Utroskap:

- Bakgrunnen for utroskap er nok som regel at «gresset er grønnere på den andre siden»

Det stort sett er ganske like årsaker til hvorfor menn og kvinner er utro.

UTROSKAP: Det er ikke noe som «bare skjedde», det er alltid en årsak. FOTO: NTB Scanpix
UTROSKAP: Det er ikke noe som «bare skjedde», det er alltid en årsak. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utroskap er dessverre noe de aller fleste av oss vil måtte oppleve i løpet av livet. Enten som den som bedrar eller som den som blir bedratt, eller begge deler.

Spenning og begjær er ofte drivkraften bak utroskapen, men det er likevel ikke noe som «bare skjedde» helt ut av det blå – ser man nøye nok etter finnes det ofte en grunn. Men hva er denne grunnen da? Og er kvinner og menn generelt sett utro av de samme grunner?

– Stort sett tror jeg årsakene til utroskap handler om mye av det samme hos begge kjønn. Likevel kan det nok være en liten kjønnsvariabel her; jeg tror blant annet at det er litt flere menn enn kvinner som er utro, sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og rådgiver og driver annasigridsdatterheen.no, til KK.

Hvorvidt vi velger å være utro eller ikke tror hun først og fremst handler om hva slags syn man har på utroskap, og hvilke verdier du har i bunn.

– Jeg tror dette er knyttet mest til din moral. Om man synes det er helt uakseptabelt eller om man kanskje har et litt mer løst forhold til det. Er du vokst opp religiøst vil det kanskje sitte enda lengre inne, fordi det anses som en stor synd, forteller hun.

– Hvor sterke følelser man har for partneren vil selvsagt også påvirke om man vil være utro eller ikke. Hvis man er i et mer åpent forhold der forpliktelsen ikke er så sterk vil det kanskje være lettere, legger hun til.

LES OGSÅ: Alt fra 1 til 200 sexpartnere regnes som normalt

Det ligger i vår biologi

Ifølge Anders Lindskog, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og sexologi, er det i bunn og grunn to ting som ligger til grunn for vår utroskap; det ene er den biologiske eller genetiske faktoren, og det andre er den sosiale faktoren.

– Rent genetisk finnes det ikke noe som heter utroskap – det er samfunnet som har bestem hva som har vært lov eller ikke lov. Utroskap er et sosialt konstruert begrep – det vil si at det er avhengig av kultur og tid, sier han til KK.

UMØTTE BEHOV: Er kommunikasjonen dårlig? Føler du at dine behov ikke dekkes? Snakk sammen før du tyr til utroskap. FOTO: NTB Scanpix
UMØTTE BEHOV: Er kommunikasjonen dårlig? Føler du at dine behov ikke dekkes? Snakk sammen før du tyr til utroskap. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I enkelte kulturer og tider har det vært akseptert å ha flere seksuelle partnere. Så ideen om monogami er relativt ny. Han mener derfor det ikke er noe biologisk grunnlag for monogami.

– Det å ha sex med flere partnere er en overlevelsesstrategi, det handler om å få spredt sine gener. Så grunnårsaken til utroskap er derfor den samme for kvinner og menn når det kommer til det genetiske, forklarer Lindskog.

For menn er det ganske åpenbart at å ha sex med flere kvinner gjør sjansene større for å spre genene sine, men med kvinner er det litt annerledes.

Forskning har nemlig vist at kvinner ofte velger mindre maskuline menn til stødige og lange forhold, fordi de oppleves som mer stabile og omsorgsfulle. Men ved eggløsning tiltrekkes vi mer av maskuline menn, fordi en høy grad av maskulinitet tyder på et høyt testosteronnivå.

I dagens samfunn i Norge er det en norm å holde seg til én partner, men det kan altså likevel hende at vi lar oss styre av vårt biologiske instinkt og dermed er utro.

LES OGSÅ: Elskerinne - Ingen kommer godt ut av å være nummer to

SPENNING: Når hverdagen blir for grå i forholdet, kan noen søke etter den berusende følelsen igjen i et sidesprang. FOTO: NTB Scanpix
SPENNING: Når hverdagen blir for grå i forholdet, kan noen søke etter den berusende følelsen igjen i et sidesprang. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Søker spenning og oppmerksomhet

Så må man heller ikke glemme det sosiale aspektet. Det er nemlig ikke bare våre drifter som fører oss i armene på noen andre enn partneren vår. Det kan like gjerne skyldes problemer i forholdet.

– Det er også sosiale årsaker til at man søker etter nye partnere. Det kan være at man savner noe – at behov ikke blir møtt. Her er det også ganske likt mellom menn og kvinner, begge kjønn kan ty til utroskap når de føler seg avvist, eller ikke føler seg sett i forholdet, forteller Lindskog.

Også Heen tror at det ikke å føle seg sett og verdsatt i forholdet er vanlige årsaker til utroskap, og derfor er god kommunikasjon svært viktig for et parforhold.

– Kanskje er dere dårlige til å kommunisere, dere feiltolker hverandre, og er ikke så flinke til å fortelle hva dere trenger og har behov for. Kommer man til kort der og samtidig er litt konfliktsky så er man mer tilbøyelig for å begynne å søke utenfor forholdet, forklarer hun.

LES OGSÅ: Forelskelse - Noen har så regulerte følelser at det er vanskelig å gi slipp

Søker spenning og oppmerksomhet

Så må man ikke glemme at livet i blant preges av hverdag og rutiner i langvarige forhold, og hvis det har blitt litt kjedelig på hjemmebane er det nok lettere å bli fristet.

Bakgrunnen for utroskap er nok som regel at «gresset er grønnere på den andre siden». Livet er liksom så fortryllende og spennende når man er forelsket eller når man er i et nytt forhold. Så når hverdagen blir for grå, kan noen søke litt etter den berusende følelsen igjen. Alle liker jo den følelsen, sier Heen.

– Hvis du er sultefôret på oppmerksomhet og savner å bli sett og begjært, da er det lettere å falle for noen som man ikke virkelig kjenner, men bare ser fasaden til. Noen som gir deg oppmerksomhet og komplimenter – noen som endelig ser deg, legger hun til.

Lindskog tror også det stort sett er ganske like årsaker til utroskap, men forteller at det likevel er noen som har helt andre motiver.

– Noen er også utro rett og slett for å gjøre kjæresten sjalu. Enten det er for å hevne seg, eller for å få en reaksjon fra kjæresten – en bekreftelse på at han elsker deg, forteller han

LES OGSÅ: En gang utro, alltid utro. Eller?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer