Sexpartnere:

- Alt fra 1 til 200 sexpartnere regnes som normalt

Disse faktorene påvirker hvor mange sexpartnere vi har.

SEXPARTNERE: De som etablerer seg tidlig har færre sexpartnere enn de som etablerer seg seinere i livet. FOTO: NTB Scanpix
SEXPARTNERE: De som etablerer seg tidlig har færre sexpartnere enn de som etablerer seg seinere i livet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke til å stikke under en stol at antall sexpartnere er et hett samtaleemne, både i venninnegjengen og når det kommer til nye kjærester, eller eventuelle partnere. Men, hvor mange sexpartnere er egentlig «normalt» å ha. Finnes det et slags tall på dette? (og vet du om du bør avsløre dette til den nye kjæresten?).

– Det finnes ikke noen undersøkelser som sier noe om hvor mange det er normalt å ha sex med, men det vi vet er at det er veldig stor spredning, forteller Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi, til KK.no.

LES OGSÅ: Disse kvinnene har flest onenight-stands

Ifølge Lindskog finnes det store grupper som har hatt sex med en til to personer, og det finnes store grupper som har hatt sex med 30 til 40 stykker.

– Så vi kan si at det er normalt med alt fra 1 til 200 sexpartnere, legger han til.

Selv om det ikke finnes tall på hvor mange vi i gjennomsnitt har sex med, finnes det likevel flere faktorer som påvirker hvor mange sexpartnere det er normalt å ha. En av disse faktorene er hvor tidlig vi velger å etablere oss.

– Jo tidligere du etablerer deg, jo færre partnere blir det, og jo senere du etablerer deg, jo flere partnere blir det gjerne, forteller Lindskog.

Hvor greit vi oppfatter det å ha hatt mange sexpartnere, kan påvirkes av hvilke del av livet vi er i. Det blir blant annet sett på som mer normalt å ha mange forskjellige sexpartnere når man er ung.

– I ungdomstiden er det mer akseptert å prøve seg fram seksuelt og derfor er det også mer rom for å ha flere partnere da, men når man blir eldre er det ikke lenger like stor aksept for å utforske og derfor forventes det at man ikke har like mange partnere, sier Lindskog.

LES OGSÅ: Her fantaserer fleste om å ha sex

Personligheten vår påvirker

Men valg vi tar, og livsfasen vi er i, er ikke det eneste som påvirker hvor mange partnere vi anser som vanlig. Hva slags personlighet vi har spiller også en viktig rolle, ifølge sexolog Siv Gamnes.

For noen personer er det ikke naturlig å ha mange partere og de er mye mer opptatt av å vie seg til en, mens andre vil heller leve og utforske mest mulig før de dør, forteller hun.

Andre personlighetstrekk som påvirker hvor mange vi har sex med er selvbildet vårt. Det vil si tankene vi har om oss selv, og har du positive tanker om deg selv har du også et godt selvbilde.

– Har man et godt selvbilde føles det også mer normalt å ha flere partnere siden man har lettere for å gå ut å sjekke opp folk, forteller Gamnes.

– Vi vet også at antall sexpartnere varierer ut i fra legning, og homofile har generelt flere sexpartnere enn det heterofile har, legger hun til.

Gamnes synes likevel det er viktig å påpeke at det ikke er noe mål å telle antall seksualpartnere, men heller å finne ut hva som passer for deg.

LES OGSÅ: 3 pinlige ting som kan skje under sex

Kulturell innvirkning

Det er ikke bare personligheten vår som påvirker hva vi synes er et akseptabelt i forhold til antall sexpartnere. Kulturen vi vokser opp i er et annet aspekt som påvirker hva vi oppfatter som normalt.

– Har du vokst opp i et kristent miljø hvor sex tilhører ekteskapet, vil det være mer normalt å ha en partner, enn hvis du er oppvokst i et miljø hvor det er akseptert å ha sex også før ekteskapet, forteller Gamnes.

Kulturen vår påvirker også hva som ses på som normal seksuell oppførsel for menn i forhold til kvinner. For selv om det ifølge Lindskog ikke er noe forskjell på hvor mange partnere hvert av kjønnene har, er det likevel en forskjell på hvordan samfunnet ser på det.

– Dette henger sammen med kulturen vår basert på kristne verdier hvor det har vært rom for at menn har en seksualitet, mens kvinner som har hatt sex har blitt sett på som horer, forklarer han.

Det påvirker også hvordan kvinner og menn snakker om antall sexpartnere de har hatt, og mens menn legger på antall partnere de har ligget med, trekker kvinner gjerne fra noen.

– Om en mann har hatt seks seksualpartnere sier han kanskje at han har ligget med ti stykker, mens en kvinne som har hatt sex med seks stykker heller sier at hun har hatt sex med tre eller fire, sier Lindskog.

LES OGSÅ: Derfor sover han etter sex

Menn vil ha flest sexpartnere i forholdet

Om man bør fortelle en ny partner om hvor mange man har hatt sex med, er alltid et vanskelig spørsmål, og Lindskog har tidligere uttalt at du ikke bør lyve til partneren din.

– Vi ser at menn gjerne ønsker å være den som har hatt flest sexpartnere i forholdet, men de bryr seg ikke så mye om hvor mange partnere kvinnen i forholdet har så lenge det er færre enn hva han selv har hatt, forteller Lindskog.

Om for eksempel mannen har hatt 30 partnere vil han antagelig synes det er greit at hun har hatt sex med 25 partnere. Men om han derimot hadde hatt sex med 12 partnere og hun 25, så hadde det vært for mye, kan Lindskog forklare.

– Det er en veldig barnslig holdning, sier han.

Sexolog Gamnes mener at det ikke bare er kulturelle påvirkninger som gjør at menn blir sett på som mer seksuelle, men at også at det evolusjonistiske perspektivet spiller en rolle. Ifølge sexologen har menn tradisjonelt hatt behov for å spre genene sine og derfor har de hatt sex med flere, mens kvinner har vært der for å passe på barna, noe som har gitt dem mindre behov for å ha mange sexpartnere.

– Menn har også mer testosteron i kroppen, og det er viktig for sexlysten, forteller Gamnes.

Skulle du være tvil om du har hatt et unormalt antall sexpartnere har Lindskog oppløftende nyheter til deg.

– Det er bra for livet og helsa å ha hatt noen seksualpartnere, for de som bare har hatt en og to opplever gjerne en lyst til å ha flere når de kommer opp i 30-årene, forteller Lindskog.

LES OGSÅ: Dette gjør lite sex med kroppen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer