Samlivsbrudd

- Alle forhold kan ikke reddes, og noen ganger er det for det beste at paret skilles

Og det er spesielt én ting som er avgjørende.

PARFORHOLD: Selv om det kan være en million ulike grunner til at det enkelte forhold møter veggen, så er det noen ting som har en tendens til å gå igjen. Foto: Shutterstock / Halfpoint
PARFORHOLD: Selv om det kan være en million ulike grunner til at det enkelte forhold møter veggen, så er det noen ting som har en tendens til å gå igjen. Foto: Shutterstock / Halfpoint Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies at de aller fleste forhold vil ta slutt en gang. Det er kanskje ikke så oppløftende å tenke på, men dessverre er det sant. Og selv om det kan være en million ulike grunner til at det enkelte forhold møter veggen, så er det noen ting som har en tendens til å gå igjen.

– Det er mange årsaker til at forhold tar slutt, særlig er parforholdet sårbart når man har små barn, eller når man opplever død og alvorlig sykdom i nær familie, sier Anne Marie Pile som er sexologisk rådgiver og barnevernspedagog, til KK.no. 

Dårlig økonomi, eller ulikt syn på hvordan penger skal brukes kan være et typisk konfliktområde, men det er også noen andre vanlige faremomenter som er viktig å nevne.

– Utroskap er også ofte årsaken til brudd, og når det er årsaken blir det også ofte store konflikter i etterkant. At den ene parten er veldig sjalu kan også velte et forhold. Det kan også ulik sexlyst og ulike tenningsmønster, forteller Pile. 

LES OGSÅ: Derfor får kvinner sterke kjærlighetssorg enn menn

Flere typiske faremomenter

Også Trine Huseby, som er familieterapeut ved Familievernkontoret Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, tror at utroskap kan være en trussel, men påpeker at det ikke behøver å være det. 

– Det kommer an på hvordan utroskapen har artet seg og parets motivasjon for å reparere skadene og bygge opp tilliten igjen, sier hun til KK.no.

Sjalusi kan være et problem for begge parter, men også her handler det om hvordan det takles. 

LES OGSÅ: Slik blir dere enige om pengene etter samlivsbruddet

ANGREP: Det er ikke alltid konfliktene i seg selv som er den største trusselen mot forholdet, det som er viktig er hvordan dere kommuniserer for å løse konflikten. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan
ANGREP: Det er ikke alltid konfliktene i seg selv som er den største trusselen mot forholdet, det som er viktig er hvordan dere kommuniserer for å løse konflikten. Foto: Shutterstock / Tiko Aramyan Vis mer

– Dersom man klarer å snakke om det og finne løsninger som ivaretar både den sjalu part sitt behov for trygghet og den andres behov for frihet, behøver det ikke være et faremoment. Dersom sjalusien kommer ut av proporsjoner, kan det imidlertid være lurt å søke hjelp, ellers kan det utvikle seg til en reell trussel for forholdet, påpeker hun.

Et annet faremoment er å ta hverandre for gitt, og når livet består av hverdager og rutiner er dette en felle vi mange lett kan havne i. 

– Å glemme å møte hverandres blikk og smile når man møtes etter endt arbeidsdag, eller å takke for en tjeneste, å gi kjærtegn i forbifarten. Å sette av tid til å være sammen og prate og være nær. Jo mindre det blir av dette, jo mindre betydningsfull blir man for hverandre, forteller Huseby. 

Dette vil igjen gjøre partene mer utsatt for å bli ensom i parforholdet, og øke risikoen for utroskap.

LES OGSÅ: Er det lurt å ta en pause i forholdet?

Hvordan dere kommuniserer kan være avgjørende

Alle par har sine temaer som kan føre til konflikt, men ifølge Huseby er det ikke temaene i seg selv som er de største faremomentene, men heller måten man kommuniserer om disse temaene. 

EKSPERTEN: Trine Huseby er familieterapeut ved Familievernkontoret Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. Foto: Privat
EKSPERTEN: Trine Huseby er familieterapeut ved Familievernkontoret Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. Foto: Privat Vis mer

Og hun peker her på fire typiske farer som er hentet fra «The four horsemen of the apocalypse» av Gottman.

  1. Personkritikk: Definere den andre som problemet.
  2. Forsvar: Motkritikk eller offerrolle.
  3. Forakt og mangel på respekt: Nedlatende holdning.
  4. En mur av taushet: Mangel på respons og bekreftelse.

hennes blogg har hun skrevet om hvordan det kan hjelpe å «ramme inn en samtale» dersom man har dårlige erfaringer med å prate om viktige eller vanskelige temaer. Dette gir nemlig partene et felles utgangspunkt som øker mulighetene for at begge klarer å være konstruktive.

– Par som har en grunnleggende kjærlighet til hverandre og kommuniserer godt, kan snakke om selv de vanskeligste temaer uten at det utgjør en trussel for forholdet. De praktiserer at begge kommer til orde, de lytter og bekrefter, og finner løsninger som ivaretar begge parter, forklarer Huseby. 

Hvis man klarer å kommunisere godt sammen kan dette redde forholdet i mange situasjoner, men det er likevel ikke alltid at et forhold bør reddes.

– Alle forhold kan ikke reddes, og noen ganger er det for det beste at paret skilles. Særlig i forhold hvor den ene parten er voldelig og hvor det er barn involvert, sier Pile.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer