Seksuelle drømmer.

Blir du ofte tent i søvne?

Det er ikke farlig.

HELT NORMALT: Det er helt normalt å ha seksuelle drømmer innimellom, og det er ikke farlig å bli tent uten å få orgasme. FOTO: NTB Scanpix
HELT NORMALT: Det er helt normalt å ha seksuelle drømmer innimellom, og det er ikke farlig å bli tent uten å få orgasme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste opplever å ha seksuelle eller våte drømmer innimellom. Enten du våkner opp og husker den spesifikke drømmen, eller bare våkner opp og kjenner deg litt tent. Mange menn tror det kan være skadelig å få ereksjon uten å få utløsning, og noen bruker det nok også som en god unnskyldning for å ha litt morgensex. (Pssst: Morgensex kan ha flere positive fordeler).

Selv om morgensex ikke nødvendigvis er en dårlig idé, er det langt fra farlig å ha seksuelle drømmer uten å få utløsning, skriver forskning.no.

- Mange har en forestilling om at det er farlig å ikke få utløsning, enten gjennom onanering eller samleie. Dette stemmer ikke, faktisk er det slik at om man ikke får utløsning så brytes sædcellene ned av seg selv eller utløses om natten. Det er altså ikke noen helserisiko forbundet med å ikke få utløsning, selv om mange tror det, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi til KK.

Det er med andre ord ikke farlig å ha seksuelle drømmer, og det er faktisk sunt.

- Vi mennesker får seksuelle eller våte drømmer for å sikre den seksuelle responsen og at alt fungerer som det skal. Kroppen er helt genial, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han forsikrer om at det ikke er farlig å bli opphisset uten å få utløsning.

- Dersom det går lang nok tid mellom hver gang du får utløsning, så kan du nok oppleve at det er litt vått i trusa om morgenen. Det er ikke farlig og helt normalt, sier han.

Sunt å få utløsning

Likevel er det forskning som viser at det har en rekke helsefordeler om menn jevnlig får utløsning.

- Flere studier slår fast at hyppig utløsning er en beskyttende faktor for blant annet prostatakreft. Det er også slik at de positive sidene ved å onanere eller ha sex jevnlig er store, både for selvfølelse og psyke, forklarer Blessom.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men ingen tør stille

DÅRLIG SAMVITTIGHET: Det er ikke uvanlig å våkne opp med dårlig samvittighet etter å ha hatt seksuelle drømmer, men det er det ingen grunn til. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG SAMVITTIGHET: Det er ikke uvanlig å våkne opp med dårlig samvittighet etter å ha hatt seksuelle drømmer, men det er det ingen grunn til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Får orgasme i søvne

- Mange opplever å ha seksuelle drømmer og får ereksjon om natten, uansett kjønn. Dersom en ikke får utløsning er det per definisjon ikke en våt drøm. Det blir som å være erigert på gata eller på bussen, og det er ikke farlig eller usunt. Det er helt naturlig, sier Tore Holte Follestad, som er assisterende daglig leder for Sex og samfunn.

Han sier at definisjonen på en våt drøm er at en får orgasme eller utløsning, og noen opplever å få det i søvne.

- Våte drømmer er spesielt vanlig tidlig i puberteten, og det er gjerne da det skjer mest i kroppen. Når en blir eldre og har regelmessig sex med seg selv eller en partner, er det ikke så vanlig å få orgasme i søvne, forklarer han.

LES OGSÅ: Derfor får du orgasme i søvne

Ikke negativt for forholdet

Noen tror at seksuelle drømmer og fantasier er et tegn på at det er noe som mangler i samlivet eller sexlivet, og at de drømmer seg bort fra partneren. Det er heller ikke uvanlig å våkne opp med dårlig samvittighet, men det er det ingen grunn til.

- Hvis du eller kjæresten din har våte drømmer, så er ikke det noe å bekymre seg for. Det er bare positivt, og ofte husker man ikke drømmen en gang, sier Winther.

Mange merker bare når de våkner at de har hatt en pirrende drøm. Menn har gjerne såkalt «morrabrød» og kvinner føler seg tent eller opphisset. (Pssst: Derfor får menn og kvinner «morrabrød»)

- Det trenger ikke være et tegn på noe negativt i parforholdet eller sexlivet i det hele tatt. For noen menn skjer det hver natt, og det betyr ingenting, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer