Det sies ofte at ektepar blir likere og likere hverandre med årene. Vi tilpasser oss hverandre, får likere interesser og omgås de samme vennene.
Det er kanskje ikke så rart at vi tilpasser oss personen vi bor sammen med, prøver så godt vi kan å komme overens og skape et godt og trygt fellesskap i ekteskapet.
Se for deg at du er en rolig og innadvendt person som gifter deg med en sosial og utadvendt person. Du ønsker å gjøre din kjære fornøyd, deltar i flere sosiale settinger og utfordrer deg selv for å komme den andre i møte.
Det er kjent at store livshendelser kan styre personligheten din i bestemte retninger, for eksempel at du blir tryggere og mer utadvendt. Vi tilpasser oss i de aller fleste relasjoner, men kan ekteskap virkelig endre personligheten vår? Er det ikke slik at personligheten vår er medfødt og formes av opplevelser i barndommen, eller er den i utvikling hele livet?
Ny forskning avslører
Ny forskning fra University of Georgia viser at folks personlighet endres på forutsigbare måter i løpet av det første halvannet året av ekteskapet, skriver tidsskriftet Psychology Today. Forskerne fikk 169 par til å svare på et spørreskjema 6, 12 og 18 måneder etter bryllupet.
Endringene de oppdaget blir delt inn i fem kategorier:
1. Åpenhet (Hvor åpen du er for nye opplevelser). Studien viser at kvinner fikk en nedgang i åpenhet etter at de giftet seg.
2. Ansvarsbevissthet (Hvor pålitelig og ryddig du er). Menn ble betydelig mer ansvarsbevisste, mens konene ikke endret seg på det punktet. Det kan bety at mennene så viktigheten av å være pålitelig og ansvarlig i ekteskapet.
3. Ekstraversjon (Hvor utadvendt du er). Spesielt menn ble mer innadvendte (lavere i ekstraversjon) det første halvannet året av ekteskapet. Annen forskning har vist at ektepar har en tendens til å begrense det sosiale nettverket sammenlignet med når de er single.
4. Vennlighet (Hvor godt du kommer overens med andre). Både menn og kvinner ble mindre hyggelige i løpet av studien, men denne nedadgående trenden merkes spesielt for damene. Disse dataene antyder at damene lærte å hevde seg mer de første årene av ekteskapet.
5. Nevrotisme (Hvor følelsesmessig stabil du er). Menn viste en liten økning i emosjonell stabilitet, og damene viste en mye større økning. Generelt har kvinner en tendens til å rapportere høyere nivåer av nevrotisme (eller emosjonell ustabilitet) enn menn.

Dette øker risikoen for en skilsmisse med 75 prosent

Vi tilpasser oss
- Jeg tror ikke selve personligheten vår endrer seg så mye i et ekteskap, men vi strekker personligheten og tilpasser oss i atferd og litt i holdninger, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK.
Tryti bruker seg selv som et eksempel. Hun er en åpen person, men som småbarnsmor ble det mindre spontane reiser, dansekurs og kurs i utlandet. Det betyr ikke at hun endret personlighet, men at hun tilpasset seg situasjonen hun var i.
- For noen er det personlighetstrekk som ligger der latent som et frø, men som kan åpnes hvis de møter en partner som trigger de trekkene, forklarer hun.
I utgangspunktet er personligheten vår medfødt, men den kan skyves i ulike retninger. For eksempel hvis noen sliter med barndomstraumer så kan det å føler seg elsket og sett i et ekteskap åpne opp for en helt ny trygghet.
Tryti er ikke så overrasket over resultatene av den nye forskningen ved University of Georgia. Etter halvannet år som gift er paret over i rolig farvann og er ikke lenger i forelskelsesfasen.
- Forskerne fant at kvinner var litt mindre åpne, begge kjønn var mer pålitelige og fremsto litt mer introverte, og var litt mindre vennlige. Kvinner var også mindre nevrotiske og mer stabile, forklarer Tryti.
Gjennomsnittstall viser at kvinner generelt er mer pålitelige og pliktoppfyllende, men det er store variasjoner. Kvinner er ofte også mer tilpasningsdyktige og vennlige, men også litt mer angstfylte og nevrotiske. Det at kvinnene i gjennomsnitt var litt mindre vennlige, kan ha å gjøre med at de trengte å sette grenser og stille krav til partneren.
- Dette med personlighet og endring er komplekst. Jeg vil tenke at det man ser er tilpasningsmønstre, personlige mønstre for å tilpasse seg det å skulle leve tett med et annet menneske, sier Tryti.

Ekteskap får frem gode og dårlige sider
Alle relasjoner kan endre oss på det personlige emosjonelle planet, men det er spesielt i de nære, langvarige forholdene at vi opplever endring.
- Å leve med en person som du har forpliktet deg til i både gode og onde dager kan endre deg. Bokstavelig talt er det nettopp det som skjer, for et ekteskap kan få frem både de gode og de mindre gode sidene i oss. Hjemme viser vi hele spekteret av følelser.
Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.
Selv om par byr på et mangfold av følelser hjemme, er ekteskapet ofte som et slags forstørrelsesglass. De som har det bra utvikler relasjonen og får det enda bedre sammen. De som ikke har det så bra blir gående i en slags "på-vent-modus", påvirker hverandre negativt og skaper fastlåste tankemønster.
- Da snakker vi om at ekteskapet gjør paret til en dårligere utgave. Det er ikke alltid man selv er klar over disse destruktive mønstrene, sier hun.
Et ekteskap starter med selve desserten, nemlig forelskelse etterfulgt av bryllupsfest og bryllupsreise. Det er et stort fokus på "vi-et" og romantikken er det ofte lett å holde liv i. Sakte men sikkert er hverdagen tilbake, dere får kanskje barn og den spontane hverdagen blir erstattet med flere plikter og forpliktelser.

Han kan forutse skilsmisse på fire minutter - dette er faresignalene
Ekteskapet påvirker oss
Hvem du blir i slike langvarige relasjoner kommer an på flere faktorer, og det handler også om dine forventninger. Noen føler fremdeles etter flere år at partneren er drømmekjæresten og at de får frem det beste i deg. Andre føler seg låst i et ekteskap som de ikke trives i, opplever det som for traust og trygt eller søker spenning andre steder.
- Hvis du ikke føler deg fornøyd med ekteskapet og hverdagen, kan det gjøre deg til en partner du ikke liker. En som du selv ikke hadde ønsket å tilbringe flere år med. Det er ikke uvanlig å høre en nysingel si «endelig kan jeg være meg selv igjen», sier Søyland.
Hva ekteskapet får frem i den enkelte kommer blant annet an på hvem vi er, vår relasjonshistorie, forventninger og ikke minst hvem vi blir sammen. Altså summen av våre personligheter og hvordan de virker sammen.
Et ekteskap kan faktisk også være effektiv terapi; forskning viser at dersom du er i en god og sunn relasjon kan tidligere emosjonelle sår heles. Noen tar også selv tak i sin egen personlighet og trekk som de tenker ikke er så bra, for eksempel utålmodighet eller konfliktskyhet.

Tilfredsheten daler
Det kommer sannsynligvis ikke som noen overraskelse at ekteskapelig tilfredshet gikk nedover for både ektemenn og koner i løpet av studien. Innen 18 måneder var bryllupsreisen helt klart over.
Menn som scoret høyt på åpenhet i begynnelsen av ekteskapet, viste liten endring i ekteskapelig tilfredshet. Menn som derimot hadde lav åpenhet opplevde det største fallet i ekteskapelig lykke. Koner som hadde lite nevrotisme i begynnelsen av ekteskapet, viste også liten endring i ekteskapelig tilfredshet. De som hadde høy nevrotisme var imidlertid mye mindre lykkelige etter 18 måneder.
Menn som hadde koner med lite nevrotisme forble lykkeligere i ekteskapet. Det er ingen tvil om at konenes emosjonelle stabilitet var en stabil base for disse ektemennene.
Forskerne konkluderer med at du kan forvente at partneren din endrer seg i løpet av ekteskapet, men kanskje ikke på de måtene du forventer.
Den beste måten å forutse om dere vil trives i ekteskapet er uansett å se på personligheten deres. Lykkelige, følelsesmessig stabile par sørger for lykkelige og følelsesmessig tilfredsstillende ekteskap.

Dagen etter kjæresten fridde, fikk Malin en anonym melding: «Jeg vil du skal vite...»

Dette klager kvinner og menn om i parforholdet
