Stor aldersforskjell i parforholdet

Anita er 31 år yngre enn kjæresten Jarle

- Jeg tenkte at hun nok syntes jeg var alt for gammel og at det var bortkastet å tro det kunne bli noe mer.

PARFORHOLD MED STOR ALDERSFORSKJELL: 31 år skiller samboerparet Anita og Jarle, som sier de ikke merker noe til den store aldersforskjellen til daglig. FOTO: Privat
PARFORHOLD MED STOR ALDERSFORSKJELL: 31 år skiller samboerparet Anita og Jarle, som sier de ikke merker noe til den store aldersforskjellen til daglig. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle falle for en som var så mye eldre enn meg, men man kan ikke bestemme over følelsene sine. I dag tenker jeg egentlig ikke over aldersforskjellen, sier Anita Olea Øien Stenberg (23).

Anita har i nesten fire år vært sammen med Jarle Wilhelmsen (54), som hun traff da Jarle drev en pub på Årnes. Anita lot seg raskt sjarmere av den blide og hyggelige pubeieren, og begynte å frekventere utestedet stadig oftere.

– Vi kom i snakk fordi de spilte så mye bra musikk på den puben, det vil si åttitallsrock som jeg er svært glad i og som jeg er oppvokst med. I starten hadde jeg ikke tanker om at det skulle bli noe mellom oss, men så syntes jeg at han var veldig kjekk. Han fikk meg til å le og hadde mange gullkorn. Kjemien var der helt fra starten av og etter hvert begynte jeg å gå dit nærmest daglig, forteller Anita.

Jarle innrømmer at også han ble betatt ganske så raskt, men at han i starten forsøkte å holde følelsene sine nede.

– Hun er ei veldig søt jente og det var gøy å være sammen med henne. Jeg gledet meg til å møte henne igjen, men tenkte at hun nok syntes jeg var alt for gammel og at det var bortkastet å tro det kunne bli noe mer. Men så merket jeg at det var noe mellom oss allikevel og etter en tur til Kiel var det gjort, sier han.

Var urolig for hvordan familien ville reagere

Paret har nå bodd sammen i mer enn tre år, de er forlovet og juli neste år gifter de seg. Jarle som fra før av har tre døtre på 19, 27 og 33 år, forteller at han var litt urolig for hvordan de ville reagere på at han hadde fått seg en så ung kjæreste.

– Jeg var litt skeptisk til hva de og Anitas foreldre skulle si om at vi var sammen. Jeg har jo to døtre som er eldre enn Anita og jeg er bare tre år eldre enn foreldrene hennes. Jeg gikk faktisk på samme skole som Anitas mor, da jeg var russ gikk hun i først gym. Heldigvis gikk det fint fra dag én og i dag er foreldrene hennes blant de beste vennene jeg har, sier han.

Anita forteller at hun aldri har forsøkt å skjule forholdet for foreldrene sine.

– Før vi ble sammen tok jeg med meg moren min til puben for å hilse på ham og hun syntes han var en kul fyr. Etter hvert ble det slik at jeg stadig dro dit for å møte ham, så moren min skjønte nok hva som foregikk og godtok det. I etterkant har foreldrene mine fortalt at de hadde pratet litt om forholdet vårt hjemme. De så hvor mye jeg smilte og hvor lykkelig jeg virket, og kom derfor frem til at hvordan jeg hadde det tross alt var det viktigste, sier hun.

– Moren din skjønte nok egentlig at det var noe mellom oss før vi gjorde det selv, skyter Jarle inn.

– Første gang hun presenterte seg for meg, sa hun «hei det er svigermor!». Det at hun og min familie godtok forholdet vårt med en gang, har nok gjort det mye lettere for oss. Døtrene mine synes det er gøy å besøke «stemor» og det er gjerne henne de ringer og ikke meg.

FELLES INTERESSER: Anita og Jarle er begge MC-folk med en forkjærlighet for åttitallsrock. Mange felles interesser en er en av grunnene til at de trives så godt sammen. FOTO: Privat
FELLES INTERESSER: Anita og Jarle er begge MC-folk med en forkjærlighet for åttitallsrock. Mange felles interesser en er en av grunnene til at de trives så godt sammen. FOTO: Privat Vis mer

Tenker ikke over aldersforskjellen

Anita og Jarle synes begge det er vanskelig å svare på hvordan de merker aldersforskjellen på 31 år. Det er rett og slett ikke noe de tenker så mye over til daglig.

– Anita har en veldig voksen væremåte, sier Jarle.

– Hun er ikke en person som skal ut på byen hver helg, hun hører på samme type musikk som meg og vi har mange felles interesser. Anita har aldri hatt særlig mange venner på sin egen alder, jeg tror derfor at hun nok ikke hadde passet så godt med en 20-åring.

Anita sier seg enig og beskriver seg selv som en «gammel sjel i en ung kropp».

– Men Jarle har nok fått meg til å bli enda mer voksen, til å bli mer selvstendig og tro på meg selv. Jeg har tidligere slitt litt med nerver, det har han hjulpet meg med å komme over.

– Jeg synes også det er en fordel å være sammen med en som har livserfaring og ting på stell. Han vet hvordan livet fungerer og har fått meg til å tenke mer langsiktig. Mens mange unge fokuserer mest på hva som skjer her og nå, gir han meg råd som gagner meg i lang tid fremover.

KK har tidligere snakket med samlivseksperter som peker på at mange par merker aldersforskjellen mer med årene. Dette er en problemstilling også Jarle har gjort seg noen tanker om.

– Jeg tenker at det kanskje kan bli utfordrende for Anita når jeg blir gammel og skrøpelig, mens hun fortsatt er ung og sprek. Når den tid kommer kan kanskje aldersforskjellen bli mer merkbar og en belastning for henne.

– Da vi ble sammen ga hun klar beskjed om at hun ønsket seg barn og det sa jeg meg enig i. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å få flere barn, men nå er jeg klar for å få en liten attpåklatt som jeg kan skjemme bort, sier han med et smil.

Får kommentarer på byen

At ikke alle synes det er like greit med en så stor aldersforskjell i et parforhold, har de fått erfare flere ganger. Spesielt når de er ute på byen sammen, da kan det komme kommentarer om at de både er perverse og ekle.

– Når jeg forteller hvor gammel Jarle er, får jeg ofte høre at jeg helt sikkert er ute etter penger. Folk har sagt «hvorfor er du ellers sammen med en som er så mye eldre?». Det har blitt en vane for meg at jeg faktisk må bevise at jeg jobber, slik at folk ikke skal tro at jeg er en lykkejeger, sier Anita.

– Vi har også opplevd noen ganske vittige episoder, som da en venninne av Jarle trodde jeg var en av døtrene hans. Da det gikk opp for henne hvem jeg var, ble hun kjempeflau og ba om unnskyldning. Men det gjorde ingenting, det syntes vi bare var morsomt.

Da de først ble sammen hadde nok en del bekjente også liten tro på at dette ville bli et langvarig forhold. Mange at skeptikerne har riktignok skiftet mening nå som de ser hvor godt Anita og Jarle har det sammen.

– Det første året sa flere at det nok bare kom til å være en sommerflørt, andre mente hun ville forsvinne innen ett år, sier Jarle.

– Men nå har de snudd på flisa og sier at de synes det er koselig å se hvor godt vi har det i hverdagen. Nå som vi har truffet folk ute på byen etter koronapandemien, har mange kommet bort til oss og sagt at de synes det er gøy å se at vi fortsatt holder sammen.

Ikke uvanlig at foreldre er bekymret

Psykolog og samlivsterapeut Frøydis Lilledalen tror stor aldersforskjell i et parforhold fortsatt kan være litt tabu i enkelte miljøer. Hvor tabubelagt aldersforskjell er, avhenger av ulike faktorer.

– Noen miljø og familier vil ha stor takhøyde for forskjeller både hva gjelder alder, religion og kultur og sosioøkonomisk status, mens andre vil være mer skeptiske. Samtidig oppstår det nok for de fleste par med stor aldersforskjell, situasjoner eller personer med manglende aksept, sier hun.

Foreldre kan ifølge psykologen være bekymret for sine barn hvis de inngår i relasjoner der aldersforskjellen er stor. De kan ha bekymringer rundt barnebarn, rundt barnets mulig tap av ektefelle, eller tanker om motivene partene har for relasjonen.

– Videre kan også barn fra tidligere ekteskap noen ganger oppleve det utfordrende å få en ny stemor eller stefar på alder med seg selv. Det naturlige hierarkiet som følger med en generasjon eller alder, må kanskje reetableres eller finne nye former.

– Men alder vil bare være én av mange faktorer som spiller inn i forhold til hvordan et par vurderes, om de avvises eller omfavnes av sine nærmeste. Og dersom miljøet rundt ser at relasjonen gjør paret godt, vil de fleste venne seg raskt til aldersforskjellen.

ANDRE UTFORDRINGER: Psykolog Frøydis Lillehagen tror ikke parforhold med stor aldersforskjell er dømt til å mislykkes, men at de vil møte andre utfordringer enn jevngamle par. FOTO: Privat
ANDRE UTFORDRINGER: Psykolog Frøydis Lillehagen tror ikke parforhold med stor aldersforskjell er dømt til å mislykkes, men at de vil møte andre utfordringer enn jevngamle par. FOTO: Privat Vis mer

Møter andre utfordringer

Lilledalen tror ikke nødvendigvis at par med stor aldersforskjell har mindre sjanse til å lykkes enn andre par, men at de gjerne støter på utfordringer som er i en litt annen karakter enn andre. De vil for eksempel ha ulike referanser og ikke stille likt hva gjelder livserfaring.

– Faren for en makt-ubalanse kan være større ved store forskjeller. Enten gjennom at den som har levd lengt hevder å vite best, eller at den unge trumfer med den andre er utdatert. Par med stor aldersforskjell vil også måtte håndtere at de møter alderdom og de psykiske og fysiske utfordringene som følger med den, på veldig ulikt tidspunkt, sier hun.

– På den andre siden vil kjærester med stor aldersforskjell ofte ha gått noen ekstra runder før de velger å satse på hverandre. Utfordringene som følger stort aldersspenn, er jo ikke ukjent for de som er forelsket. At de har måttet tenke ekstra over om de vil satse på hverandre, kan også gjøre paret med robust for å takle det som måtte komme.

På samme måte som det er umulig å beskrive det ideelle par, finnes det ifølge psykologen neppe en ideell aldersforskjell.

– For å knekke kjærlighetskoden trenger man å etablere en god grunntone i parforholdet. Vie tid til å være sammen, være nysgjerrig på hverandres kjærlighetsspråk, være åpen og raus, tåle forskjeller og unngå at tema blir tabu, eller at forakt får fotfeste. Klarer man dette, klarer man fint en forskjell i alder.

– Til syvende og sist er kjærlighet mye mer enn alder. Dersom man klarer å bevare en nysgjerrighet og respekt for hverandre, være åpen på ønsker og behov, og ha evne til å justere seg etter og mot den andre, vil et par med aldersforskjell kunne klare seg like fint som et jevnaldrende kjærestepar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer