Partnervold

Å plutselig ty til vold: - Det er jo ikke sånn at man enten er en voldelig eller ikke-voldelig person

Vold er en handling og ikke et personlighetstrekk.

BRUDD: Etter 15 måneders ekteskap skal de nå skilles, og Amber Heard hevder nå at Depp har mishandlet henne gjennom hele forholdet. Foto: Abaca
BRUDD: Etter 15 måneders ekteskap skal de nå skilles, og Amber Heard hevder nå at Depp har mishandlet henne gjennom hele forholdet. Foto: Abaca Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du som oss, og leser mye nyheter på nett, så har du garantert fått med deg saken om Hollywoodsuperstjerne Johnny Depp og kona Amber Heard, som nå skal skilles etter et 15 måneders «langt» ekteskap. En skilsmisse i kjendisverdenen er knapt nok særlig oppsiktsvekkende i seg selv, men når Depp beskyldes for «partnervold» av sin unge kone er det straks litt mer sjokkerende (en uke senere ble han også observert flørtende med danske Tina).

Vold i ekteskap og parforhold er et vanskelig tema som engasjerer oss, og kommentarene har haglet på sosiale medier i både den ene og den andre retningen. 

Det er slett ikke få som har tatt Depp i forsvar og selv hans tidligere kone gjennom 15 år, Vanessa Paradis, har gått ut i media og fortalt at dette slett ikke høres ut som den mannen hun selv var gift med. 

Mange har derfor utpekt Amber Heard til en løgner som kun er ute etter penger, for en mann kan da vel ikke plutselig bli voldelig når han aldri har vært det før. Eller kan han det?

LES OGSÅ: Her skjer de fleste voldtekter

Mennesker er nyanserte og i stadig forandring 

– Ja, nå kan jeg ikke uttale meg spesifikt om Johnny Depp og Amber Heard, men generelt sett så kan man det. For det er jo ikke sånn at man enten er en voldelig eller ikke-voldelig person, sier leder og psykologspesialist ved Alternativ til vold (ATV) i Vestfold, Cecilie Guldvog til KK.no. 

Hun påpeker at noen mennesker utøver vold når ting blir vanskelig for dem og de ikke finner alternative måter å løse det vanskelige på.

MISHANDLET? Mange beskylder Amber Heard for å være en løgner som kun er ute etter penger, blant annet fordi Depps tidligere kone gjennom 15 år, Vanessa Paradis, har gått ut i media og fortalt at han aldri har vært voldelig tidligere. Foto: Reuters
MISHANDLET? Mange beskylder Amber Heard for å være en løgner som kun er ute etter penger, blant annet fordi Depps tidligere kone gjennom 15 år, Vanessa Paradis, har gått ut i media og fortalt at han aldri har vært voldelig tidligere. Foto: Reuters Vis mer

– I hovedsak viser resultat av forskning at de aller fleste som bruker vold har enten psykiske problemer og/eller har opplevd vold, omsorgssvikt, mobbing eller lignende i barndommen, legger hun til.

Også Bente Lømo, psykolog og forsker på voldsbehandling Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), sier til KK.no at det ikke er vanlig å si at noen har en voldelig personlighet, for vold er en handling og ikke et personlighetstrekk.

– Jeg forsker på menn som har søkt psykologisk behandling for bruk av vold mot kvinnelig partner. Ofte når menn bruker vold er det komplekse årsakssammenhenger, sier hun til KK.no. 

– Noen menn beskriver at de har utøvd vold i mange parforhold, mens andre menn har utsatt partneren for vold i en spesiell situasjon, for eksempel ved samlivsbrudd. Menn som utøver vold er altså veldig forskjellige, legger hun til.

60 prosent av menn som bruker vold rapporterer at de selv har blitt utsatt for fysisk vold som barn.

60 prosent av menn som bruker vold rapporterer at de selv har blitt utsatt for fysisk vold som barn. Dette betyr likevel ikke at alle som har opplevd vold tyr til vold selv. 

– Mennene i studien forklarer at de utøver vold når de for eksempel blir kritisert av partner og de selv opplever å komme til kort i disse kranglene, forteller Lømo.

I behandlingen arbeider mennene med å endre sin forståelse av partneren, å tåle egne følelser bedre og å finne ikke-voldelige måter å uttrykke behovene sine på. 

LES OGSÅ: Mødre står bak grusom mishandling av døtre

RUSMISBRUK: I noen tilfeller kan rusmisbruk eller alkoholproblemer senke terskelen for å ty til vold. Foto: Shutterstock / sdecoret
RUSMISBRUK: I noen tilfeller kan rusmisbruk eller alkoholproblemer senke terskelen for å ty til vold. Foto: Shutterstock / sdecoret Vis mer

Rusproblemer kan være en årsak

Hvorfor noen velger å ty til vold kan det være en lang rekke årsaker til. Det kan for eksempel være at du plutselig opplever nye utfordringer som man ikke vet hvordan man skal takle, eller at noe skjer i livet ditt som er problematisk. 

Cecilie Guldvog påpeker også at om man får problemer med rus kan det i noen tilfeller senke terskelen for å utøve vold. 

– Har man fått et alkoholproblem eller annet rusproblem så kan det selvsagt skape endringer i oss slik at vi gjør ting vi vanligvis ikke ville gjort. Men nå er det ikke sånn at alle som drikker slår, eller omvendt. Eller at det står skrevet «vold» på en vodkaflaske for eksempel, sier hun og legger til:

– Har man et volds- og eller rusproblem så kan det jo skyldes at man har andre ting i livet man sliter med også. Rusen kan gjøre at man takler vonde følelser og sårbarhet dårligere. Noen bruker også rus for å døyve slike smerter i stedet for å utagere.

Hun mener likevel at det er viktig å presisere at uansett hvilke problemer den som utøver vold har, så er det voldsutøverens ansvar å finne andre måter å reagere på når han/hun blir såret eller sint.

LES OGSÅ: Vokste opp med en mamma som slo

BE OM HJELP: Hvis du blir utsatt for vold, er det lurt å fortelle det til noen, en nær venninne, nabo, eller familie. Det er viktig at noen vet. Foto: Shutterstock / SpeedKingz
BE OM HJELP: Hvis du blir utsatt for vold, er det lurt å fortelle det til noen, en nær venninne, nabo, eller familie. Det er viktig at noen vet. Foto: Shutterstock / SpeedKingz Vis mer

Mange steder man kan få hjelp

Det er ikke uvanlig at de som opplever vold forsøker å skjule dette for omverdenen, men det har med tiden blitt langt mer åpenhet rundt temaet familievold. 

Familievold er blitt synligere, det skrives om i media og i tillegg har det blitt mer faglig kunnskap om temaet. Dette bidrar både til at de som blir utsatt ser at det skjer med «flere enn bare meg» , og at flere utsatte antagelig blir trodd i dag, sier Guldvog.

Likevel kan det fortsatt være mange som kan føle at det er vanskelig å nå frem og å bli trodd. Kanskje kan det være fordi den som utøver vold har mye makt, er respektert, eller kan virke truende også for hjelpeapparatet.

– Det finnes jo krisesentre som man kan ta kontakt med der man får hjelp, og kan få overnatte. Det er også enkelte ATV-sentre man kan henvende seg til, samt familievernkontorer som finnes over hele landet, foreslår hun. 

Har man barn kan man for eksempel ta kontakt med barnevernet eller helsesøster. Og man kan også ta kontakt med politiet for hjelp, særlig hvis man skal flytte fra denne personen, eller trenger besøksforbud eller voldsalarm. 

– Hvis du blir utsatt for vold, fortell det til noen, en nær venninne, nabo, familie. Det er viktig at noen vet. Dette gjelder både når du lever med det eller hvis du tenker å forlate en partner som bruker vold mot deg, anbefaler Guldvog. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer