Ensomhet

Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

... og det rammer spesielt dem som har vært sammen over lengre tid.

ENSOM I FORHOLDET: Ekspertene forteller at det er vanligere enn vi tror å være ensom i parforholdet, men at det likevel ikke snakkes om. Foto: Shutterstock / KieferPix
ENSOM I FORHOLDET: Ekspertene forteller at det er vanligere enn vi tror å være ensom i parforholdet, men at det likevel ikke snakkes om. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å føle seg alene i en forhold kan kanskje høres merkelig ut, men det er ifølge ekspertene vanligere enn vi tror - å føle seg alene i tosomheten.

Ifølge Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, føler både menn og kvinner ofte på å være ensomme i et parforhold, ofte uten å ta grep om situasjonen. Det kan oppleves som utrygt eller flaut å føle seg alene i noe man egentlig er to om.

- Det er ganske vanlig å føle seg ensom i parforholdet. De fleste kan føle seg ensom i parforholdet av og til, for eksempel når man ikke føler seg forstått av partneren, eller hvis man har hatt lite tid til hverandre en periode. Det er når en eller begge føler seg ensom over tid, at det er fare på ferde og at det er avgjørende å ta grep, sier Huseby og legger til:

TAUS ENSOMHET: Samlivsterapaut, Trine Huseby, forteller at ensomhet i parforhold er veldig vanlig, men at mange velger å være stille om det. Foto: Privat
TAUS ENSOMHET: Samlivsterapaut, Trine Huseby, forteller at ensomhet i parforhold er veldig vanlig, men at mange velger å være stille om det. Foto: Privat Vis mer

- Det noe paradoksalt ved å føle seg alene i et parforhold. I et forhold skal man være to, høre sammen og kjenne fellesskap. Nettopp derfor kan det bli ekstra ensomt og vanskelig når man er to uten å føle at man hører sammen.

Huseby forteller at hun opplever at både kvinner og menn uttrykker stor sorg når de beskriver ensomhet. Det kan være alt fra at de ikke føler at de når inn til partneren, til at de føler et behov for mer kjærlighet og omsorg, uten å få det.

LES OGSÅ: - Ensomhet skal ikke være skambelagt

- I starten av et forhold er vi vanligvis svært opptatt av hverandre

Også Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at ensomhet i tosomheten er en ganske vanlig følelse. Likevel er det ikke uvanlig at mange syns slike følelser er vanskelige å prate om og prøver heller å skyve følelsene og tankene bort - til tross for at det ikke er en god løsning.

- Det er faktisk en vanlig følelse selv om langt fra alle snakker om den, men det er stor forskjell på å føle seg ensom og utenfor i et selskap versus å føle seg mer eller mindre ensom hele tiden. Sistnevnte må tas på alvor istedenfor å bagatelliseres eller bare bli pratet bort. Det er en grunn for at du føler det du føler, sier Søyland.

- Hva kan ensomheten i forholdet komme av?

- Det kan være ulike grunner, og det er viktig å du stiller spørsmålet og er nysgjerrig på deg selv istedenfor å bare godta at «slik er det bare». Vanlige grunner er at en ikke føler seg sett og hørt av kjæresten, som kan implisere feil kjærlighetsspråk. For eksempel gir han deg et kompliment mens det du egentlig savner er at han heller engasjerer seg i hverdagen hjemme eller du savner en prat om det som er vanskelig akkurat nå, sier Søyland og fortsetter:

- Det kan handle om at du ikke får til å prate åpent om det som plager deg, «du tar deg sammen» noe som kan føre til at følelsen eskalerer, det kan handle om at dere ikke passer, at du ikke får dekket dine behov i den intime relasjonen, men det kan også handle om misforståelser eller at dere ikke har nok mental nærhet, som ofte vil gå ut over den fysiske nærheten i forholdet. Du kan også bare ha en dårlig dag!

LETT Å FØLE SEG OVERSETT: Sexolog ved Sex og Samfunn, Trude Slettvold Lien, forteller at vi etter en stund i et forhold lett kan bli mindre flinke til å gi hverandre oppmerksomhet og at man derfor til tider kan føle seg oversett og ensom.  Foto: Privat
LETT Å FØLE SEG OVERSETT: Sexolog ved Sex og Samfunn, Trude Slettvold Lien, forteller at vi etter en stund i et forhold lett kan bli mindre flinke til å gi hverandre oppmerksomhet og at man derfor til tider kan føle seg oversett og ensom. Foto: Privat Vis mer

Listen over mulige grunner er lang forteller Søyland, og får støtte fra Trude Slettvold Lien, sexolog ved Sex og Samfunn, som også forteller at ensomheten ofte kommer lenger ut i forholdet.

- I starten av et forhold er vi vanligvis svært opptatt av hverandre, vi er oppslukt og tente, vi viser oss fra vår beste side, sexlivet er nytt og spennende, det meste går av seg selv. Det mange ikke tenker på er at dette er en fase som sakte, men sikkert endrer seg, sier Slettvold Lien og utdyper:

- Vi kommer inn i den daglige tralten og vi ser hverandre på en ny måte, alternativt glemmer vi å være oppmerksomme mot hverandre. Vi blir mindre flinke til å gi hverandre komplimenter, til å kysse, til å vise hverandre oppmerksomhet. Kanskje kommer det barn, en ny jobb og fritidsaktiviteter som krever oppmerksomhet. Kanskje har du en partner som lever mer og mer av livet på nettet, bak pc'n eller mobilen. Da er det fort gjort å føle seg oversett og alene. Hvorfor er alt det andre viktigere enn meg?

LES OGSÅ: - Jeg er ensom i forholdet

- Anerkjenn ditt ansvar for parforholdet

Skulle du merke at ensomheten sniker seg på, forteller ekspertene at det viktigste du gjør er å ta ansvar for egne følelser og ta initiativ til samtaler, til tross for at det kan føles ut som at den enkleste utveien der og da er å prøve å legge følelsene til siden.

- En del av de jeg snakker med har en usagt forventning om at det er partneren deres som skal stå for romantikken, for initiativ til de interessante samtalene og til spennende sex. Kort sagt, stå for overskuddet i hverdagen. Det blir både skjevt og urettferdig, sier Slettvold Lien og legger til:

- Kanskje skal vi alle jevnlig sette av tid til å se på oss selv og tenke over hva vi selv bringer inn i parforholdet. Det er et felles ansvar å holde gløden i live, samtalen i gang og å se hverandre. Og av og til må vi nok minne hverandre på akkurat det.

Også Huseby understreker viktigheten med selv å ta initiativ når du føler på ensomheten - for til syvende og sist er man to om forholdet.

- Anerkjenn ditt ansvar for parforholdet. Når to mennesker er glad i hverandre og har levd sammen så lenge at parforholdet ikke lenger går på skinner, er det helt nødvendig at noen tar ansvar. Det kan du gjøre. I stedet for å gi opp, som noen ville gjort, eller «se det an» som andre velger, sier Huseby og fortsetter:

- Finn et godt egnet tidspunkt, si det rett ut og spør om dere sammen kan gjør noe for å komme tilbake på sporet. Jo lenger man lever i et parforhold, jo mer vanlig er det at man skulle ønske litt forandring, til det bedre, selvsagt. Når jeg snakker med par handler det ofte om at begge ønsker en forandring litt mer i retning av sånn det var før, men ingen av dem sier det til hverandre.

Ta følelsene dine på alvor og snakk om dem

Huseby og Slettvold Lien får støtte fra Søyland som understreker viktigheten med å ta følelsene sine på alvor og snakke om dem, selv om det kan oppleves som vanskelig å ta det første steget.

- Merkelig nok er ensomhet en ofte tabubelagt følelse som vi holder for oss selv, og som også kan føre til skamfølelser «dette burde jeg fikset!». I terapirommet hører jeg ofte om kunsten «å ta seg sammen», men det kan kun gjøre problemene større enn nødvendig, sier Søyland og fortsetter:

- Første skritt er å tørre å ha en åpen dialog med deg selv. Se på følelsen som en venn som har noe viktig å formidle. Følelsen forteller at det er noe som ikke er som det skal. Når du anerkjenner at du har det vanskelig er du i bedre stand til å ta deg selv på alvor og ta det opp med kjæresten.

Søyland anbefaler i første runde å få til en god prat med partneren, i tillegg til å sette i verk tiltak og følg det opp med en evaluering.

- Dersom du ikke merker en endring innen en måned skal du ikke bare la det «skure». Bestill time til parterapi. Forstår ikke din kjæreste alvoret i situasjonen kan du ta en time alene. Slike følelser er individuelle, men oppstår ofte i samspill med andre. Ofte ligger derfor også løsningen i samspillet og ikke først og fremst noe «inni deg», sier Søyland og får medhold fra Slettvold Lien som legger til:

- En klok mann jeg kjenner sa en gang til meg: «Vi setter av tid og penger for å gå til tannlegen eller ta en helsesjekk en gang i året, men det å snakke med en terapeut for å forebygge problemer i kjæresteforholdet er utenkelig for de fleste av oss. Forholdet til den kanskje viktigste i livet får seile sin egen sjø for vi regner med at alt løser seg av seg selv», sier Slettvold Lien og fortsetter:

- Det å våge å si noe om hva en egentlig føler og lengter etter er ikke alltid lett, men kan forhåpentligvis føre til større fokus og mer åpenhet i forholdet.

Forhindre ensomheten før den kommer

Selv om det er en rekke tiltak man kan gjøre dersom ensomheten først har oppstått er det beste selvsagt å gjøre det man kan for forhindre at den oppstår i det hele tatt. Og igjen er listen over tiltak (heldigvis!) lang forteller Huseby.

- Et av kjennetegnene ved parforhold som varer, er at man holder vedlike kunnskapen om hverandre. Par som har levd lenge sammen har lett for å tro at de kjenner hverandre godt. Det de kanskje ikke har tenkt over, er at de ikke i samme grad som før deler tanker, følelser og opplevelser, noe som kan påvirke om man føler seg ensom eller ikke i forholdet, sier Huseby og forklarer:

- Det er viktig å være interessert i hverandre, stille spørsmål og lære om hverandre selv om man har vært sammen en stund. Still personlige spørsmål om hverdagen, som for eksempel hvordan var det på jobb og har du hatt en fin dag, og mer dype spørsmål om tanker om fremtiden, ønsker, og så videre. På den måten holder man seg oppdatert på hverandres tanker og følelser.

Slettvold Lien forteller blant annet at man også kanskje tidlig i forholdet bør fokusere på noen kjøreregler, for å forhindre at en av partene skal komme til det punktet hvor de føler seg ensomme.

- Kanskje er en god ide å sette av tid sammen, gå en tur, si noe hyggelig til hverandre hver dag, vise hverandre at vi bryr oss om hverandre som kjærester og ikke bare som partnere som deler på de praktiske oppgavene i forholdet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer