Betatt Av En Annen

Betatt av en annen enn kjæresten din?

En av de vanligste årsakene til samlivsbrudd, ifølge eksperten.

FORBUDTE FØLELSER: Har du fått følelser for en annen enn partneren din? Ifølge eksperten er det ikke uvanlig. Foto: JackF - Fotolia
FORBUDTE FØLELSER: Har du fått følelser for en annen enn partneren din? Ifølge eksperten er det ikke uvanlig. Foto: JackF - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du og kjæresten din har vært sammen en god stund og har det behagelig sammen. Så skjer det uventede - du får følelser for en annen!  

Hvis du står midt i denne situasjonen har du helt sikkert stilt deg selv følgende spørsmål: er det er vanlig å få slike følelser, og hva skal du gjøre med dem? 

LES OGSÅ: Flørter kjæresten din med en kollega?

Vanligste årsaken til samlivsbrudd

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller at det er veldig vanlig å få følelser for en annen enn partneren - og det spesielt hvis man har vært sammen en stund. 

- Det er faktisk en av de vanligste årsakene til samlivsbrudd. Når det er sagt trenger ikke det å ha følelser for en annen bety at ditt nåværende forhold har gått ut på dato, det kan være et tegn på at ditt veletablerte parforhold trenger en servicesjekk. 

For andre er det bare ufarlige forbigående følelser som ikke truer det gode samlivet de har hjemme.

- Følelser er ikke konstante og stabile selv om vi liker å tro det – følelser er som været, de varierer, sier hun. 

FØLELSER FOR EN ANNEN: Ifølge eksperten er det å få følelser for en annen enn partneren sin en av de vanligste årsakene til samlivsbrudd. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia
FØLELSER FOR EN ANNEN: Ifølge eksperten er det å få følelser for en annen enn partneren sin en av de vanligste årsakene til samlivsbrudd. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Når du forelsker deg i en venn

Vær obs på disse faresignalene  

- Hva er tegnene på at følelsene begynner å utvikle seg i en farlig retning? 

- Et av faresignalene er at du flykter inn i en rosa boble av følelser samtidig som du tar både fysisk og mental avstand fra partneren og livet hjemme: du blir tilstedefraværende. Ellers bør man også være oppmerksom på følgende faresignaler:

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer
 • Du tenker negativt om din partner og eget parforhold – en sort hvitt tenkning.
 • Du bagatelliserer kontakten «det er jo bare en kollega».
 • Du har sluttet å betro deg til partneren din med det som er vanskelig. 
 • Du rettferdiggjør følelsene og handlingene dine med noe som beroliger deg, som for eksempel «det han ikke vet har han ikke vondt av» eller «jeg fortjener denne deilige stormen, jeg skal jo ikke være utro». 
 • Du flytter fokuset ditt over på jobb, trening og venner for å ubevisst flykte fra den potensielle intimiteten hjemme. 
 • Du gruer deg til å komme hjem og til helg – og finner på ting for å unngå for mye alenetid med din partner. 
 • Du pynter på sannheten «det er jo klart jeg elsker deg» og du lurer ikke bare din kjære men også deg selv.
 • Du har mistet troen på «oss to» og er ikke lenger sikker på at dere vil bli gamle sammen.
 • Du klarer ikke å engasjere deg i små ting hjemme som du tidligere satte pris på.
 • Mobilen er blitt tiltrekkende enn partneren din. 
 • Du lar være å si noe hjemme da du ikke vil såre partneren din. Det er det siste du vil! 


LES OGSÅ: Slik får du ham til å åpne seg

Viktig å ta det opp med partneren din 

Videre forteller Søyland at en klassisk tabbe mange gjør (som kan få fatale konsekvenser) er å la være å si noe til partneren sin.  

- Det er veldig viktig å ta opp de «forbudte følelsene». Paradokset er at du ikke vil såre din kjæreste – og det er jo nettopp det du kommer til å gjøre dersom du ikke våkner fra dagdrømmen din. 

VIKTIG Å SNAKKE MED PARTNEREN OM FØLELSENE: Dersom du synes det er vanskelig å snakke med partneren din anbefaler aksperten dere å oppsøke en parterapeut. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
VIKTIG Å SNAKKE MED PARTNEREN OM FØLELSENE: Dersom du synes det er vanskelig å snakke med partneren din anbefaler aksperten dere å oppsøke en parterapeut. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

- Jeg pleier å si at det kan være «slemt å være snill» - ikke tenk at han blir lei seg og at du vil såre ham. Tenk heller på de langsiktige konsekvensene - kjenner du deg igjen i noen av faresignalene er det på tide å ta grep!

Hvordan kan man fortelle det? 

- Tenk gjennom hvordan han pleier å reagere når du eller andre forteller ham vanskelige ting – tar han det med fatning? Eller blir han veldig bekymret og irrasjonell? Det viktigste er ikke hva du sier, men at dere får til en åpne dialog om parforholdet. 

- Hvis du er bekymret for hans reaksjon kan du for eksempel si at du ikke har de samme kjærestefølelsene for ham lenger og at du syns det er vanskelig – du kan også si at dersom dere ikke tar tak i parforholdet og vekker de romantiske følelsene på ny er du bekymret for eventuelle konsekvenser – og i verste fall samlivsbrudd. 

Dersom han ikke forstår alvoret i situasjonen mener Søyland at det er viktig å bestille parterapi – i stedet for å håpe det blir bedre – om dere ønsker å revitalisere kjæresterelasjonen. 

- Trøst deg med at det farligste er å late som ingenting. I terapirommet ser jeg at parforholdet utvikles mest i motgang – ikke i medgang. Problemet kan faktisk bli løsningen, og gi dere en ny vår sammen, sier hun. 

Til info: Denne saken har tidligere væt publisert på KK.no, men er tatt opp igjen til nytte for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer