Syfilis

- Bare 20 prosent i Norge velger å beskytte seg med kondom, som er det laveste i Norden

Antall registrerte gonorétilfeller er nå det høyeste på 25 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

SYFILIS OG GONORÈ: Tilfellene av syfilis og gonorè øker i Norge. Sykdommene forekommer oftest hos menn som har sex med menn, men det er også en økning blant kvinner.  Foto: Shutterstock / oneinchpunch
SYFILIS OG GONORÈ: Tilfellene av syfilis og gonorè øker i Norge. Sykdommene forekommer oftest hos menn som har sex med menn, men det er også en økning blant kvinner. Foto: Shutterstock / oneinchpunch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2010 har tilfellene av gonoré blant menn som har sex med menn steget betraktelig. Tilfellene fortsetter å øke, også blant heterofile, og i 2015 var det registrert 851 tilfeller av gonoré mot 682 året før, ifølge Folkehelseinstituttets årsrapport «Gonoré og Syfilis i Norge».

Dette er en økning på 615 siden i 2006, da det var registrert 236 tilfeller. Økningen blant kvinner er spesielt høy, men kvinner har fra før vært lite utsatt for sykdommen. 

Også tilfellene av syfilis har økt de siste årene. Mens antallet lå mer eller mindre på null frem til nærmere år 2000, ble det meldt om 172 tilfeller av syfilis i 2015. Dette er imidlertid en nedgang fra året før, da det var meldt om 189 tilfeller. I 2006 var det registrert 67 tilfeller.

LES OGSÅ: Så fort kan oralsex føre til smitte av kjønnssykdommer

Bedre HIV-behandling og mer seksuell aktivitet kan være grunnen 

Hva som er årsaken til økningen er det ikke noe entydig svar på, men mangel på beskyttelse, at vi reiser mer, og har flere partnere er nok viktige grunner. 

- Det finnes nok flere grunner til det. Blant menn som har sex med menn ser vi at økningen av alle seksuelt overførbare sykdommer skjøt fart fra slutten av 90-talet, da HIV-behandlingen ble effektiv, slik at man kanskje ikke er like opptatt av å bruke kondom, forklarer Øivind Jul Nilsen, seniorrådgiver i avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer