i lykkelige forhold har fortalt at de gjør for kjæresten sin, eller som kjæresten deres har gjort for dem:

 • Jeg liker virkelig når mannen min løper inn i rommet og bare gir meg et kyss og deretter løper ut. Forrige helg våknet jeg tidlig uten grunn. I stedet for å legge meg på sofaen tok jeg med meg bilen hennes til ett av disse selvvaskeplassene. Der vasket jeg bilen hennes både innvendig og utvendig. Da jeg kom hjem var hun på kjøkkenet og laget pannekaker. Det var en god morgen.
 • Jeg lar kjæresten min sove.
 • Jeg lar kjæresten min spille videospill noen kvelder, uten plikt til å gjøre noe med meg. Vi bor sammen, så å gi ham denne friheten gjør underverker for forholdet vårt.
 • Hvis dere bor sammen, er det ingenting som er bedre enn å komme hjem og innse at partneren din har gjort alt, og at du bare kan slappe av. Ingen rengjøring, ingen matlaging, ingen klesvask.
 • Jeg skriver små lapper til ham, og fester dem på telefonen hans før jeg drar på jobb. Da skriver jeg ting som «Jeg elsker deg <3» eller «Smilet ditt gjør mitt hjerte glad». Det handler om de små tingene.
 • Gi gjennomtenkte gaver. Noe han har sett beundrende på eller snakket om i en tilfeldig samtale.
 • Påpek det når kjæresten din gjør deg stolt. Mange menn vil heller høre «Jeg er stolt av deg» enn «Jeg elsker deg».
 • Jeg gjør et poeng av å fortelle forloveden min når han gjør noe som gjør meg stolt, og det er veldig tydelig hvor mye den setningen betyr for ham.

Vær raus med klemmene

- Det finnes millioner av måter å vise partneren sin at man bryr seg i hverdagen! Disse små «kjærlighetsgavene» kan gjøre forskjellen mellom en tett emosjonell kontakt, og en relasjon som kjennes utilfredsstillende og tom.

Det sier sier Ingrid Blessom, som er som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Det fine er at det krever lite, samtidig som det kan gjøre en stor forskjell og bety mye.

Blessom kommer med disse fem rådene:

 • Vær raus med klemmene dine! En «magisk klem» er en klem som varer minst 6 sekunder. En slik magisk klem kan senke blodtrykket og nivået av stresshormoner i kroppen, samtidig som nivået av «kjærlighetshormonet» oxytocin øker.
 • Lytt til partneren din! Noe av det enkleste man kan gjøre for å vise partneren at man bryr seg i hverdagen er å lytte til partneren din. Sett gjerne av litt tid hver dag til å virkelig snakke sammen. Et tips er å gi 30 minutter myk massasje mens du åpner opp for at partneren kan snakke om hva som er viktig for han eller henne. Sørg for å virkelig lytte til hva partneren din forteller deg og vær lydhør for det partneren din forteller.
 • Noe av det viktigste er å huske å flørte i hverdagen. Par som flørter i hverdagen har ofte et mer tilfredstillende liv generelt og ikke minst har de oftere mer sex enn som ikke flørter i hverdagen. Det kan være så enkelt som en liten sms der du forteller at du tenker på han eller henne.
 • Inviter partneren med på et lite prosjekt! Dette kan være så enkelt som å plante grønnkål sammen eller kjøpe eltemaskin så dere kan bake deilig hjemmebakt brød.
 • Inviter partneren med på et lite hverdagseventyr! Par som gjør ting sammen som de ikke tidligere har gjort, og får hverdagsspenning sammen, danner kjærlighetshormonet «oxytocin». Hva med en liten skitur innover marka i kveldsmørket sammen? Eller en liten aketur i kveldsmørket?

Finn kjærlighetsspråket

- Finn din partners kjærlighetsspråk, da slipper du å famle i blinde. Det kan for eksempel være tjenester, fysisk kontakt eller gaver, råder parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.

Det er lett å tenke at «vi har det jo ikke verre enn andre par. Dette er naturlig, vi har travle dager med små barn og ikke lenger bare oss selv å tenke på. Det blir bedre når barna blir større». Men ikke vent til helgen når dere har mer tid, eller til ferier eller til barna vokser til.

- Fokuser heller på hvordan dere kan vise omsorg og oppmerksomhet til kjæresten og partneren nå, det er tross alt hverdager vi har mest av, sier hun.

Husk at bak klager og hjertesukk ligger ofte udekkede ønsker og behov. Om den andre kun hører kritikk og mas, går dere glipp av viktig læring og relasjonen preges mer av avstand, diskusjoner og mindre nærhet.

- Prøv å få til en åpen dialog om det vanskelige temaet, slik at relasjonen vitaliseres og utvikles. Ofte er det lite som skal til, sier Søyland.

Prøv å forstå den andre

Det handler om å unngå den klassiske «Finn-fem-feil»-fella mange par går i. At du klager på det du er misfornøyd med, uten at det fører til positive endringer. Tvert imot opplever mange at det blir verre og at det eskalerer.

- Å vise at du bryr deg handler om å forsøke å forstå den andre også, ikke bare se alt fra ditt eget perspektiv. For eksempel å heller gi positiv respons når din partner faktisk gjør det som du ønsker, for eksempel rydder opp kjøkkenet etter middagen. Vis at du bryr deg, og vis at du setter pris på de små tingene i hverdagen, råder Søyland.

Hun sier at et typisk svar kan være at «Han/hun må da kunne gjøre det uten å få ros!», men det er ikke det det handler om. Det handler om å vise hver dag gjennom små ord og handlinger at du bryr deg.

- Du kan vise at du bryr deg ved å ta din partner på alvor. Ikke gjør det til en stor greie, da blir det ikke gjort. Begynn heller med fem minutter per dag. Just do it, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer