Åpent forhold

Åpent forhold: Hvem kan det funke for?

Har kjæresten din lyst til å åpne forholdet? Eller har kanskje du lekt med tanken? Her er parterapeutenes ord om polyamorøse parforhold.

ÅPENT FORHOLD: Ifølge ekspert er det mange par som ikke lenger er kjærester på grunn av sexlivet, men på grunn av tryggheten. For disse er det kanskje helt i orden å ha sex med andre på si. FOTO: NTB Scanpix
ÅPENT FORHOLD: Ifølge ekspert er det mange par som ikke lenger er kjærester på grunn av sexlivet, men på grunn av tryggheten. For disse er det kanskje helt i orden å ha sex med andre på si. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi hører stadig vekk om folk som lever etter det vi kan omtale som «alternative samlivsformer». Noen har kanskje flere kjærester på én gang, enkelte har sex med andre mens de har kjæreste og noen er single - men foretrekker å date kjærestepar.

KK har blant annet tidligere skrevet om Hanne som er samboere med to menn - i tillegg til at hun har en kjæreste. Vi har snakket med Lynn som synes det er feil at hennes kjærlighet kun skal gis til én person. Og for Laila, som beskriver monogami som et kvelertak.

Det er ingen tvil om at disse alternativene fungerer godt for enkelte. Kanskje er det til og med den eneste løsningen for folk?

Utløp for fantasier og lyster

Sexologisk rådgiver Ulla Aasland har tidligere sagt til KK at en av grunnene til at noen ønsker åpent forhold, kan være kombinasjonen av trygghet og stabilitet, samtidig som at man beholder den seksuelle spenningen gjennom årenes løp.

- Det gir en muligheten til å fortsatt få utløp for fantasier, lyster og begjær, og på denne måten tilfredsstilt behov man ikke får i det forholdet man allerede er i, sa Aasland den gang.

Men hva gjør du om partneren din plutselig lufter tanken om å date andre? Vil du det selv eller er du helt imot?

Vi tok en prat med gestaltterapeut og sexolog Bianca Schmidt. Hun sier til KK at dette med åpent forhold ofte dukker opp en stund etter at man har etablert seg. Tanken på at man kun skal ha én sexpartner resten av livet, kan virke begrensende for enkelte, og mange tenker da at et polyamorøst eller åpent forhold vil fjerne den begrensningen.

Andre har valgt å leve polyamorøst eller i åpne forhold allerede før de inngår i en relasjon. Da er de ofte på jakt etter en partner som også ønsker det samme.

- I åpne forhold kan man på en måte fortsatt beholde spenningen man får av nye partnere, til tross for at man er i et fast forhold, sier Schmidt.

Et genuint ønske

Hun trekker også frem at behovet for å være med andre, noen ganger kan skyldes en form for savn i egen relasjon. Enten om det er sexlivet som stopper opp eller andre ting som ikke fungerer. Noen ser på et åpent forhold som «mildere» enn å ta det store steget med å gjøre det helt slutt.

- Hvis partneren din ønsker dette og du selv også er interessert – hvordan burde man gå frem?

- Det at begge har lyst er et godt utgangspunkt. Det er mer komplisert og faktisk ikke så veldig uvanlig at én av partene vil mer, og at den andre til slutt går med på det i frykt for å miste kjæresten sin. Da er det allerede fra start en sårhet i bunnen som kan gjøre det vanskelig.

Hvis begge har et genuint ønske om å åpne forholdet, er det ifølge Schmidt viktig å snakke seg gjennom alle tenkelige og utenkelige scenarioer som kan oppstå. Man må legge noen tydelige grunnregler og bli enige om hvordan det åpne forholdet skal fungere.

Er det kun snakk om tilfeldig seksuell omgang med tilfeldige personer? Skal man treffe ett annet menneske over tid - hvor man knytter seg mer i en relasjon? Skal den andre få vite det hver gang man har hatt sex? Er det noen ting som ikke er greit? Kan man ombestemme seg om det blir for mye?

- Her er det veldig forskjellig fra par til par hva de trenger for å føle seg trygge. Lojalitet er også en ting å snakke om - hvor skal den gå? Plutselig kan den begynne å tippe over til den nye partneren, og hvem skal man vise mest hensyn til da? Det er lett å tenke at et åpent forhold går greit, men når det først settes i gang kan det utløse såre og vanskelige følelser.

Kan stenge forholdet

Schmidt sikter til gode perioder i livet - hvor man føler seg uovervinnelig på det personlige plan. Man er trygg, sterk og selvstendig, og da vil naturligvis alt føles ålreit. Men vi alle vet at man plutselig kan havne i en situasjon hvor man blir ekstra sårbare. Da kan det plutselig være veldig vondt å tenke på at kjæresten din, som du trenger mest av alt i verden, ligger med andre.

- Det går an å lukke forholdet igjen også, og gå tilbake til et monogamt partnerskap. Det har jeg opplevd i terapirommet flere ganger, rett og slett fordi konsekvensene av å ha partnere på si har blitt for store. Det kan fort bli en ekstremsport for følelseslivet.

- Men hva om partneren din ønsker å date andre, og du ikke har lyst. Hva gjør man da?

- Det er det viktig å være ærlig om, og si tydelig nei om det er det man virkelig føler. I en sånn situasjon vil det neste spørsmålet være: Er dette en dealbreaker for enten den ene eller den andre? Noen ganger er det det, for de såre alternativene kan jo bli at man likevel går med på et åpent forhold i ren frykt, eller at den andre foretar seg slike handlinger i skjul - altså at han eller hun er utro.

Ikke skapt for én partner

Spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi, Anders Lindskog, sier seg enig i viktigheten av å være tydelig i hva man ønsker og hva man ikke ønsker.

- Man må enten komme frem til et kompromiss, eller så må man kanskje velge å gå ulike veier om behovet i forholdet ikke lenger er det samme, sier Lindskog.

Han sier at vi mennesker egentlig ikke er skapt til at vi skal holde oss til samme partner hele livet, derfor har vi hele tiden en nysgjerrighet i oss som ønsker å utforske andre mennesker.

- Og så er det vanskelige å definere hva et åpent forhold er, fordi det finnes i så mange former - vi har en hel skala. Dette strekker seg fra folk som synes det er greit at partneren flørter litt med andre, til de som har sex med kolleger på konferanse eller som tenner på at partneren din har sex med andre og vil høre om det når man kommer hjem.

Ikke like viktig

Lindskog trekker også frem at han ser stor forskjell på par som kun ønsker mer spenning i hverdagen, og par som har vært sammen lenge - hvor det kanskje ikke er den seksuelle biten som holder paret sammen lenger.

- For det siste eksempelet er det tryggheten i hverandre, barn, økonomi og det at de kjenner hverandre så godt som holder dem sammen. Da gjør det ikke så mye at de har sex med andre mennesker, så lenge de er enige om at det er tryggheten som holder paret sammen.

Han fortsetter:

- Det vi ser i kulturen i Norge, er at folk bytter ofte partnere uansett. Det er færre og færre som er sammen hele livet og da kan kanskje et åpent forhold være en mulighet for at flere holder sammen lenger.

- Er det en vanlig bruddårsak at én part ønsker dette og en annen ikke?

- Jeg ville sagt det sånn: Den vanligste bruddårsaken er at man ikke trives så godt sammen lenger. En typisk situasjon da er at man får lyst til å date andre, og hvis partneren sier nei, kan det fort være en dealbreaker. Hvis det er tilfellet, er det stor sjanse for at man ikke hadde det særlig bra i forholdet fra før heller. Så nei, det er generelt ikke en vanlig årsak.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer