Analsex

Analsex er mer akseptert blant heterofile menn enn før

Det mener i det minste ekspertene og undersøkelser!

ANALSEX: Ifølge både eksperter og undersøkelser kan det se ut til at analsex har blitt mer akseptert blant heterofile menn. Foto: Shutterstock / MG-PicturesProd
ANALSEX: Ifølge både eksperter og undersøkelser kan det se ut til at analsex har blitt mer akseptert blant heterofile menn. Foto: Shutterstock / MG-PicturesProd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å legge skjul på at analsex fremdeles er et tabu-tema i de fleste forhold; er det greit eller er det teit? Vil partneren din prøve det eller syns han det bare er ekkelt? Eller er det motsatt, at du gjerne vil prøve, men partneren din synes det er ekkelt? 

Svaret vil nok variere, MEN ifølge en ny undersøkelse om nordmenns sexvaner i 2016, utført av Sinful, har salget av analt sexleketøy til menn steget med hele 42 prosent i 2016, sammenlignet med 2015. Med andre ord kan det se ut til at menn har blitt mer åpne for analsex - til tross for samfunnets mange fordommer. 

Vi har tatt en prat med ekspertene for å høre hva dem tenker om funnene; og det kan faktisk se ut til at analsex blant menn virkelig er på vei inn i sexlivene våre!

- Det kan absolutt se ut til at analsex har blitt mer «akseptabelt» blant heterofile menn og at de dermed også er mer åpne for å nyte også denne formen for sex, forteller sexolog Siv Gamnes til KK.no.

LES OGSÅ: Flere gutter ønsker dette i sengen

- Er det vanligere enn de fleste tror, at heterofile menn har analsex med partneren sin?

- Det er nok mer vanlig enn mange tror, men siden det har vært og fremdeles er litt tabu, har det vært lite snakk om det, og få innrømmer at de liker det.

Ifølge Gamnes er det spesielt én grunn til at analsex blant heterofile menn har vært, og fremdeles er, til en viss grad tabu. Årsaken er at det lenge har blitt koblet til homofili.

- Den største grunnen er at det har vært koblet opp mot homofil praksis. Altså, at mannen har vært redd for å bli assosiert med en homofil, sier hun og legger til:

- Men det handler nok også om at anus er «skittent», og at mange menn rett og slett får en slags redsel for lukt, avføringsrester og så videre.

- Orgasmen fra analsex kan oppleves som kraftigere og dypere

Men hva er det som har fått en rekke menn til å endre mening? Å faktisk ville ha analsex med seg selv og et leketøy? Kanskje til og med med partner? Ifølge Gamnes har nok temaet blitt mindre tabu gjennom årene, men det kan også ha noe med at menn har funnet ut av at det faktisk kan gi dem ganske mye nytelse - til og med mer enn penetrativt samleie.

- Anus er en av de store erogene sonene på kroppen, og stimulering av dette området gir ofte nytelse. Litt inn i endetarmen kan også prostatakjertelen nås med en finger eller dildo, og stimulering av den kan sammenlignes med det såkalte g-punktet hos kvinner. I tillegg er det for noen ekstra opphissende å gjøre noe litt forbudt og «dirty».

- Er det sant at menn kan oppleve enda bedre orgasme av analsex?

- Orgasmen kan oppleves annerledes ved analsex, både kraftigere og dypere, siden den faktisk ofte gir en ekstra nytelse fordi kåtheten er sterkere. Prostata har også en betydning for orgasme, så stimulering av denne vil forsterke i seg selv. 

LES OGSÅ: 3 ting jenter blir satt ut av i senga

- Vi opplever at menn kommer i butikk for å kjøpe analplugger

Gamnes får støtte fra Dorthea Berge, som er nettredaktør og presseansvarlig for Kondomeriet. Hun bekrefter Sinful sine funn som peker mot at heterofile menn har blitt mer åpne for analsex i Norge. 

Kondomeriet har nemlig også gjennomført en undersøkelse om nordmenns seksuelle vaner, i samarbeid med Brand Cognition og Norstat. I undersøkelsen kommer det blant annet fram at hele 50 prosent av den norske befolkningen har hatt analsex; 53 prosent kvinner og 47 prosent menn!

- Flesteparten oppgir i undersøkelsen at de har analsex fordi de ønsker variasjon (64 prosent av menn og 34 prosent av kvinner), og fordi partneren liker det (10 prosent av menn, og 19 prosent av kvinner), forteller Berge og legger til:

- Dette gir en klar indikasjon på at heterofile par har blitt mer åpne for analsex. 

Har dere opplev at antallet salg av mannlige analsexleketøy har økt?

- Salget av anale leketøyet for både kvinner og menn har steget betraktelig de siste året. De fleste analpluggene vi selger kan brukes til både kvinner og menn, og det er kun prostatastimulator som regnes som mannlige anale-leketøy. Økningen hos oss har vært tilnærmet like stor blant analplugger, prostatastimulatorer, vibrerende analplugger og analkuler.

Berge forteller også at leverandørene har fulgt etter den økende anal-trenden, og at utvalget av anale leketøy har blitt mer variert.

LES OGSÅ: - Dette er et av «verdens beste» sexleketøy

- I den originale serien fra «Fifty Shades of Grey» kommer det nå analplugger i materialer som glass, stål og silikon. Vi selger også prostatastimulatorer som kan styre med app, og mer dekorative leketøy som analplugger med diamanter i enden. 

- Får dere spørsmål fra menn i butikk som er interesserte i å kjøpe analplugger til seg selv?

- Vi opplever faktisk både at menn kommer i butikk for å kjøpe analplugger til seg selv, men også at kvinner kjøper analplugger til og sammen med partneren sin.

Stor variasjon når det kommer til alder og seksuell erfaring

Men til tross for at det kan se ut til at analsex blant heterofile har økt, er variasjonen stor når det kommer til alder og dermed også seksuell erfaring. Ifølge Tore Holte Follestad, som er assisterende daglig leder ved Sex og Samfunn, ser de ikke denne trenden i aldersgruppen de jobber med - ungdom under 25 år.

- I vår målgruppe kan vi ikke se at analsex har blitt mer populært enn før. Analsex er en mer avansert form for sex som krever både tid til å finne ut at en faktisk har lyst, at en tenner på det og at en kjenner seg moden, klar, tøff nok til å ta dette opp med partner. På det grunnlaget tenker jeg at det ikke er rart eller uvanlig at man gjør noe med dette når man er eldre enn vår målgruppe, forklarer Holte Follestad.

Han forteller at når de underviser i 9 og 10 klasser hører de både gutter og jenter si at de syns det er rart at gutter skal like analsex – altså å bli penetrert.

- Reaksjonene er knyttet til kjønnsroller, at det er gutten som skal penetrere jenta, at det er skittent og at en må være homofil for å like det, sier Holde Follestad og legger til:

- Gutter er fortsatt redd for homostempelet. Vi bruker derfor en del tid på å snakke om hvorfor analsex er godt, at det å like analsex handler om at en tar i bruk hele kroppen sin og finne ut hva som fungerer og at stimulering av prostatakjertelen i endetarmen kan gi sterke og gode seksuelle opplevinger. Vi legger også vekt på at det er like ok å la være som å prøve.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer