Parforhold:

Avslører forholdsmyter: - Det største problemet er at mange tror på dette

Kanskje forholdet ditt er mye bedre enn du tror? Sjekk terapeutenes seks punkter for hva som er aller viktigst i sunne parforhold.

ET PERFEKT FORHOLD? Vi har nok alle ulike tanker om hva som kan kalles det perfekte forholdet, og vi er alle påvirket av barndommen og hva vi ser i filmer og i sosiale medier. FOTO: NTB
ET PERFEKT FORHOLD? Vi har nok alle ulike tanker om hva som kan kalles det perfekte forholdet, og vi er alle påvirket av barndommen og hva vi ser i filmer og i sosiale medier. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hvordan ville forholdet ditt vært hvis det var perfekt? Ser du for deg en partner som alltid er enig med deg, som alltid prioriterer forholdet, kommer hjem med blomsterbuketter, skryter av deg og støtter deg i alt? Eller ser du for deg et forhold med ubegrensede opplevelser, reiser og eventyr? Eller noe helt annet?

Vi har nok alle ulike tanker om hva som kan kalles det perfekte forholdet, og vi er alle påvirket av barndommen og hva vi ser i filmer og i sosiale medier.

Hvis ei venninne sender snap og deler på Instagram at mannen stadig kommer hjem med blomsterbuketter, disker opp med lekre middager og overøser henne med oppmerksomhet, vil det være fort gjort å sammenligne dette med ditt eget forhold. Du titter gjerne bort på mannen i andre enden av sofaen som ikke har gitt deg blomster siden bursdagen din i fjor, og begynner å lure på om forholdet virkelig er godt nok.

Du vet selvfølgelig at ingen parforhold er helt perfekte, men hva ville vært et perfekt forhold for deg? Bare husk at perfekt betyr ikke feilfritt.

KREVER VEDLIKEHOLD: - Vedlikeholdsfrie forhold finnes ikke i det virkelige liv, sier Søyland.
KREVER VEDLIKEHOLD: - Vedlikeholdsfrie forhold finnes ikke i det virkelige liv, sier Søyland. Vis mer

Vi har alle en idé om hva kjærlighet er

Helt fra tidlig barndom er det mange som blir lest for om prinser og prinsesser som lever lykkelig alle sine dager. Hvis du hører mange ulike fortellinger og myter om kjærligheten og hvordan den er, kan du oppleve at det er fakta.

- Vi har alle en idé om hva kjærlighet er basert på utallige fortellinger, verdier, kontekst, personlighet og egne erfaringer. Disse mytene kan paradoksalt nok hindre deg å oppleve kjærligheten, som kanskje ligger rett foran deg.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Det er det uperfekte som er det perfekte, og parforhold er alltid i bevegelse.

- Vedlikeholdsfrie forhold finnes ikke i det virkelige liv. Det er ikke mytene som er det største problemet, men at du kanskje ikke vet det er en myte, sier Søyland.

Har du fått med deg KKs nye podkast om sex, samliv og dating?

Hva betyr «perfekt»?

- Et perfekt forhold finnes i mange former og farger. Det er du selv som definerer hva perfekt er, og det som er perfekt for noen kan virke håpløst for andre. Det viktigste er å se på hva «perfekt» egentlig betyr, for mange forbinder det med å være feilfri og uten problemer.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Hundre prosent av alle forhold har ett eller annet de kan jobbe med, så det er ikke snakk om å være feilfri. Det er snakk om å ha det godt sammen.

PERFEKT FORHOLD: - Det er mange forhold som er perfekte, men de er ikke uten feil eller sprekker. Det viktigste er hvordan parforholdet vedlikeholdes, og hvordan partene behandler hverandre, sier Haldorsen. FOTO: NTB
PERFEKT FORHOLD: - Det er mange forhold som er perfekte, men de er ikke uten feil eller sprekker. Det viktigste er hvordan parforholdet vedlikeholdes, og hvordan partene behandler hverandre, sier Haldorsen. FOTO: NTB Vis mer

6 myter om perfekte forhold

Her finner du seks vanlige myter om perfekte forhold, ifølge Psychology today:

Myte 1: I perfekte forhold er man helt kompatible

Hvis det var sant, hadde det ikke vært noen vellykkede forhold. Det er alltid positivt om dere er i stand til å være sjenerøse og inngå kompromiss, men total harmoni er helt umulig.

Myte 2: I perfekte forhold har man «lik appetitt»

Det betyr at begge alltid har de samme prioriteringene og tankene om hva som er viktigst, og alltid vil gjøre de samme tingene samtidig. Det er ikke realistisk, for ingen par blir sultne samtidig, har lyst på akkurat like mye sex, blir trøtte til samme tidspunkt eller ønsker å være sosial med nøyaktig de samme menneskene alltid.

I vellykkede par vet dere at dere er to ulike individer, og aksepterer de ulikhetene.

Myte 3: I perfekte forhold setter man alltid forholdet først

I vellykkede forhold er det viktig å balansere personlige behov, karriere, familiebehov og forholdet, og det er ikke alltid forholdet kommer først.

Myte 4: I perfekte forhold blir man aldri tiltrukket av noen andre

Alle mennesker vil på ett eller annet tidspunkt bli tiltrukket av noen andre enn partneren sin, uansett hvor mye de verdsetter dem. Likevel er de forpliktet til å bli i forholdet.

Myte 5: I perfekte forhold er det ingen alvorlige konflikter

Selv vellykkede forhold vil ha konflikter, rett og slett fordi vi vokser og utvikler oss hele tiden. Det er naturlig at konflikter oppstår, men i gode forhold har man gode ferdigheter for å løse konfliktene. I «perfekte» forhold kan begge lytte, respektere den andres synspunkt og lete etter måter å løse konfliktene på.

Myte 6: I perfekte forhold er man alltid på samme lag

Kompatibilitet er viktig, men konkurranse kan gi litt krydder i forholdet. I perfekte forhold kan dere utfordre hverandre, så lenge reglene er rettferdige og gjensidige.

MÅ JOBBE MED FORHOLDET: 100 prosent av alle forhold har ett eller annet de kan jobbe med, så det er ikke snakk om å være feilfri. Det er snakk om å ha det godt sammen.
MÅ JOBBE MED FORHOLDET: 100 prosent av alle forhold har ett eller annet de kan jobbe med, så det er ikke snakk om å være feilfri. Det er snakk om å ha det godt sammen. Vis mer

7 kjennetegn på et «perfekt» forhold

Haldorsen sier at et «perfekt» forhold ofte innebærer:

1. At man kommuniserer godt om sex, følelser, jobb, hjem, egentid, barn og konflikter.

2. At man greier å sette ord på følelsene sine, og kan kommunisere hva man mener på en god måte. Den andre må også lytte og ta til seg det som blir sagt og vist. Det er viktig å spørre hva den andre mener, så man ikke tolker det som blir sagt på feil måte.

3. At man tør å snakke åpent om sex og grenser, hva man liker og ikke liker, og hva man ønsker å oppleve sammen.

4. At man er enig i hvilket type forhold man skal ha (åpent, poly, monogamt)

5. At man klarer å sette av tid til parforholdet i hverdagen, til tross for jobb, barn, familie, venner og alt annet. Det er veldig viktig å kunne prioritere hverandre som par, og ikke bare være foreldre og venner.

6. At man kan løse konflikter på en god måte, og klarer å gå i dypet av konfliktene og ikke bare snakker overfladisk om dem.

7. At man går i parterapi regelmessig gjennom hele parforholdet, som en parsjekk. Litt som EU-kontroll på bilen.

- Må et parforhold være perfekt for å være bra?

- Hva er perfekt? Ingen forhold er feilfrie, så vil det da si at ingen forhold er perfekte? Det er mange forhold som er perfekte, men de er ikke uten feil eller sprekker. Det viktigste er hvordan parforholdet vedlikeholdes, og hvordan partene behandler hverandre, sier Haldorsen.

Flere tegn på et sunt forhold

Søyland sier at følgende er viktige kjennetegn på et sunt forhold:

  • Trygghet og tillit
  • Naturlig tiltrekning
  • Noen viktige felles verdier som binder dere sammen
  • Åpenhet og dialog
  • Gjensidig respekt
  • Mangfold
  • Gode reparasjonsverktøy til dårlige dager

Ta tak i det vanskelige

Når livet blir vanskelig, som det jo blir for alle av og til, kan du tvile på om du har funnet «den rette». Hvis du går og grubler på det, vil du distansere deg og forholdet vil kunne kjølne mens du kanskje tar det som en bekreftelse på at det «definitivt må være noe galt her».

Prat med kjæresten eller en parterapeut på et tidlig tidspunkt, i stedet for å la bekymringer vokse helt unødvendig.

- Vi kan alle ha en tendens til å idealisere kjærligheten og partneren, det er en viktig del av tilknytningsprosessen og det å bli et par. Men når hverdagen banker på døra etter noen måneder eller år, er det en unik mulighet til å åpne øynene slik at dere kan bli virkelig kjent, råder Søyland.

I sunne forhold tar man tak i det vanskelige, og unngår derfor at det blir et destruktiv mønster.

Ikke pakk inn og bagatelliser om du ikke har det bra. Definer hva som er uperfekt perfekt for deg, og start der!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet