Mamma

- Å være mamma var et så stort prosjekt at jeg ikke hadde kapasitet til å være kjæreste

Da TV 2-Marthe ble mamma ble hun så oppslukt av sønnen Nils (2) at hun helt glemte hvordan hun skulle være kjæreste med mannen Håvard Sveberg. Løsningen ble besøk hos parterapeut.

MARTHE SVEBERG BLE OPPSLUKT AV BARNET SITT:  Da Marthe Sveberg ble mamma til sønnen Nils, ble hun så oppslukt av foreldrerollen at hun helt glemte å være kjæreste med mannen Håvard Sveberg. Det første til store kommunikasjonsproblemer. 
 Foto: VG
MARTHE SVEBERG BLE OPPSLUKT AV BARNET SITT: Da Marthe Sveberg ble mamma til sønnen Nils, ble hun så oppslukt av foreldrerollen at hun helt glemte å være kjæreste med mannen Håvard Sveberg. Det første til store kommunikasjonsproblemer. Foto: VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg opplevd at det å bli mamma til Nils var et så stort prosjekt at jeg ikke lenger hadde kapasitet til å være kjæreste med mannen min, Håvard, forteller Marthe Sveberg (38), som blant annet er kjent som programleder på TV 2.

Ifølge psykolog og parterapeut Eva Tryti er det helt naturlig at mødre ofte blir mer oppslukt av barnet enn hva fedre blir, siden de er biologisk mer utrustet til å ta seg av barnet enn det menn er.

– Nybakte mødre er fulle av hormoner som skal knytte de til barnet, og det kan jo på en måte ikke en pappa matche det første året, forteller hun.

I tiden fra barnet er rundt tre måneder til det nærmer seg ni måneder er mor og barn inne i det som kalles symbiosefasen, hvor moren og babyen er en lykkelig enhet, ifølge Tryti. Da gir de seg over til hverandre og glemmer nesten alt annet, og det kan være veldig deilig fase, forklarer Tryti. Selv om dette er bra for mor og barnet, så er det ikke bra for parforholdet siden fedre da har lett for å føle seg utenfor. 

Marthe forteller at den sommeren da Nils var rundt seks måneder begynte de å få kontroll på foreldrerollen, og da kom behovet for å bli sett som et menneske tilbake.

Men da de endelig begynte å se hverandre igjen, klarte de ikke lenger å kommunisere med hverandre, og Håvard hadde heller blitt han som rakk henne bleia framfor å være mannen hennes. Det gjorde det vanskelig for dem å få parforholdet tilbake på plass i livet.

– Hver gang vi begynte å snakke om noe, bare en liten ting, var det som om den blåste opp til en tordensky og den andre personen ble en stein. Det var liksom helt umulig å kommunisere om nesten alt, sier Marthe.

LES OGSÅ: Mange føler seg ensomme i parforholdet

Følte seg ikke sett

For Marthe føltes det også ofte som om Håvard ikke så hva hun gjorde som mor, og da følte hun at de ikke var på lag sammen.

– Det er viktig for meg å bli sett, og det er litt av mitt dårlige mønster at jeg føler jeg ikke blir sett eller forstått. Det sitter i ryggmargen min, så det skal ikke så mye til før jeg trekker den slutningen, sier hun.

Da føltes det som om det ikke var noe vits å snakke sammen lenger for han forsto ikke hva hun mente likevel.

– Men det er vits å snakke sammen da, vi trengte bare å finne ut av hvordan vi skulle gjøre det, forteller Marthe.  

Ifølge Tryti er ikke Marthe og Håvard alene om å ha utfordringer i samlivet etter å ha fått sitt første barn, skilsmissestatistikken viser nemlig at dette tærer på forholdet.

– Vi ser at det er en skilsmissetopp blant foreldre med barn mellom null og ett år, og da særlig blant førstegangsforeldre, forteller hun.

For Marthe og Håvard ble løsningen å oppsøke en parterapeut. Her lærte de blant annet hvordan de skulle komme seg ut av det dårlige mønsteret sitt som alltid endte med at de begynte å krangle.

LES OGSÅ: Nei, han kan ikke lese tankene dine

Hverdagsromantikk

De bestemte seg også for å delta på Bufferkurs, som er et kurs for par hvor man i tillegg til å lære teori også lærer praktiske øvelser sånn at kroppen forstår hva de har lært.

– Det er jo jeg veldig fan av for at det er veldig lett å skjønne ting med fornuften, men det er jo det å koble hodet opp mot handling og følelser, sier hun. Mange av disse erfaringene deler Marthe og Håvard nå i nett-serien sin folkom.no.

PARTERAPI: For Marthe og Håvard ble det å oppsøke en parterapeut løsningen på samlivsproblemene.  Foto: Privat
PARTERAPI: For Marthe og Håvard ble det å oppsøke en parterapeut løsningen på samlivsproblemene. Foto: Privat Vis mer

Tryti synes også at det å søke hjelp kan være en god løsning for par som opplever samlivet som problematisk.

– Har man kommet i en krise hvor man ikke klarer å snakke sammen, eller man er sinna på hverandre hele tiden, så kan det være lurt å få litt hjelp, forteller hun.

Nina Sontum er parterapeut sammen med mannen sin Sigmund Sontum, og skriver om samliv og relasjoner på blant annet parutvikling.no. Ifølge henne kommer ikke det å være kjærester av seg selv. Derfor kan det være lurt å minne seg selv på hva man forelsket seg i, og dyrke det man gjorde før man fikk barn.

Barna har vi på lån for en periode, men parforholdet skal forhåpentligvis vare livet ut og da må man prioritere hverandre, sier Sontum.

Om man fokuserer på å være kjærester så blir det en del av hverdagen og derfor lettere å opprettholde, mener Sontum.

­– Små ting har stor betydning, slik som hyggelige bekreftende meldinger, en lapp i matpakken, blikkkontakt, flørt og berøring i forbifarten, sier hun. Hun mener at det å få barn er det fineste, men også det mest utfordrende for kjæresteforholdet. 

Det har også blitt viktig for Marthe og Håvard å gi plass til romantikken i hverdagen gjennom enkle handlinger som fører til mer nærhet.

– Jeg har begynt å legge meg inntil Håvard når jeg vekker han om morgenene, og det er en veldig hyggelig start på dagen, forteller hun.

OM BARN: Marthe mener at det å få barn er det fineste, men også det mest utfordrende for kjæresteforholdet.  Foto: Privat
OM BARN: Marthe mener at det å få barn er det fineste, men også det mest utfordrende for kjæresteforholdet. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Alle har godt av å gå til parterapi

Alenetid sammen

Marthe har også skjønt viktigheten av alenetid med bare henne og Håvard. De har derfor begynt å skrive inn i ukeplanen at de skal gjøre ting sammen bare de to, blant annet å gå på date. 

For å få til dette har det blitt viktig å tilrettelegge for lavterskeltilbud slik at de skal klare å gjennomføre det. 

– For meg fungerer det ikke å dra avgårde til Paris i tre dager. Da kommer jeg ikke til å kose meg, og da skjer det heller ikke igjen på minst tre år, sier hun.

Istedenfor har de alliert seg med venner som bor i nærheten slik at sønnen kan overnatte der i blant.

– Da kan jeg, om jeg føler behov for det, besøke han når jeg vil, sier Marthe.

Sontum mener det er viktig å overlate barna til barnevakt med jevne mellomrom slik at man som par får alenetid. Besteforeldre kan blant annet ta med seg barna på trilletur for et par timer på dagen fra de er ganske små. Siden man oftest er mer opplagt på dagen er det viktig å utnytte tiden til å ha sex for å skape nærhet mellom dere som par, ifølge henne.

– Venter dere til kvelden er man som oftest trøtt, og da ender man med å heller bortprioritere det, sier Sontum.

Men det er ikke bare besteforeldre som fungerer som barnevakt, det å alliere seg med andre foreldre i for eksempel barnehagen kan også være lurt, ifølge Sontum. 

– Da kan de passe barnet ditt noen timer, før du passer barnet deres noen timer, etterhvert blir de trygge nok til spennende overnatting hos hverandre, forteller hun. 

LES OGSÅ: Slik får dere gnisten tilbake i forholdet

Snakk om annet enn barnet

Psykolog og parterapeut, Eva Tryti, mener også at par må sette av tid til og være nær hverandre og snakke sammen om noe annet enn barnet.

– Det kan være at man hver kveld bare sitter i sofaen og koser litt og snakker sammen, eller at man ligger på armen til partneren og småprater litt, sier Tryti.

Det å sette av tid til å snakke sammen har også blitt viktig for at Marthe skal finne tilbake til kjæresten i seg. Håvard som egentlig ikke er så glad i å snakke om følelser, har derfor blitt flinkere til å sette av tid hvor de kan snakke ordentlig sammen.

– Jeg er veldig glad i å snakke og blir veldig glad når han tar seg tid til å spørre hva jeg har på hjertet, for da føler jeg meg straks mer sett, sier Marthe.  

LES OGSÅ: Har dere sluttet å ha sex?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer