Forhold:

Betyr lang sextørke at forholdet er over?

- Det finnes mange muligheter, bare ikke fortsett å late som at alt er i orden.

DØDT SEXLIV: - Det er naturlig å være bekymret for at det er begynnelsen på slutten når sextørke har vart over tid, sier parterapeuten.
DØDT SEXLIV: - Det er naturlig å være bekymret for at det er begynnelsen på slutten når sextørke har vart over tid, sier parterapeuten. Vis mer
Publisert

Det er mange som føler at sex og nærhet er limet i et parforhold, og at det er det som skiller kjæresteforhold fra vennskap. Noen ønsker sex ofte, kanskje flere ganger om dagen, mens andre føler at det holder med én gang i uken, én gang i måneden eller kanskje til og med én gang i året.

Det viktigste er jo at du og partneren din er fornøyde. Vi har alle ulike behov, men hvis du opplever uønsket sextørke og lever i et sexløst forhold fordi enten du, kjæresten din eller begge sliter med sexlysten, er det naturlig å bli bekymret for forholdets fremtid.

Når du kommer hjem etter en lang dag på jobb, spiser middag, kanskje drar på trening eller følger opp barn og hjem, så er det ikke rart at du er utslitt når kvelden kommer.

Da er det greit å vite at sex ikke er det eneste som holder et forhold sammen.

Det er for eksempel veldig vanlig at sexlivet lider etter at man får barn, og romantikk og sex kommer i annen rekke bak utmattelse og søvnløshet. Å forlate et forhold kun på grunn av at dere ikke har sex i en periode kan være dumt. Da er det bedre å jobbe med de delene av forholdet som ikke fungerer optimalt, i dette tilfelle sexlivet.

KREVER OVERSKUDD: Sex er ofte noe vi ønsker når vi har overskudd og energi til det, og mange nedprioriterer sexlivet hvis de er slitne i hverdagen på grunn av jobb, barn eller annet stress.
KREVER OVERSKUDD: Sex er ofte noe vi ønsker når vi har overskudd og energi til det, og mange nedprioriterer sexlivet hvis de er slitne i hverdagen på grunn av jobb, barn eller annet stress. Vis mer

Trenger ikke føre til brudd

- Betyr sextørke alltid at forholdet er over?

- Etter vinter kommer vår! Det er naturlig å være bekymret for at det er begynnelsen på slutten når sextørke har vedvart over tid. For noen forhold er det også det, men langt ifra alle. For mange kan det også være starten på en ny vår sammen.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Påfallende mange forhold rammes av sextørke av ulike grunner, og det er ifølge parterapeuten langt vanligere enn mange tror.

- Jeg slutter ikke å overraskes over hvordan små grep vi blir enige om i terapirommet kan sette i gang positive vitale prosesser slik at den fysiske intimiteten blir en naturlig del av parforholdet igjen, sier Søyland.

For mange par er et godt sexliv selve definisjonen på et velfungerende og sunt kjæresteforhold. Hvordan kan man da ta tak i problemet?

- Det finnes mange muligheter, bare ikke fortsett å late som at alt er i orden. Å holde ut eller sende sure stikk til partneren din er dårlig medisin, sier hun.

TA GREP: - Jeg slutter ikke å overraskes over hvordan små grep vi blir enige om i terapirommet kan sette i gang positive vitale prosesser slik at den fysiske intimiteten blir en naturlig del av parforholdet igjen, sier Søyland.
TA GREP: - Jeg slutter ikke å overraskes over hvordan små grep vi blir enige om i terapirommet kan sette i gang positive vitale prosesser slik at den fysiske intimiteten blir en naturlig del av parforholdet igjen, sier Søyland. Vis mer

Slik vekker dere sexlivet

Søyland kommer her med 5 effektive verktøy som kan vekke sexlivet ditt igjen:

1) Orker ikke?

Sørg for at basale behov som søvn og trygghet er dekket, for eksempel ved å legge en plan for å få flere timer kvalitetssøvn. Men ikke skyld på at du er sliten om du egentlig ikke tenner på din kjære lenger, da lurer du både deg selv og din partner, og sextørken vedvarer.

2) Finn X-faktoren

Definer hva som er turn on og turn off for deg, og dere er langt nærmere et levende sexliv igjen. Savner du en partner som engasjerer seg i hverdagen, eller savner du lidenskap og impulsivitet, er det viktig at du er dønn ærlig med deg selv samt hvorfor du tror denne tørken har oppstått.

Mange par mangler gode og positive samtaler, og sexlivet har blitt "problemet" enten man snakker om det eller ikke. Finn heller ut hva du synes er attraktivt og hva du tenner på enn å bruke moral. "Men andre klarer jo fint å kombinere familie og kjæresteliv, hvorfor er det så vanskelig for deg?" Mas er definitivt turn off for sexlysten.

3) Tør å være dønn ærlig

Mangel på åpenhet er ofte en stor del av problemet. Når begge lytter til den andre uten å fordømme, og har en åpen samtale der begges meninger er viktige, vil den åpne dialogen kunne vitalisere både relasjonen, kommunikasjonen og intimiteten i forholdet. Det er befriende!

4) Definer hva du tenker skal til for å få en seksuell "ny vår"

Hva var bra med det tidligere sexlivet? Hva var turn off? Hva savnet du? Hva skal til for at sexen blir noe lystbetont igjen? Ved hjelp av åpne spørsmål sitter par ofte selv på mange av svarene.

5) Just do it!

Det nytter lite å lese bøker og artikler om dere ikke kommer fra tanke til handling, men dropp pliktsexen, den gjør vondt verre. Finn strategier for hvordan dere kommer fra tanke til handling. Her får mange god hjelp av en profesjonell terapeut, parterapeut eller en sexolog som hjelper dere i gang med dialogen.

- Det er ikke uvanlig at sextørken også kan opphøre på egenhånd når man tar tak i andre sider med relasjonen. Når man plutselig er kjærester igjen så går både kommunikasjonen og alle gjøremålene i hverdagen lettere. Alt henger sammen, men begge må tørre å sette ord på hvorfor dere egentlig ikke har sex lenger, sier Søyland.

Det er mange som går fra hverandre og sier at de elsker hverandre, men at de ikke er forelsket i hverandre lenger. Det kan være et tegn på et romantisk ideal som det ikke er mulig å leve opp til.

NÆRHET ER VIKTIG: Vær nær hverandre! Gi hverandre et kyss og stryk på hverandre, det kan gi dere kjærestefølelsen, sier Winther.
NÆRHET ER VIKTIG: Vær nær hverandre! Gi hverandre et kyss og stryk på hverandre, det kan gi dere kjærestefølelsen, sier Winther. Vis mer

Ta tak i problemene

- Hvis du lever i et sexløst forhold så trenger det ikke å bety at forholdet går mot slutten. Det er veldig store individuelle forskjeller. Hvis sexlysten ikke er på topp for noen av dere i en periode, så trenger ikke det bety noe for forholdet. Men hvis en vil mer enn den andre, kan det være problematisk fordi det blir veldig synlig.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Hvis intimiteten forsvinner helt, kan det by på utfordringer i parforholdet. Kjærlighetshormonet oxytocin utløses av intimitet og nærhet, og gjør at vi føler oss mer tilknyttet hverandre.

- Hvis sexlivet dør helt, vil mange føle at de kun er venner som bor under samme tak. Da kan veien ut være veldig kort, fordi andre kandidater virker mer spennende og det kan være lettere å få følelser for noen andre, sier han.

- Hvordan kan man bevare intimiteten uten å ha sex?

- Vær nær hverandre! Gi hverandre et kyss og stryk på hverandre, det kan gi dere kjærestefølelsen, sier Winther.

Tidligere studier fra barnehjem har vist at de barna som hadde sprinkelsengen sin nær utgangen hadde mindre dødelighet enn de som lå lenger inn i rommet, fordi rengjøringspersonalet strøk på de barna som lå nærmest døren. Den lille kontakten gjorde at disse barna fikk bedre immunforsvar.

- Vi er flokkdyr og trenger nærhet og fysisk kontakt. Det er en grunn til at vi bygger hus i byen, vi liker å være i nærheten av andre mennesker. Å ha sex fører ofte til mer sexlyst. Orgasme skaper masse aktivitet i hjernen vår, som gjør at vi får lyst på slik aktivitet igjen, sier han.

Winther har klare oppfordringer til alle som sliter med mangel på sex i forholdet: Sett sex på dagsorden, sett av tid til hverandre, og ha nærhet og intimitet med hverandre. Søk hjelp hvis problemene vedvarer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer