Sex:

- Å sette av faste tidspunkt for å ha sex er noe av det mest romantiske man kan gjøre

For noen par kan faste sextider redde forholdet i en travel hverdag.

SEX PÅ KALENDEREN: Å avtale ukentlige smutthull i agendaen til å ha sex kan redde forholdet i en travel hverdag. FOTO: NTB Scanpix
SEX PÅ KALENDEREN: Å avtale ukentlige smutthull i agendaen til å ha sex kan redde forholdet i en travel hverdag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Onsdag kl. 12: Ha sex med samboer».

En slik kalenderpåminnelse om planlagt sex er ikke noe de fleste forbinder med lidenskap, spontanitet og romantikk.

I en travel hverdag kan det likevel være vanskelig å få tid til alt, og mange par velger å nedprioritere sex fordi de er opptatt med jobb, hobbyer, barn og husarbeid. En slik nedprioritering kan potensielt ødelegge forholdet, og ekspert mener at planlegging er noe av det smarteste dere kan gjøre.

- Å sette av faste tidspunkt for å ha sex mener jeg er noe av det mest romantiske man kan gjøre. Det er et tegn på at begge ønsker å prioritere parforholdet, sier Andreas Løes Narum, som er psykolog i parweb.no og som har mange års erfaring som parterapeut.

Mange par som er i tidsklemma sovner tvert når de legger seg, og den eneste måten de kan ha et tilnærmet normalt sexliv på, er å avtale ukentlige smutthull i agendaen til å ha sex.

LES OGSÅ: - Hvem bestemmer hva som er lite eller mye sex?

Godt for parforholdet

- Jeg skjønner at det kan virke klinisk at det står i kalenderen at dere skal ha sex hver onsdag fra halv tre til tre, men dette mener jeg er godt for parforholdet på flere måter, sier han.

Det å finne barnevakt et par timer en ettermiddag eller ta en lang lunsj på en onsdag og møte hverandre et sted, viser at dere prioriterer tid med bhverandre og gjør nærhet og sex til et tema.

- Tenk selv, er det bedre å ha sex enn å ikke ha det? All forskning på parforhold viser at de som har hyppigere sex også er mer fornøyd i forholdet, sier han.

Løes Narum mener at flere par burde vurdere å lære seg å snakke om sex, og sette av faste tidspunkter for sex (særlig par i tidsklemma).

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men ingen tør stille

STYRKER PARFORHOLDET: - Jeg skjønner at det kan virke klinisk at det står i kalenderen at dere skal ha sex hver onsdag fra halv tre til tre, men dette mener jeg er godt for parforholdet på flere måter, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
STYRKER PARFORHOLDET: - Jeg skjønner at det kan virke klinisk at det står i kalenderen at dere skal ha sex hver onsdag fra halv tre til tre, men dette mener jeg er godt for parforholdet på flere måter, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Snakk om sex

Mange par innser at de ikke har tid og overskudd til sex, men lar være å prate om det fordi temaet ofte er tabubelagt.

I tillegg føler mange seg anklaget hvis partneren prøver å komme med forslag til å forbedre seksuallivet. De hører bare at partneren er misfornøyd og går rett i forsvarsmodus. Løes Narum sier at mange da tenker at det er bedre å holde munn og ta det man får, enn å skape dårlig stemning.

- Det er kjempelurt å lære seg til å snakke om sex og å få sex på agendaen. Bli for eksempel enig om å møtes for å ha en kjappis i bilen. Å ikke ha sex i flere uker eller måneder er dårlig for både humøret, selvtilliten og forholdet, sier han.

LES OGSÅ: Slik får du tilbake sexlysten

EN TRYGGHET: For noen par oppleves faste rutiner som en trygghet og rutinen bidrar til at sexlivet ikke forsvinner i hverdagen. FOTO: NTB Scanpix
EN TRYGGHET: For noen par oppleves faste rutiner som en trygghet og rutinen bidrar til at sexlivet ikke forsvinner i hverdagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Passer ikke for alle

Det er par som har felles glede i å se frem til «freddan» fordi de da har satt av tid til hverandre og til seksuallivet, mens for andre kan det oppleves som vanskelig.

- For noen par oppleves faste rutiner som en trygghet og rutinen bidrar til at sexlivet ikke forsvinner i hverdagen. For andre og kanskje de fleste kan slike faste avtaler eller rutiner bli en forpliktelse som ikke oppleves som god, sier parterapeut Nina Ringnes.

Grunnen til det er at de kan oppleve at sex blir en slags plikt, da rutiner verken lytter til dagsform eller lyst, og dessuten kan forhindre spontane anledninger.

- Et spørsmål er også om hvordan man kommer frem til en slik avtale; er det jevnbyrdige avtalepartner eller er det den ene som har definisjonsmakten, sier hun.

LES OGSÅ: Stillingene som får deg til å komme raskere

Kan ha ulik sexlyst

Seksuallysten vår varierer i livets faser, og i tillegg er den ofte ujevnt fordelt mellom partnerne.

- Ikke rart seksuallivet ofte er en kilde til frustrasjon, den ene har ikke sex så ofte som vedkommende ønsker seg, mens den andre kan oppleve seg selv som utilstrekkelig nettopp av motsatt grunn, sier Ringnes.

I tillegg til at sexlysten varierer over tid og mellom personer, kan også den følelsesmessige nærheten være et sprikende punkt.

- Generelt, og derfor med unntak, er det slik at menn føler mest nærhet når de har sex, mens kvinnen trenger å føle nærhet for å ha lyst til til sex. Ikke rart det ofte blir tråklete, sier hun.

Hun anbefaler likevel å ha rutiner og faste tidspunkt for sex når man innser at det har blitt et problem.

- Når seksuallivet har vært dødt lenge, paret innser at de har et problem og begge ønsker å rette opp i det uten at de klandrer hverandre for hvorfor det ble slik, kan rutiner være fint, sier hun.

LES OGSÅ: Hvis du vil ha sex i morgen, bør du sette av tid til dette i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer