Venninnekonflikter:

Blir du forskjellsbehandlet av venninnen din?

Du ser at venninnen din lytter interessert, gir komplimenter og støtter alle andre enn deg. Og du som alltid er der for henne. Hvorfor gjør hun ikke det samme for deg?

SUNT VENNSKAP: Maktbalansen mellom venninner kan være vanskelig å skjønne. Hva skal man gjøre for å få sunne vennskap? FOTO: Scanpix
SUNT VENNSKAP: Maktbalansen mellom venninner kan være vanskelig å skjønne. Hva skal man gjøre for å få sunne vennskap? FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Se for deg at venner er som strengene på en gitar. De er ulike, gir ulik lyd og strammes ulikt. Kanskje føler man seg som en ustemt streng. Den som irriterer øregangene i stedet for å gi god klang.

- Fordi vi er forskjellige, kan to personer utløse helt ulike responser i samme person, sier psykolog Line Marie Warholm, som har privat praksis i Drammen.

- En venninne som aldri sier det hun egentlig mener, som aldri sier nei hvis du ber henne om noe, ikke prioriterer egne behov, vil du behandle på en annen måte enn en venninne som alltid tenker på seg selv først og som sier det hun mener uten å bekymre seg for hvordan det føles for deg, utdyper Warholm.

LES OGSÅ: Disse venninnene bør alle ha i livet sitt.

Manglende respekt

Hun mener at noen setter seg lett i respekt, mens andre ikke gjør det like lett.

- Hvis man lar seg overkjøre av andre og finner seg i å bli behandlet dårlig, er sannsynligheten for at andre ikke behandler en med respekt større. Noen har en naturlig respekt for andre mennesker og forsøker å ivareta vennene sine uansett hvordan de er. Andre vil utnytte svakhet, grenseløshet og manglende selvrespekt hos den andre, forklarer Warholm.

VANSKELIG: Å føle seg nedprioritert over tid er ingen god følelse. FOTO: Scanpix
VANSKELIG: Å føle seg nedprioritert over tid er ingen god følelse. FOTO: Scanpix Vis mer

Gestaltterapeut (MNGF) Ada E. Haugerud Lofstad i Sandvika tror vi har forskjellige forventninger til hva vennskap er.

- Det å være venner oppleves ulikt for oss. Noen har hundre venner. Andre har en. Kanskje tre.

Lofstad mener at vi i vennskap, som i andre relasjoner, har ulik tilknytning til hverandre. Noen kjenner vi nærhet til, andre er mer perifere for oss, og det kan være lettere å respektere og være interessert i den man kjenner seg nærmest.

LES OGSÅ: 15 ting alle kvinner burde vite om vennskap.

Tydelig eller unnvikende

Om du føler at venninnen din ikke respekterer deg, bør du kanskje prøve å finne ut hvorfor.

- Hva ved deg er det venninnen ikke respekterer? Og hva er det du trenger å bli respektert og forstått for? Kanskje har du meninger eller behov som er litt vanskelige å forholde seg til for andre. Er du tydelig eller unnvikende i denne relasjonen? Enkelte har ganske kraftige meninger uten å være åpen for andres synspunkter, men slår fast at sånn er det! Andre synes det er vanskelig å fremheve seg selv, har ikke så mange meninger, men lytter heller til den andre. Vi endrer oss avhengig av hvem vi er sammen med. Vi tar ulike roller i ulike relasjoner, utdyper Lofstad.

Hun tenker at mye handler om trygghet når det kommer til hvordan vi er i relasjoner. Noen trenger mye trygghet, mens andre ikke er så avhengig av det. Hun oppfordrer også til å stille spørsmålet: Hva er det jeg selv gjør, sier og tenker som gjør at det her ikke fungerer som jeg vil?

Det oppleves som komplisert og sårbart når et vennskap som er viktig for oss ikke fungerer, for vi vil jo gjerne bli sett, hørt og anerkjent av den andre.

LES OGSÅ: Lar du deg overkjøre?

START MED DEG SELV: Om du vil endre relasjonene dine, er det alltid lurt å starte med egen oppførsel. Ikke invester for mye følelser i en person som ikke gir tilbake. FOTO: Scanpix
START MED DEG SELV: Om du vil endre relasjonene dine, er det alltid lurt å starte med egen oppførsel. Ikke invester for mye følelser i en person som ikke gir tilbake. FOTO: Scanpix Vis mer

Opplever begge det samme?

Lofstad er tilhenger av å snakke sammen uten å klandre hverandre, selv om det kan være vanskelig. Si fra hvordan du opplever situasjonen og vennskapet. Fortell hva det gjør med deg og sjekk ut hva venninnen din tenker og opplever om det samme. En vinkling kan for eksempel være; Er det sånn at det er lettere å respektere og forstå de andre og ikke så lett å respektere meg? Eller er det bare min opplevelse?

- Vær forberedt på at venninnen kanskje ser annerledes på det og ikke kjenner seg igjen i din beskrivelse. En slik samtale kan bli god for begge parter, men den kan også tydeliggjøre at relasjonen ikke er så levende som ønskelig, forklarer Lofstad.

- Noen ganger kan en skikkelig samtale om vennskapet være oppklarende, mener Warholm.

Det som påvirker en relasjon aller mest er at en selv forandrer seg i relasjonen. Hvis man selv er annerledes, vil den andre reagere annerledes. Dersom man ikke klarer å endre relasjonen over tid, kan det være nødvendig å skape en distanse, enten ved å kutte kontakten, eller ved at man beskytter seg følelsesmessig ved å definere for seg selv at den andre ikke lenger er ens venn, avslutter Warholm.

LES OGSÅ: Snakker venninnen din kun om seg selv?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer