Ønsker du å forelske deg, men føler det bare aldri skjer? Evig kjærlighet er ikke forutsatt en stormende forelskelse, og det er mennesker som går gjennom hele livet uten å oppleve det. Samtidig er det også ting vi kan gjøre for å åpne oss for å falle for noen.
Men først – hvorfor blir vi egentlig forelsket?
Asger Neumann, som er klinisk psykolog og underviser ved psykologisk Institut ved Aarhus universitet i Danmark, sier til KK ar evolusjonsteorien forteller oss at forelskelsen har en funksjon – at vi skal «koble» oss på et annet menneske, som vi så kan knytte oss til.
- Det å investere i én person har vist seg å være hensiktsmessig, forteller han.
Han forklarer videre at når vi er forelsket frigjøres hormonet dopamin – belønningshormonet. Når dette frigjøres får vi en slags rus som gjør at vi bare må ha mer. Målet med denne forelskelsesrusen er hormonet oksytosin, som så leder oss enda nærmere kjærligheten: Når vi har sex og annen nærkontakt med en person så frigjøres dette tilknytningshormonet, da øker sannsynligheten for at dopaminet – rusen – erstattes med oksytosin – tilknytning.
- Oksytosin utløses spesielt i to situasjoner, og det er når mor ammer sitt barn og også når vi har sex med en partner. Har du sex mange ganger med samme person så knytter du deg til denne personen, forklarer Neumann.
Med andre ord er forelskelsen forstadiet til kjærligheten – uten at det alltid leder dit, og kjærligheten kan du også fint oppleve uten å først ha vært forelsket.
LES OGSÅ: - Man blir minst like forelsket når man er 70 som når man er 17
Selvbilde, tilknytning og nettdating
Men vi hører jo så mye snakk, og ser så mange filmer, om denne fantastiske, boblende forelskelsen, og har du aldri opplevd det før så lurer du kanskje på hvorfor?
- Det kan det være mange grunner til, for eksempel manglende erfaring med å knytte seg nært til andre eller et selvbilde som hemmer utfoldelse, sier Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og skriver om par- og familieliv på trinehuseby.no.
- Det kan også handle om en rasjonell og effektiv tilnærming til potensielle kandidater, noe som ofte er tilfelle ved nettdating – hvor man vurderer og sammenligner mer overfladisk og dermed går glipp av spontanitet og naturlig tiltrekning.
Samtidig kan det også være så enkelt som at du ikke har funnet en som passer helt for deg enda.
LES OGSÅ: Er du besatt av kjærlighet?
- En forelskelse kan raskt ta fyr, eller dø ut
Om du er åpen for å møte noen og ønsker å knytte deg til noen, så er det lettere å forelske seg enn om du er litt lukket, og det gjør også at vi faktisk har en viss kontroll over dette. Er du i et forhold eller av andre grunner ikke ønsker å forelske deg i noen andre, så er du gjerne også mindre åpen for det.
- Det handler også ofte om hvilke arenaer man befinner seg i, hvor bevisst man er på risikosituasjoner og evne til impulskontroll og selvdisiplin. En forelskelse kan raskt ta fyr, eller dø ut, avhengig av hvordan man forholder seg til den, sier Huseby.

- Du kan kanskje ikke bestemme om du blir forelsket, men du kan bestemme hva du gjør med forelskelsen. Noen er impulsive og har vanskelig for å styre den, men om du har en ektefelle og blir forelsket i en kollega så kan du si til deg selv at «det skal ikke bli noe», sier også Neumann.
Da kan du velge å ikke dyrke forelskelsen – forsøke å tenke på andre ting, skru av drømmer om dere to sammen og ikke oppsøke ham eller situasjoner som kan gjøre den sterkere.
- En god metode er å kaste seg over arbeidet, og konsentrere seg om det, så vil man kanskje kunne tune ut forelskelsen, sier Neumann.
LES OGSÅ: Når du forelsker deg i venninnens kjæreste
Forskjellige tilknytningsmønstre
Men noen føler de ikke forelsker seg selv om de gjerne vil.
Neumann forklarer at vi har forskjellige tilknytningsmønstre. Noen har et sikkert tilknytningsmønster og har lett for å knytte seg til andre. Andre har et usikkert tilknytningsmønster, og da kan man fort bli usikker og unnvikende i relasjoner. Det oppleves rett og slett som farlig å bli for knyttet til et annet menneske.
Dette er altså noe man kan jobbe med, men steg én er da å erkjenne at du har dette tilknytningsmønsteret. For mange er det helt ubevisst.
- Da kan man prøve å gå litt lengre, og ta i mot invitasjoner slik at man skaper en gradvis tilknytning.
LES OGSÅ: Får du følelser med én gang?
Vi må ikke forelske oss for å oppleve kjærligheten
Samtidig er ikke den stormende forelskelsen noe must for et godt parforhold, og for noen kan det å senke forventningene til dette også være nøkkelen. Den store Hollywood-forelskelsen skjer ikke hos alle – mange går også ifølge Neumann gjennom livet helt uten å forelske seg.
Dessuten er forelskelsen alltid midlertidig. For noen blir det vanskelig å godta at hverdagen kommer og at alt ikke er like spennende, og noen kan henge seg litt opp i en bestemt oppskrift på både hva en forelskelse og hva et parforhold er – noe som igjen kan gjøre det vanskeligere.
- Noen stiller hele tiden spørsmål: «Er dette virkelig en forelskelse?» «Er dette riktig?» En forelskelse varer gjerne i seks til åtte måneder og da kan man også spørre seg om «er dette rett – det føles ikke ut som det gjorde», sier han.
Det gjelder altså å åpne seg for at forelskelsen kan skje, og å være åpen for å knytte seg til andre.
LES OGSÅ: Må vi være to for å være lykkelig?
Mange par har aldri vært forelsket
Ellers er Husebys råd rett og slett ikke stresse så mye med det å skulle bli forelsket. Kanskje er det noe i at «det skjer når du minst venter det»?
- Det er et paradoks at jo mer man gir opp forelskelsesprosjektet, jo større kan mulighetene være. Fordi man blir mer avslappet og naturlig i møte med andre mennesker, påpeker hun.
Foruten dette mener hun det ikke alltid er så mye å gjøre med det om du føler du sjeldent forelsker deg. For noen kan det altså handle om selvbildet og for andre kan det kanskje hjelpe å se andre steder enn man har pleid tidligere. Samtidig er det nok rett og slett bare sånn at noen forelsker seg oftere enn andre, men igjen; om du er blant sistnevnte så er ikke det noen hindring mot å finne den store kjærligheten.
- Som en oppmuntring til dem det måtte angå: i mitt arbeid treffer jeg par som aldri har vært forelsket, men som har knyttet seg nært til hverandre og opplever dyp kjærlighet.
