Å si jeg elsker deg:

Å si «jeg elsker deg» for første gang

Når er egentlig tiden inne for å si de tre betydningsfulle ordene?

Å SI JEG ELSKER DEG: Er du usikker på om du er klar for å fortelle partneren din at du elsker han? Ifølge ekspertene må lytte til følelsene dine for det finnes ikke noe fasitsvar på når tiden er inne. FOTO: NTB scanpix
Å SI JEG ELSKER DEG: Er du usikker på om du er klar for å fortelle partneren din at du elsker han? Ifølge ekspertene må lytte til følelsene dine for det finnes ikke noe fasitsvar på når tiden er inne. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Har du innsett at du virkelig elsker kjæresten din, men er usikker på om du er klar for å fortelle ham det?

Det å si «jeg elsker deg» til den du er glad i kan være både nervepirrende og skremmende. Ikke bare fordi du blottlegger følelsene dine og setter deg selv i en sårbar posisjon, men også fordi det fort kan skape uro i kjærlighetsforholdet om følelsene hans ikke er gjensidige. Hva om ikke han føler det samme?

Når er egentlig tiden inne for å si «de tre ordene», og hvordan skal du si det? Hva om kjæresten din ikke sier det tilbake - hvordan skal du da reagere? Ekspertene har gitt oss svaret.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Setter oss i en sårbar situasjon

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi, forteller at det å si «jeg elsker deg» er noe som sitter langt inne for mange fordi det er en måte å fortelle at de har dype følelser og tar sjansen på å vise at forholdet betyr mye for dem.

- Vi er redde for å bli avvist og for at følelsene ikke skal bli gjengjeldt. Å si «jeg elsker deg» er å stille seg åpen for avvisning, og det føles skummelt. Da er det spesielt ille hvis det ikke betyr like mye for den andre personen, sier han.

Ulla I. Aasland, som er sexologisk rådgiver, forteller til KK at det for mange betyr mye å være den første som sier ordene: «jeg elsker deg».

- «Jeg elsker deg» er ord som for mange sitter langt inne, og man kan veie for og imot for å være den første som sier dem høyt. Grunnen til dette kan være at det er ladet enorme følelser i ordene, sier hun og legger til:

- Man stiller seg selv i en sårbar situasjon hvor man ikke er sikker på å få den samme responsen tilbake, ved å være den første som sier «Jeg elsker deg».

LES OGSÅ: Ikke tro at forelskelsen varer evig

SÅRBAR SITUASJON: «Jeg elsker deg» er ord som for mange sitter langt inne, da de setter dem i en sårbar situasjon. Hva om han ikke sier det tilbake? FOTO: NTB Scanpix
SÅRBAR SITUASJON: «Jeg elsker deg» er ord som for mange sitter langt inne, da de setter dem i en sårbar situasjon. Hva om han ikke sier det tilbake? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke si det før du er klar

Det finnes ikke noe fasitsvar for når tiden er inne for å si de tre betydningsfulle ordene, da dette er svært individuelt, og derfor mener ekspertene du må kjenne på følelsene dine og si det når du føler deg klar.

- Det finnes vel ingen standard for dette, men du bør ikke si «jeg elsker deg» før du virkelig mener det. Sier du det for tidlig, virker det ikke troverdig, for det tar litt tid å utvikle en slik følelse. Hvis du har den følelsen veldig raskt, kan det virke litt rart, sier Kjøs.

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK at det ikke finnes noen regel for når det er greit å si «jeg elsker deg».

- Vi mennesker knytter mening og følelser til forskjellige handlinger og seremonier - dette gjelder også ord. Å si «jeg elsker deg» er for mange knyttet til en sterk emosjonell følelse av å være tilknyttet og nær. Derved er de ordene en sterk erklæring og et symbol på kjærlighet.

- Det er viktig å huske at vi alle legger forskjellig tyngde, mening og styrke i disse ordene. For noen er det noe man sier enkelt og hele tiden, mens andre sparer det til de unike anledningene, som for eksempel når de virkelig føler seg nær, åpen, sårbar og fylt av overflommende kjærlighet, sier hun.

LES OGSÅ: Kjæreste med en kollega - kan det funke?

Når han ikke sier det tilbake

Om du har tatt mot til deg og sagt til kjæresten din at du elsker ham, og han dessverre ikke har sagt det samme, mener Kjøs du har god grunn til å være lei deg.

- Da er dere kanskje ikke så samstemte som du håpet, og det er jo skikkelig ille. Det eneste du kan gjøre hvis dette skjer er vel å si at det i hvert fall er slik du føler det, og at du hadde håpet og kanskje trodd at han følte det på samme måte.

Schmidt forteller at hun ikke synes du skal se på mangelen på respons som verdens undergang, da vi alle har forskjellige kjærlighetsspråk.

- Noen bruker ord for å uttrykke kjærlighet, mens andre viser det ved hjelp av handlinger eller fysisk kontakt og så videre. Det er ikke sikkert partner din vektlegger ordene på samme måte som deg, så vær åpen og se om han viser deg kjærlighet på andre måter, sier hun.

IKKE BLI SINT: Om du sier at du elsker partneren din og han ikke sier det samme tilbake, trenger ikke dette bety at han ikke elsker deg. Kanskje han rett og slett ikke er klar for å si det.  Foto: berc - Fotolia
IKKE BLI SINT: Om du sier at du elsker partneren din og han ikke sier det samme tilbake, trenger ikke dette bety at han ikke elsker deg. Kanskje han rett og slett ikke er klar for å si det. Foto: berc - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare

Ikke klar for å si «jeg elsker deg»

Hvis situasjonen snus om og det er du som ikke kjenner deg klar for å si «jeg elsker deg» til kjæresten din, mener Schmidt dette er en god anledning til å virkelig gå i dybden og vurdere hva du ønsker med forholdet deres.

- Er du sammen med han kun for moro? I så fall er det kanskje på tide å gi slipp. Føler du det samme som han, men syns det er for sårbart å åpne deg og si det, er det kanskje en god anledning til å utfordre deg selv utenfor komfortsonen. Sårbarhet og dyp kjærlighet går ofte hånd i hånd, og man må ha et åpent hjerte for å virkelig kunne elske, sier hun.

Hvis partneren din sier at han elsker deg og du ikke er klar for å si det samme, mener Kjøs det er viktig at du ikke sier det kun for å glede han.

- Da har partneren din blottstilt seg veldig, så det er viktig å være så snill og ivaretakende som mulig, men si for all del ikke «jeg elsker deg, også» hvis du ikke gjør det. Man kan for eksempel si at man er rørt og glad for at den andre føler det slik, men at man dessverre ikke er helt der selv. Dette er uansett en vanskelig situasjon, sier han.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer