Religiøs

- Å prøve å endre kjæresten vil ikke hjelpe, men heller skyve personen bort

Slik håndterer dere ulikt livssyn i parforholdet.

ULIKT LIVSSYN: Ulike livssyn kan by på problemer i parforholdet, men det kan fortsatt fungere, mener eksperter.  Foto: Shutterstock / Sergiu Birca
ULIKT LIVSSYN: Ulike livssyn kan by på problemer i parforholdet, men det kan fortsatt fungere, mener eksperter. Foto: Shutterstock / Sergiu Birca Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er partneren din kristen og du ateist? Eller kanskje det er motsatt? Ulikt livssyn og religion kan være vanskelig for noen når det kommer til parforhold. Det er tross alt en del av hvordan vi definerer oss som menneske. 

Bianca Schmidt er gestaltterapeut og samlivsterapeut. Hun understreker at et hvert par har ting man er enig og uenige om. Men hvis det er viktige verdier eller religion, blir det dypere. 

- Enkelte verdier ligger dypt i oss. Er disse på kollisjonskurs kan det bli vanskelig. Når det er en som er aktivt troende og den andre har en annen religion eller ikke en religion, blir det fort et konfliktområde. Siden det ligger så dypt i vår identitet vil litt pirking på dette føle som om noen angriper hele oss, forklarer hun til KK.no. 

Dersom religionsforskjellene i forholdet skaper uenigheter kan det derfor blir vanskeligere enn andre typer uenigheter. Schmidt understreker at det er fullt mulig å få til et slikt forhold til å fungere, men det krever aktivt arbeid. 

- Når dere er klar over at du og kjæresten har forskjellige holdninger på et område må dere først og fremst møte hverandre med dyp respekt. Å kaste kommentarer eller latterliggjøre vil ikke få deg i mål. Å prøve å endre kjæresten vil ikke hjelpe, men heller skyve personen bort. 

Schmidt mener dere bør jobbe med hvor dere kan være rause. Gi slipp på, og aksepter, at kjæresten ser på ting annerledes. Å overtale noen til å prøve å bli som deg er stort sett en kamp man vil tape. 

LES OGSÅ: Når den ene ikke er klar for barn 

Aksepter hverandre og snakk om det

Tobjørn Aas er gestaltterapeut og arbeider mye med par. Han forklarer at forskjellige verdivalg kan være krevende i et parforhold, og kanskje spesielt religion.

Når forelskelsen havner litt i bakgrunnen kommer forskjellene mer til syne 

- Først og fremst bør paret være oppmerksom på disse forskjellene når de går inn i forholdet. Velger de likevel å bli sammen på tross av forskjellige syn vil forelskelsen overskygge det meste. Men når forelskelsen havner litt i bakgrunnen kommer forskjellene mer til syne, sier han til KK.no. 

Han forklarer at det er noen faresignaler dere bør være obs på. Et av dem er mangel på åpenhet. Begge vet om forskjellene, men klarer kanskje ikke å prate om det. Men åpenhet er nødvendig for å klare å leve med store forskjeller, mener terapeuten. 

- Et annet faresignal kan være at den ene ønsker å forandre den andre, for eksempel ved å ønske at den andre konverterer. Det er lov å komme med ideen, men vær forståelsesfull og ikke press. 

Han mener at det også kan skygge gjennom dersom du ikke aksepterer partnerens religion eller livssyn. Den andre vil oppfatte at du ikke er helt fornøyd med han eller hun som partner. 

BARNEOPPDRAGELSE: Vær raus og la barna ta del i begges livssyn, mener eksperten.  Foto: NTB scanpix
BARNEOPPDRAGELSE: Vær raus og la barna ta del i begges livssyn, mener eksperten. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Da får man det ikke godt sammen. Og når disse problemene vokser kan forholdet skrante. Det er nødvendig med åpenhet om forskjellene deres. Snakk om det uten krangling og kritikk. Fortell hvordan det er for deg, og vær nysgjerrig på hvordan det er for partneren din, råder Aas. 

Han mener også dere bør fokusere på det dere er enige om. Kanskje dere står helt likt politisk? Eller har samme syn på økonomi? Å fokusere på det dere klarer å enes om, kan være med på å bygge opp forholdet. 

LES OGSÅ: - Det er faktisk ikke sunt å alltid være to i et forhold 

Hva om dere får barn? 

Å få barn sammen kan by på uenigheter om oppdragelse. I et parforhold der den ene er svært religiøs og den andre ikke er det, kan det virke enda vanskeligere. Hva om den ene av dere ønsker å gå i kirken eller moskeen regelmessig, mens den andre ønsker å la barnet vokse opp og «bestemme selv»? 

- De parene som får til relasjonen på tross av religion har stort sett jobbet med ting i forkant av at de får barn. Det viktige her kan være å forsøke å inkludere begge foreldrenes livssyn. Noen har to forskjellige religioner, og feirer både jul og hanukka, for eksempel, sier Schmidt.  

Hun tror det handler om å være raus. La barnet be kveldsbønn med den ene av dere, mens den andre får ytre andre verdier. 

- Det finnes nok ingen fasit, og hvert par må finne det som passer for dem. Det er fullt mulig for noen, og for andre ikke. 

LES OGSÅ: De 7 største utfordringene i barneoppdragelsen 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer