Syfilis

- Bare 20 prosent i Norge velger å beskytte seg med kondom, som er det laveste i Norden

Antall registrerte gonorétilfeller er nå det høyeste på 25 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

SYFILIS OG GONORÈ: Tilfellene av syfilis og gonorè øker i Norge. Sykdommene forekommer oftest hos menn som har sex med menn, men det er også en økning blant kvinner.  Foto: Shutterstock / oneinchpunch
SYFILIS OG GONORÈ: Tilfellene av syfilis og gonorè øker i Norge. Sykdommene forekommer oftest hos menn som har sex med menn, men det er også en økning blant kvinner. Foto: Shutterstock / oneinchpunch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2010 har tilfellene av gonoré blant menn som har sex med menn steget betraktelig. Tilfellene fortsetter å øke, også blant heterofile, og i 2015 var det registrert 851 tilfeller av gonoré mot 682 året før, ifølge Folkehelseinstituttets årsrapport «Gonoré og Syfilis i Norge».

Dette er en økning på 615 siden i 2006, da det var registrert 236 tilfeller. Økningen blant kvinner er spesielt høy, men kvinner har fra før vært lite utsatt for sykdommen. 

Også tilfellene av syfilis har økt de siste årene. Mens antallet lå mer eller mindre på null frem til nærmere år 2000, ble det meldt om 172 tilfeller av syfilis i 2015. Dette er imidlertid en nedgang fra året før, da det var meldt om 189 tilfeller. I 2006 var det registrert 67 tilfeller.

LES OGSÅ: Så fort kan oralsex føre til smitte av kjønnssykdommer

Bedre HIV-behandling og mer seksuell aktivitet kan være grunnen 

Hva som er årsaken til økningen er det ikke noe entydig svar på, men mangel på beskyttelse, at vi reiser mer, og har flere partnere er nok viktige grunner. 

- Det finnes nok flere grunner til det. Blant menn som har sex med menn ser vi at økningen av alle seksuelt overførbare sykdommer skjøt fart fra slutten av 90-talet, da HIV-behandlingen ble effektiv, slik at man kanskje ikke er like opptatt av å bruke kondom, forklarer Øivind Jul Nilsen, seniorrådgiver i avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet. 

- Blant heterofile ser vi også at økningen av klamydia blir større og større, så økt seksuell aktivitet er nok hovedgrunnen. 

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Tore Follestad, assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver ved Sex og Samfunn, forteller at folk bruker lite kondom. Kondombruken i Norge er generelt lav, og har lenge vært den laveste i Europa. Foto: Shutterstock / VGstockstudio
Tore Follestad, assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver ved Sex og Samfunn, forteller at folk bruker lite kondom. Kondombruken i Norge er generelt lav, og har lenge vært den laveste i Europa. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer

Lavest kondombruk i Europa

- Det er nok en kombinasjon av mange ting som er grunn til økningen, men det kan godt tenkes at det at vi reiser mye, og er i land der det er mer smitte i den generelle befolkningen er én årsak, sier Tore Follestad, assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver ved Sex og Samfunn.

- Så er det også slik at folk bruker lite kondom. Kondombruken i Norge er generelt lav, og har lenge vært den laveste i Europa, forteller han. 

Ifølge undersøkelsen «Sex og kondom og sånn» fra 2016, gjennomført av Yougov for Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU), brukte kun 1 av 4 kondom sist de hadde sex med ny partner. 

- I Norge er man relativt gode til å bruke prevensjon når man har sex, noe nesten halvparten gjør. Men bare 20 prosent velger å beskytte seg med kondom, som er det laveste i Norden, forteller Arild Salomonsen i RFSU. 

- De viktigste årsakene til at man bruker kondom, er for å beskytte seg mot graviditet og kjønnssykdommer. Unge voksne er best til å beskytte seg med kondom og nesten hver tredje nordmann i alderen 21-35 år bruker vanligvis kondom når de har sex. Men kun 4 av 10 brukte kondom sist de hadde sex med ny partner, noe vi synes er veldig lavt. Det er jo da smitterisikoen er størst, sier han. 

LES OGSÅ: Har kjæresten din fått en kjønnssykdom? 

Kan bli farlig om det ikke behandles

161 av de 851 gonorèsmittede i 2015 var kvinner, mens ni av de 172 registrerte syfilistilfellene samme år gjaldt kvinner. 

Syfilis er en kjønnssykdom som kan bli veldig farlig om den forblir ubehandlet, ifølge Folkehelseinstituttets nettsider. Etter mellom to og tolv måneder etter smitte utvikler omkring 50 prosent sekundær syfilis og opplever symptomer som tretthet, utslett, hovne lymfeknuter og håravfall. 

Ved tertiær syfilis kan sykdommen gå løs på sentralnervesystemet, du kan få hjerte- og blodkarkomplikasjoner og psykiatriske symptomer. Omkring 30 prosent av de som har sykdommen og ikke har blitt behandlet kommer til dette stadiet, og det er med andre ord svært sjeldent her til lands. 

Smitte fra mor til barn under svangerskapet kan forårsake døvhet, øyeforstyrrelser, knokkel- og leverskade. Tiden fra smitte til sykdom kan variere fra 10 dager til 10 uker, vanligvis ca. 3 uker.

- Gonoré kan bli ganske farlig, særlig hos gravide. Vi frykter at gravide kan føde med uoppdaget gonoré og smitte barnet. Barnet kan da få en alvorlig kronisk øyeinfeksjon, som kan resultere i blindhet. Det er hovedgrunnen til at vi er bekymret for denne økningen, forteller Nilsen. 

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan dette forårsake smerter i ledd, utslett og feber. Ubehandlet gonoré kan hos kvinner i rundt 20 prosent av tilfellene medføre bekkeninfeksjon og dermed økt risiko for infertilitet, kroniske magesmerter og svangerskap utenfor livmoren. 

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommen svært mange får

Når bør du sjekke deg? 

De første symptomene på syfilis er smertefrie sår ved smittestedet, men ikke alle får symptomer. 

Ved gonoré er det svært mange kvinner som ikke opplever symptomer, mens menn i større grad gjør det, ifølge Folkehelseinstituttet. Symptomene hos kvinner kan være smerter nederst i magen, mens menn kan få ømme testikler, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. 

- Gonoré kan man ha uten å oppdage det, og det kan jo da bli farlig. Syfilis kan du også ha en stund før du oppdager det. Syfilis er en sykdom som blir kalt den store imitator - den kan ligne på mye, sier Follestad ved Sex og Samfunn.

- Det er ikke noe de fleste trenger å bekymre seg veldig over, men har du symptomer som ikke går over og som du ikke vet hva er, så gå og ta en sjekk, fortsetter han. 

Menn som har sex med menn anbefales å teste seg mot disse sykdommene en til to ganger i året. 

- Når det gjelder heteroseksuelle så mener vi du bør undersøke deg om du har symptomer, om du har vært i konkrete risikosituasjoner, eller om du har fått opplysning om mulig smitte gjennom smitteoppsporing, sier Nilsen ved FHI. 

LES OGSÅ: Klamydia: Så ofte bør du sjekke deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer