Sex

- Bak kvelingen ligger det nok et adrenalinkick som forsterker den seksuelle følelsen

Dette er grunnen til at noen liker å bli kvalt under sex.

KVELNING UNDER SEX: Ekspertene forteller at kvelning under sex kommer av flere ting, én av dem er at det kan gi en sterkere orgasme. Er dette noe du vil prøve er det imidlertid viktig at du snakker med partneren din først.  Foto: Shutterstock / conrado
KVELNING UNDER SEX: Ekspertene forteller at kvelning under sex kommer av flere ting, én av dem er at det kan gi en sterkere orgasme. Er dette noe du vil prøve er det imidlertid viktig at du snakker med partneren din først. Foto: Shutterstock / conrado Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å legge skjul på at vi liker det lidenskapelig og intenst under dyna. Litt småbiting og gode grep sier vi sjeldent nei til, men for mange av oss går grensa der.

Hva vi syns er deilig, hva vi ikke liker og hva som er totalt uakseptabelt er svært individuelt, og dersom du noen gang har opplevd at han plutselig tar et tak rundt halsen på deg midt i «action» - uten noen forvarsel - kan panikken bre seg dersom det ikke er av dine preferanser.

Men det er ikke uvanlig at mannen plutselig finner på å ta et grep rundt halsen. Røff sex er ikke noe nytt og det er ganske vanlig at både kvinner og menn fantaserer om det. Men det du kanskje ikke visste er at det faktisk er slik at folk praktiserer kvelningen under samleie.

Du lurer kanskje på hvorfor? Og om det er greit? Vi har tatt en prat med sexologene.

LES OGSÅ: Slik går du frem dersom du ønsker røffere sex

MANGE TYPER KVELNING: Sexolog, Siv Gamnes, forteller at det finnes mange variasjoner innen kvelning, og at noen av dem er mer ekstreme enn andre.  Foto: Privat
MANGE TYPER KVELNING: Sexolog, Siv Gamnes, forteller at det finnes mange variasjoner innen kvelning, og at noen av dem er mer ekstreme enn andre. Foto: Privat Vis mer

Mange variasjoner av kvelning

Siv Gamnes, som er sexolog, forteller til KK.no at kvelning, eller strangulering som det heter på fagspråket, er en fetisj innenfor BDSM – enkelt forklart en lek med roller og maktforskjeller hvor det ofte tas i bruk sexleketøy og andre rekvisitter. Innenfor denne grenen finnes en rekke nyanser, forklarer Gamnes: 

- Det finnes mange variasjoner og nyanser innenfor det med kveling under samleie, alt fra å putte en klut i munnen på partneren, tette foran nese og munn og holde rundt halsen, altså metoder hvor det er lettere å slippe opp, til mer ekstreme varianter hvor man knyter et tau rund halsen, henger seg opp eller bruker lukkede masker, sier Gamnes.

Rikke Pristed, autorisert psykolog og spesialist i sexologisk rådgivning, sier seg enig med Gamnes og forteller at det er store variasjoner innen grenen og at både menn og kvinner holder på med kvelning.

- For det første er det ikke kjønnsbestemt å like å bli kvalt under samleie. Både menn og kvinner liker og gjør det, sier Pristed og legger til:

- Når det er sagt dreier det seg ofte om forskjellige ting. Dels om kontroll og dominans, for å ha overtaket og gi det til en annen, men også om effekten. Kvelning kan nemlig gi noen sterkere opplevelse av orgasmen, som også kan være en årsak til at man gjør det.

LES OGSÅ: Sexstillingene som øker sjansen for orgasme

- Det er jo som en ekstremsport. Så bak ligger det nok et adrenalinkick som helt sikkert forsterker den seksuelle følelsen, sier Gamnes.

- Det er jo som en ekstremsport

Pristad får medhold fra Gamnes som også forteller at det nettopp er en annen opplevelse av sexen som kan ligge bak at man ønsker å kvele og bli kvalt.

- For den som blir kvalt så vil jo oksygennivået synke og co2 nivået øke i kroppen, fordi man ikke får nok luft, og da vil du få en slags eufori følelse. Ting blir litt mer uklart og svevende. Det er nok slike mekanismer, i tillegg til selve kicket, som er drivkraften bak de som driver med kvelning.

Gamnes forteller også at hvis det er mannen som står bak kvelningen, kan det også handle om våre biologiske instinkter; at mannen ønsker å være dominant, vise styrke og ha kontroll.

LES OGSÅ: Slik er våre sexuelle fantasier

KVELNING UNDER SEX: Ekspertene forteller at kvelning under sex kommer av flere ting, én av dem er at det kan gi en sterkere orgasme. Er dette noe du vil prøve er det imidlertid viktig at du snakker med partneren din først.  Foto: Shutterstock / conrado
KVELNING UNDER SEX: Ekspertene forteller at kvelning under sex kommer av flere ting, én av dem er at det kan gi en sterkere orgasme. Er dette noe du vil prøve er det imidlertid viktig at du snakker med partneren din først. Foto: Shutterstock / conrado Vis mer

Må få klarsignal fra partner  

Men til tross for at det både kan være spennende, at orgasmen kan oppleves enda deiligere og at mannen kanskje ønsker å vise seg frem, er verken Gamnes eller Kjendsli fan av denne sexgrenen på grunn av dens risikoer. De forteller at man i det minste må snakke om det før man tar kvelertak på partneren sin.

- Jeg tenker at det ikke er helt greit eller vanlig å holde noen hardt rundt halsen under sex. Det er heller ikke det de fleste oppgir som en del av repertoaret sitt, sier Gamnes og fortsetter:

- I tillegg tenker jeg at å gjøre noe sånt mot andre, uten å klarere først om det er ok eller ikke, ikke er innenfor. For det kan virkelig få frem panikkfølelsen hos folk. Jeg mener at uansett hva man ønsker å gjøre under seksuelle aktiviteter, burde man klarere det med partneren først. Er dette noe han/hun vil eller ikke.

Også Pristed mener at det er viktig å snakke med partneren om kvelning først, og at det absolutt ikke er greit å kvele den andre uten å ha fått klarsignal.

- Det er absolutt ikke noe man skal ta initiativ til overfor en partner uten først å ha forsikret seg om at det er no han/hun også har lyst til, sier Pristed og legger til:

- Når det er sagt er det kvelning noe som er helt i orden å gjøre, så lenge begge har lyst til det. I tillegg er det viktig at den som utøver kvelningen er veldig oppmerksom på partneren og har kontroll hele tiden, for det er klart at det kan være farlig! Spesielt hvis man ikke vet hva man gjør eller hvis man mister kontrollen underveis.

LES OGSÅ: Dette er den «vanligste» ferisjen!

- Tenk et nettverk og finn utveier

Begge ekspertene påpeker også at dersom kvelning er noe man ønsker å prøve er det viktig å ta visse forhåndsregler, da alle former for det kan være farlig – for i en sexsetting er man tross alt ganske revet med.

- Kvelning kan helt klart være farlig, særlig hvis man holder på alene. Og ikke minst hvis man blander dette med alkohol eller andre former for rusmidler hvor man ikke tenker klart, og har dårlig dømmekraft, sier Kjensli og får støtte fra Gamnes:

- Det er mye lettere å ikke gå for langt dersom dere unngår å bruke maske eller tau. Men alle disse metodene hvor man tar partnerens luft vekk er jo en risikosport i seg selv. For plutselig holder man det ene sekunder for lenge eller klarer ikke å knyte opp knuten, sier Gamnes og understreker:

- Tenk et nettverk og finn utveier dersom det skulle gå galt. Ha en plan. Og gjør man dette som et par må man også ha noen signaler for når det er nok. Ikke bare gjør det, snakk med partner og avklar grenser for det er så lite som skal til for at det går galt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer