Svelge Sæd

Å svelge eller ikke svelge?

Den eneste grunnen du bør ha for å svelge er fordi du ønsker det selv, sier ekspert.

SVELGING: Det sies at man kan bli både lykkeligere og få mindre rynker dersom man svelger. Men stemmer det egentlig? Foto: Shutterstock / MJTH
SVELGING: Det sies at man kan bli både lykkeligere og få mindre rynker dersom man svelger. Men stemmer det egentlig? Foto: Shutterstock / MJTH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du står der med gnagsår på knærne og munnen full, og det eneste som går gjennom hodet ditt er at du må ta en valg så fort som mulig; «svelge eller spytte?» 

De fleste kvinner har vært i den situasjonen på et eller annet tidspunkt, og det er ikke alltid det er så enkelt å ta det valget sånn på stående fot (eller knær, om du vil). Som de fleste andre har nok også du hørt mye rart om fordelene og ulempene ved å svelge sæd. 

LES OGSÅ: Så lenge kan sædcellene overleve etter samleie

Noen sier at det skal gjøre underverker for hud og hår, noen sier at en ladning inneholder mange kalorier og kan føre til vektøktning, mens andre sier at det kan gjøre deg lykkelig (ja, det høres ut som noe bare en mann kan finne på å si). Men spørsmålet er jo, er det noe i disse mytene?

Siv Gamnes som er sexologisk rådgiver, tror det finnes mange myter rundt det å svelge sæd, og det er nok slett ingen mirakelkur mot hverken det ene eller det andre. 

– Jeg tenker at dersom det skal ha noe å si ernæringsmessig så må man få i seg ganske store mengder. Det er jo generelt sett bare en teskje som kommer ut, sier hun til KK.no.

For selv om det finnes næringsstoffer i sæd, får du tross alt i deg så lite av at det ikke er nok til å skape noe forskjell for hår og hud.

LES OGSÅ: Squirting - orgasmen som er litt tabu

Kan hjelpe mot rynker – men ikke ved å svelge

Derimot skal det faktisk kunne ha en effekt på huden, men det har ingenting med oralsex og svelging å gjøre.

– Sæd skal visstnok være et bra antirynkemiddel som kan stramme opp huden, men dette er altså snakk om utvortes bruk. Det må altså smøres på huden, og det har lite å si om du svelger det, forklarer Gamnes.

Allerede i 1983 kom nemlig den norske forskeren Erik Løvaas ved Universitetet i Tromsø over det enkle molekylet spermin, som viste seg å være et antioksidant du kan finne i en manns utløsning. Deretter tok han verdens-patent på antioksidanten for bruk i fiskeoljer, matproduksjon og hudkrem.

– Når det er sagt så inneholder sæd også et stoff kalt prostaglandin, som kan påvirke livmorhalsen og dermed sette i gang fødsler hos gravide, forteller Gamnes.

Dette er et hormon som påvirker livmormuskulaturen, og er derfor noe som leger gir til kvinner som trenger å få satt i gang fødselen. Dette er også grunnen til at sex (med sædutløsning) er anbefalt for å sette i gang en fødsel, men også her skal det nok mer enn én liten ladning til.

Flere positive effekter?

En tidligere studie (2012) gjennomført på The State University of New York, har vist at det finnes flere positive helseeffekter ved å svelge innimellom. Ifølge Daily Mail, som har skrevet om studien, vil personer som jevnlig utfører oralsex og svelger kunne oppleve både bedre humør og søvnkvalitet. 

I tillegg skal det ha vært gjort tester som viser at det er lavere sjanse for å bli deprimert, da sæd er rikt på hormoner som deltar aktivt i å påvirke både psykiske lidelser og trøtthet.

LES OGSÅ: Vil han ikke gi oralsex?

BRA FOR HUDEN? - Sæd skal visstnok være et bra antirynkemiddel som kan stramme opp huden, men dette er altså snakk om utvortes bruk. Det må altså smøres på huden, og det har lite å si om du svelger det, forklarer Siv Gamnes, sexologisk rådgiver. Foto: Shutterstock / Dean Drobot
BRA FOR HUDEN? - Sæd skal visstnok være et bra antirynkemiddel som kan stramme opp huden, men dette er altså snakk om utvortes bruk. Det må altså smøres på huden, og det har lite å si om du svelger det, forklarer Siv Gamnes, sexologisk rådgiver. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer

Ikke gunstig å gjøre noe du ikke har lyst til

Et enkelt søk på nettet vil gi deg flere titalls artikler om hvordan en «blow job» kan gjøre en kvinne lykkeligere og mindre utsatt for depresjon (for en manns lykke er jo en kvinnes lykke, ikke sant?). Alt dette stammer fra en amerikansk studie fra 2002, som indikerte at sædvæsken inneholder stoffer som påvirker humøret.

Men ifølge ekspertene kan du ikke forvente å bli særlig lykkeligere dersom du gjør noe du egentlig ikke har lyst til å gjøre.

– Det er nok en god del jenter som føler at det er noe de «bør» gjøre for å være god nok. Men når det kommer til sex har det ingenting for seg å gjøre noe man egentlig ikke setter pris på, sier Gamnes.

Og selv om det er veldig mange menn som liker det, finnes det jo også menn som synes det er ekkelt at partner skal svelge. Du skal altså ikke ta det for gitt at alle menn liker det, eller at alle menn synes dette er viktig. 

Sissel Rostøl Bakken, psykiatrisk sykepleier ved Sex og Samfunn i Oslo er enig i at når det kommer til sex bør man ikke gjøre noe man ikke har lyst til.

– God sex og trygg sex er jo det viktigste. Du gjør akkurat det du vil, så lenge det er noe du ønsker og partneren samtykker, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Dette frykter vi skal skje under sex

Også oralsex kan gi kjønnssykdommer

Sæd og skjedesekret er også en kilde til smitte av kjønnssykdommer, og det er ikke bare på kjønnsorganene vi kan bli smittet. (Visste du for eksempel at oralsex kan føre til kreft i strupen?)

– Man bør huske på at det alltid kan være en risiko for smitte. Du bør derfor beskytte deg like godt oralt som du gjør analt og vaginalt. For å si det sånn, hvis du ikke vil ha samleie uten kondom så bør du heller ikke ha oralsex uten, forteller Bakken.

Ubeskyttet sex er alltid en kalkulert risiko. Og har du tilfeldig sex bør du være ekstra nøye med beskyttelsen.

– Bakteriene klamydia og gonorè sitter på slimhuden, så det overføres altså fra slimhud til slimhud. ellers kan man få blodsmitte via sår som enten har oppstått før eller under sex, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer