Datinglivet:

«Anti-ghosting»: Ny trend i datingverden

- Dette er for de som har fått «kjeft» tidligere, sier ekspert.

ANTI-GHOSTING: - Om det kan skape en bedre trend er det bare å kjøre på, sier eksperten til KK. Foto: NTB.
ANTI-GHOSTING: - Om det kan skape en bedre trend er det bare å kjøre på, sier eksperten til KK. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

De fleste har vel fått med seg begrepet «ghosting», som betyr å avslutte en relasjon uten å gi beskjed eller en forklaring på hvorfor kontakten avsluttes. Personen forsvinner med andre ord uten en lyd, litt som et spøkelse.

Det er dessverre en veldig vanlig oppførsel i dagens datingverden, og mange opplever at de har vært på hyggelige og fine dater for så å aldri høre noe mer fra personen igjen.

Nå har det derimot kommet et nytt begrep på banen som har fått navnet «anti-ghosting». Det beskrives som en mye bedre og mer høflig måte å oppføre seg på.

Eksperter beskriver «anti-ghosting» som en motvekt til «ghosting», men hva betyr det egentlig?

VONDT: Det er alltid vondt å bli avvist, men noen metoder er mer sårende enn andre. Foto: NTB.
VONDT: Det er alltid vondt å bli avvist, men noen metoder er mer sårende enn andre. Foto: NTB. Vis mer

- Normal høflighet

- Anti-ghosting er rett og slett et uttrykk som unge mennesker har kommet opp med som en motvekt til ghosting. Det betyr at den du dater mister interessen og gir deg beskjed om det, fremfor å bare ghoste deg. Vi som ikke er så unge vil nok heller kalle det normal høflighet og respekt for andre mennesker, men der er det kanskje et generasjonsskille.

Det sier Tone Haldorsen, som er samtaleterapeut, sertifisert sexolog og parterapeut, til KK.

- Hvorfor er anti-ghosting bedre enn ghosting?

- Det meste er bedre en ghosting. Ghosting handler om å kutte kontakten uten å gi beskjed, og det er en forferdelig ting å gjøre mot et annet menneske. En klar beskjed om at man ikke er interessert i en videre relasjon er mye bedre, så kan begge to gå videre på hver sin kant på en god måte, sier Haldorsen.

Ghosting kan skape veldig mye usikkerhet, frustrasjon og sorg hos den som opplever det, og det er derfor bedre å avslutte relasjonen på en god måte.

- Å være snill og respektfull mot hverandre burde ikke trenge et eget uttrykk, men om det kan skape en bedre trend er det bare å kjøre på, sier hun.

I all hovedsak betyr det å ha modenhet til å være ærlig om følelsene sine, i stedet for å bare forsvinne.

DUMPET: - Det kan være sårende for den som får meldingen, på samme måte som det kan være sårende å ikke høre noe eller ikke få svar på meldinger, sier Hagen. Foto: NTB.
DUMPET: - Det kan være sårende for den som får meldingen, på samme måte som det kan være sårende å ikke høre noe eller ikke få svar på meldinger, sier Hagen. Foto: NTB. Vis mer

Er for personer som ikke vil ghoste

- Min erfaring er at de som anti-ghoster er de som tidligere har fått "kjeft" for at de ghoster. I stedet for å bare forsvinne og ikke svare på meldinger, skriver de nå raskt en kort og presis melding for å fortelle at de ikke er interessert.

Det sier Ane Sideri Hagen, som er datingrådgiver og matchmaker, til KK.

Det er viktig å huske på at de fleste som dater oppfører seg normalt og fint. De har det bra med seg selv, er trygge på seg selv og har dermed også en god væremåte når det kommer til det å gi en tilbakemelding etter en date.

- De aller fleste gir beskjed allerede under daten eller gir en fin tilbakemelding etter daten, hvis de føler at den romantiske kjemien mangler, sier Hagen.

Vis respekt for den andre

Ifølge Hagen er dette et eksempel på en fin melding: "Hei, det var utrolig hyggelig å treffe deg, men jeg føler dessverre ikke at vi er en match. Ønsker deg masse lykke til videre i letingen etter den rette for deg".

Et eksempel på en ufin melding og typisk anti-ghosting er: "Fordi jeg ikke vil ghoste deg så gir jeg beskjed om at jeg ikke ønsker videre kontakt".

- Forskjellen er den passive aggressive måten noe skrives på. Det kan være sårende for den som får meldingen, på samme måte som det kan være sårende å ikke høre noe eller ikke få svar på meldinger, sier Hagen.

Hun mener at de som ghoster eller sender en frekk melding etter en date viser at de egentlig ikke er klar for et forhold med noen.

- Ikke ta ghosting eller anti-ghosting personlig. Som regel handler det om at personen som gjør det ikke er i kontakt med seg selv og kan oppføre seg bra, sier Hagen.

Vær heller glad for at du tidlig fikk se hvordan personen er som menneske, så du kan bruke tiden din på noen som passer bedre til deg.

Eksempler på meldinger

Huffpost har samlet noen eksempler på meldinger du kan sende dersom daten eller relasjonen ikke var helt som du hadde håpet:

1. Hei, takk for i går kveld. Du virker flott, men vi ser dessverre etter forskjellige ting. Jeg håper du finner det du leter etter.

2. Det var gøy i går, men jeg føler at vi er mer venner enn noe mer.

3. Hei. Vi har jo vært på noen dater nå, men jeg føler ikke at det kan bli noe mer mellom oss. Lykke til.

4. Etter å ha tenkt litt, innser jeg at jeg ikke er klar for et forhold akkurat nå. Jeg vil ikke kaste bort tiden din.

Det viktigste er å skrive det som føles riktig for deg, men husk at alt er bedre enn å bare kutte kontakten uten en lyd.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer