Forelsket:

Blir du aldri forelsket?

Noen går gjennom hele livet uten å forelske seg. Men er det noe vi kan styre?

FORELSKET: Noen forelsker seg sjeldnere enn andre, og noen aldri. Det kan det være flere grunner til. FOTO: NTB Scanpix
FORELSKET: Noen forelsker seg sjeldnere enn andre, og noen aldri. Det kan det være flere grunner til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ønsker du å forelske deg, men føler det bare aldri skjer? Evig kjærlighet er ikke forutsatt en stormende forelskelse, og det er mennesker som går gjennom hele livet uten å oppleve det. Samtidig er det også ting vi kan gjøre for å åpne oss for å falle for noen.

Men først – hvorfor blir vi egentlig forelsket?

Asger Neumann, som er klinisk psykolog og underviser ved psykologisk Institut ved Aarhus universitet i Danmark, sier til KK ar evolusjonsteorien forteller oss at forelskelsen har en funksjon – at vi skal «koble» oss på et annet menneske, som vi så kan knytte oss til.

- Det å investere i én person har vist seg å være hensiktsmessig, forteller han.

Han forklarer videre at når vi er forelsket frigjøres hormonet dopamin – belønningshormonet. Når dette frigjøres får vi en slags rus som gjør at vi bare må ha mer. Målet med denne forelskelsesrusen er hormonet oksytosin, som så leder oss enda nærmere kjærligheten: Når vi har sex og annen nærkontakt med en person så frigjøres dette tilknytningshormonet, da øker sannsynligheten for at dopaminet – rusen – erstattes med oksytosin – tilknytning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer