Venner Med Eksen

- Å godta at kjæresten har kontakt med eksen er vanskelig for de fleste

Slik anbefaler ekspertene deg å håndtere situasjonen.

VENN MED EKS: Er det greit at den nye kjæresten forblir venner med eksen sin?  Foto: NTB Scanpix
VENN MED EKS: Er det greit at den nye kjæresten forblir venner med eksen sin? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vennskap er en stor del av et kjæresteforhold, og hvis det skulle ta slutt er det noen som ønsker å beholde vennskapet. Men er dette egentlig greit, hvis man har fått ny kjæreste? Parterapaut Anna Sigridsdatter Heen, mener dette bør være opp til den nye kjæresten. 
 
- Jeg tror man skal være forsiktig med det. I den grad man ønsker å ha et forhold til eksen er det noe man bør spørre nåværende kjæreste om er greit, og la vedkommende avgjøre. 

Henn forklarer at dette er noe mange synes er vanskelig å forholde seg til. 
 
- Å godta at kjæresten har kontakt med eksen er vanskelig for de fleste, da det avstedkommer usikkerhet, mistenksomhet og sjalusi. Det tolkes som man ikke er ferdig med eksen, og da blir nåværende partner rimeligvis utrygg.

Skal en ha forhold til eksen blir det i så fall desto viktigere å forklare hvorfor man vil det, og berette hva karakteren av denne kontakten er, sier hun. 

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

I noen tilfeller er det naturlig å forbli venner 

Gestaltterapaut og sexolog Bianca Schmidt understreker at det faktisk kan være naturlig å beholde vennskapet. 
 
- Noen er venn med eksen sin og det avhenger veldig av måten bruddet skjedde på. Ofte i et brudd, så er jo en veldig såret og den andre ikke og da er det vanskelig med brudd.

- Men hvis forholdet har sklidd over i vennskap før det ble slutt, så kan det etter en periode gå greit for begge to. Da kan det faktisk være et helt nøytralt vennskapsforhold, etter en stund uten kontakt etter bruddet, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik takler du eksen hans

- Mange synes det er veldig sårt

I et parforhold så ønsker man som regel å være raus. Men i situasjoner hvor man føler seg truet kan dette være utfordrende. 

- Noen synes det er veldig sårt og vanskelig at kjæresten er venn men ekskjæresten sin, og noen synes det er helt problemfritt. Noen mennesker er mer tilbøyelig til å være sjalu enn andre. 

Schmidt forklarer at det ikke trenger å ha noe med din tillit til kjæresten din å gjøre. 

- Man kan bli sjalu eller få en magefølelse om at det ikke er greit, uten å forklare hvorfor, sier hun og legger til: 

- Er du en av de som synes det er helt greit at kjæresten din er venn med eksen sin, er det bare positivt. Det er ingenting i veien for å være venn med eksen sin hvis det kun er vennskapelig. Noen har ikke lyst til å kutte ut en som har vært en venn i mange år. 

LES OGSÅ: Er du eller venninnen din usunt besatt av kjæresten?

Du MÅ ikke godta det

Heen råder den som har problemer med dette til å forsøke å sette deg inn i kjærestens situasjon. 

- Det kan være vanskelig når man selv ikke kjenner ekskjæresten og blir sjalu og kanskje mistenker at hun vil ha han tilbake, eller lignende. Så skal man ha kontakt med eksen som nåværende kjæreste ikke kjenner er mitt råd; prøv å sett deg i kjærestens sko. Ha forståelse for hva kjæresten tenker om dette, og ta hensyn til det.

- Er det barn inne bildet vil de fleste nåværende kjærester forstå at en viss kontakt er nødvendig av hensyn til barna, sier Heen. 

Schmidt foreslår en spenstig metode for å få mer aksept for situasjonen. 
 
- Kanskje det hjelper at man møter eksen hans eller er med å finne på noe et par ganger. Men hvis det er helt ugreit for deg, så fortell han det. Er det noe du ikke ønsker i det hele tatt, eller du har en vond følelse knyttet til det, så bør han jo kanskje ikke gjøre det, understreker hun. 

Men uansett om det opprettholdes kontakt eller ikke, så er det en ting du bør gjøre: 

- Snakk om frykten din. Si til kjæresten at du har lyst til at det skal fungere. Si at du ikke vet hvorfor du vet du er redd, men at du er det. Si at du trenger å bli trygget så det blir hyggelig for alle parter, avslutter Schmidt. 

LES OGSÅ: Når du forelsker deg i en venn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer