Par som ligner:

9 grunner til at par ofte ser ut som søsken

- Mennesker finner trygghet i det kjente, og mange kjenner en sterkere tilknytning hvis de ser sine egne trekk i partneren.

LIKE BARN LEKER BEST: - Mennesker finner trygghet i det kjente, og mange kjenner en sterkere tilknytning hvis de ser sine egne trekk i partneren, sier eksperten. FOTO: NTB
LIKE BARN LEKER BEST: - Mennesker finner trygghet i det kjente, og mange kjenner en sterkere tilknytning hvis de ser sine egne trekk i partneren, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi kjenner vel alle par som ligner på hverandre, som gjerne har samme hårfarge, ansiktsform, BMI og etnisitet. Det er ikke uvanlig at par ligner litt på hverandre, og du har gjerne ubevisst valgt en partner som har trekk du gjenkjenner i deg selv og familien din.

Det høres kanskje litt rart ut at du tiltrekkes av ditt eget utseende, men til en viss grad stemmer det faktisk. Vi liker det gjenkjennbare.

I tillegg er det mange par som blir likere og likere hverandre med årene, blant annet fordi de adopterer hverandres mimikk og livsstil. Du har kanskje sett ulike «Søsken eller kjærester»-konkurranser på Instagram og Youtube, og ofte kan det faktisk være vanskelig å bedømme.

Men hvorfor er det slik at vi dater og blir kjæreste med personer som ligner på oss selv? Noen forklaringer er åpenbare, mens andre er mer overraskende.

Kjente trekk er mer tiltrekkende

- Det er ulike grunner til at mange par ligner på hverandre. Mennesker finner trygghet i det kjente, og mange kjenner en sterkere tilknytning hvis de ser sine egne trekk i partneren. Det er grunnen til at veldig mange velger en partner med samme hudfarge, kroppstype og ansiktsform.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Haldorsen sier at undersøkelser viser at mange ubevisst synes trekk som ligner på sine egne er mer tiltrekkende. Det kan også handle om sosial aksept, og det kan føles lettere å forelske seg i noen som ikke skiller seg ut fra miljøet du er i.

- Hvem kjenner vel ikke et par som er veldig like? Noen er like fysisk, for eksempel i kroppsfasong eller ansiktstrekk, mens andre er like i væremåte og personlighet. Mange tiltrekkes av personer som har verdier som de selv anser som viktige.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Selv om noen par kan bli likere med tiden, er som regel likhetstegnene der allerede fra starten av forholdet.

FORELDRE PÅVIRKER: Emosjonell nærhet til faren din øker sannsynlighet for at du foretrekker mannlige ansikter som ligner på ditt eget, viser studier. FOTO: NTB
FORELDRE PÅVIRKER: Emosjonell nærhet til faren din øker sannsynlighet for at du foretrekker mannlige ansikter som ligner på ditt eget, viser studier. FOTO: NTB Vis mer

Like barn leker best

- Ubevisst velger du kanskje en som ligner deg selv og din familie fordi det føles som å komme hjem. Det skaper trygghet og velvære, noe som er viktig for å knytte bånd og bygge en sunn og trygg relasjon. Noen føler at de kjenner hverandre bedre enn de faktisk gjør, og dermed går bli-kjent-fasen raskere over i et mer etablert forhold, forklarer Søyland.

Vi har en tendens til å foretrekke egenskaper vi selv har og tenker er viktige, enten det er å ha en sunn og aktiv livsstil med trening, eller mest mulig kos hjemme i sofaen.

- Noen kaller det at like barn leker best, men kanskje er vi bare programmert til å velge noe trygt og kjent, selv om det ikke høres så romantisk ut. Vi vil jo helst tro på ideen om at vi er selvstendige og tar et fritt kjærestevalg, sier hun.

I noen tilfeller handler også likheten om tilpasning, at vi er nødt til å tilpasse oss hverandre for å skape harmoni og få hverdagen til å fungere. Det er nok derfor noen hevder at de har blitt enda likere med tiden.

TRYGT OG KJENT: En av de mest åpenbare grunnene til at par ser like ut handler om kultur og vaner, og preferanser for det som er kjent. FOTO: NTB
TRYGT OG KJENT: En av de mest åpenbare grunnene til at par ser like ut handler om kultur og vaner, og preferanser for det som er kjent. FOTO: NTB Vis mer

9 grunner til at par ser ut som søsken

Forskning forklarer hvorfor par ofte ser ut som om de er i slekt, skriver Psychology today:

1. Kultur og vaner

En av de mest åpenbare grunnene til at par ser like ut handler om kultur og vaner, og preferanser for det som er kjent. Det handler blant annet av sosiale koder, oppfatninger om likhet og opplevd fysisk attraktivitet.

2. Liker deg selv

Selv om preferanser for personer fra samme kultur og med samme hudfarge øker sannsynligheten for at dere ser ut som søsken, er ikke det hele forklaringen. Det finnes tross alt store forskjeller og betydelig mangfold blant for eksempel nordmenn med blå øyne og blondt hår.

Underholdende nok har studier vist at folk faktisk er tiltrukket av versjoner av sitt eget ansikt. I et eksperiment blandet forskere bilder av ansiktet til deltakerne med ansiktet til partnerne deres. De blandet også ansiktene til partnerne med en «prototype» av samme kjønn. Selv om andre vurderte prototypen som mer attraktiv, vurderte deltakerne sin egen blanding som mer attraktiv.

Det ansiktet som ble vurdert som mest attraktivt av deltakerne inneholdt 22 prosent av deres eget ansikt. Dette var ubevisst, og studien viste at vi ikke bevisst er tiltrukket av mennesker som ligner oss selv.

3. Kjennskapseffekten

De fleste har vel opplevd å like en låt bedre etter å ha hørt den noen ganger. Mange foretrekker personer som ser ut som dem selv på grunn av den samme kjennskapseffekten eller tendensen til å like kjent stimuli. Når vi blir utsatt for en bestemt stimuli flere ganger, har vi en tendens til å like den mer og mer.

4. Gode gener

Tidligere forskning har prøvd å undersøke to årsaker til valg av ektefelle; valg av «gode gener» (for eksempel preferanse for de beste) og preferanse for selvlikhet, skriver Psychology today.

Gjennom et tilfeldig utvalg på 36 par fant de bevis på begge kreftene. Først av alt hadde mer attraktive menn og kvinner større sannsynlighet for å finne hverandre. For det andre lignet par på hverandre når det gjaldt ansiktstrekk.

Derfor kan du oppnå det beste fra begge verdener ved å gå for noen som ser ut som deg selv.

5. Bakgrunn

I tillegg til å foretrekke ditt eget ansikt, kan du ubevisst søke ansiktet til foreldrene dine.

Forskere har antydet at små barn kan lære hvordan en ønskelig partner bør se ut gjennom foreldrene, det vil si at foreldre kan modellere for barna hvordan deres fremtidige partner skal se ut.

For å teste denne ideen har forskere latt menn se et bilde av moren sin og latt kvinner se et bilde av faren sin. Deretter viste de deltakerne bilder av andre personer av motsatt kjønn. De deltakerne som så et bilde av sin egen forelder, i stedet for noen andres forelder, vurderte de andre ansiktene som mer seksuelt attraktive.

SAMME LIVSSTIL: Studier har vist at ektefeller ofte er like i kroppsmasseindeks, vekt og høyde. FOTO: NTB
SAMME LIVSSTIL: Studier har vist at ektefeller ofte er like i kroppsmasseindeks, vekt og høyde. FOTO: NTB Vis mer

6. Følelsesmessig nærhet til faren din

Det er greit å nevne at ikke alle foretrekker partnere som ser ut som seg selv eller foreldrene sine, studier har funnet individuelle forskjeller i disse preferansene.

I en studie viste forskere ulike kvinner ansikter som liknet på dem selv. De kvinnene som rapporterte om større emosjonell nærhet til fedrene sine, hadde større sannsynlighet for å foretrekke mannlige ansikter som lignet på deres eget. Emosjonell nærhet med mødrene påvirket ikke preferansene.

7. Vurderinger fra andre

Forskning antyder at par kan være like i personlighet som et resultat av vurderinger fra andre. Med andre ord kan du bli sammen med en som ligner på deg selv, fordi de har en lignende personlighet som deg på grunn av andres vurdering av dem.

For eksempel kan en person vokse til å bekrefte andres forventninger til dem, på grunn av deres utseende, gjennom den selvoppfyllende profetien.

8. Lik livsstil

Mens mange studier har fokusert på ansiktslikhet mellom par, er kroppstype en annen viktig faktor for likhet. Studier har vist at ektefeller ofte er like i kroppsmasseindeks, vekt og høyde.

Denne likheten kan skyldes preferanser for de som har lik livsstil som deg selv.

9. Tilpasser deg

Noen ganger ser ikke par ut som hverandre før senere i livet. Forskere har tidligere sammenlignet bilder av ektefeller som nygifte og 25 år senere, og oppdaget at ektefeller ble mer like i utseende over tid.

Det faktum at par ser like ut handler med andre ord om ubevisste, komplekse psykologiske prosesser, og ofte er vi ikke klar over det selv.

HANDLER OM KULTUR: Man lærer jo fort hva kulturen og samfunnet finner akseptabelt, og mange vegrer seg for å gå utenfor disse rammene. Kulturer og religioner har veldig varierende syn på sex og seksualitet, og for noen kan det føles vanskelig og skummelt. FOTO: NTB
HANDLER OM KULTUR: Man lærer jo fort hva kulturen og samfunnet finner akseptabelt, og mange vegrer seg for å gå utenfor disse rammene. Kulturer og religioner har veldig varierende syn på sex og seksualitet, og for noen kan det føles vanskelig og skummelt. FOTO: NTB Vis mer

Finner trygghet i det kjente

- Hvem du velger som partner handler også om hvem du omgås og møter. Miljøer og vennegjenger som har en større blanding av forskjellige mennesker har også flere sammensetninger av parforhold. Men også her ser vi at mange søker mot de som er mest lik dem selv, sier Haldorsen.

Man lærer jo fort hva kulturen og samfunnet finner akseptabelt, og mange vegrer seg for å gå utenfor disse rammene. Kulturer og religioner har veldig varierende syn på sex og seksualitet, og for noen kan det føles vanskelig og skummelt.

- Som mennesker må vi absolutt bli flinkere til å danne par på tvers av etnisitet, religion og hudfarge, men underbevisstheten vår spiller dessverre mye inn her. Den gjør at vi søker de som ligner oss selv. Det er stor trygghet i det kjente, sier hun.

Jo lenger dere er sammen, jo mer begynner dere å kopiere hverandre. Fakter, bevegelser, ansiktsuttrykk, språk og kroppsholdning skaper et fellesskap mellom partene og er gjenkjennelig.

- Det er også en del av grunnen til at barn kopierer foreldrenes språk og fakter. Vi observerer, lærer og tilpasser oss for å høre til. Det skjer ubevisst, og mange tenker ikke over det, forklarer Haldorsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer