Kjønnsroller

Blir man sett på som «mindre mann» om man ikke har hatt mange sexpartnere?

At menn er fullstendig løssluppen når det kommer til sex kobles til dårlig psykisk helse i ny amerikansk forskning. Dette sier den norske eksperten.

STEREOTYPISKE MENN: Menn som ligger med mange skal visstnok ha dårligere psykisk helse enn andre, i hvert fall om vi skal tro amerikansk forskning. Men dette mener den norske eksperten.  Foto: Shutterstock / Themalni
STEREOTYPISKE MENN: Menn som ligger med mange skal visstnok ha dårligere psykisk helse enn andre, i hvert fall om vi skal tro amerikansk forskning. Men dette mener den norske eksperten. Foto: Shutterstock / Themalni Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menn som ligger med mange skal visstnok ha dårligere psykisk helse enn andre, i hvert fall om vi skal tro amerikansk forskning. 

En metaanalyse av 78 tidligere studier, med nærmere 20 000 deltakere konkluderer med at det er sammenheng mellom det å oppføre seg på «tradisjonelt mannlig vis», eller altså følge visse kjønnsspesifikke stereotypiske normer, og dårlig psykisk helse.

De normene som skal ha størst sammenheng med helsen er det å være promiskuøs, å ikke høre på andre enn seg selv, og å ville ha makt over kvinner, som altså er tre av elleve trekk forskerne har identifisert som stereotypiske for menn.  

Leif Edward Ottesen Kennair er professor ved Psykologisk Institutt ved NTNU. Han påpeker at undersøkelsene er gjort i USA, der tradisjonelle kjønnsroller nok står sterkere enn her i Norge. Likevel tviler han ikke på at noen av disse normene er noe noen menn etterstreber. 

- Forskjellige deler av samfunnet vårt har nok forskjellige normer for maskulin atferd. Samtidig vil nok mange menn etterstrebe de «målene» du nevner, sier Kennair. 

Store forskjeller på hva vi setter høyest

De 11 normene forskerne har identifisert som typisk mannlige er:

  • Behov for å vinne.
  • Behov for emosjonell kontroll.
  • At man er spenningssøkende/har risikoatferd.
  • At man er voldsomme og dominante.
  • At man er fullstendig seksuell løssluppen (seksuell promiskuitet).
  • At man kun hører på seg selv. 
  • At man setter jobben foran alt annet. 
  • At man har et behov for å ha makt over kvinner. 
  • Et forakt for homoseksualitet. 
  • Og at man streber etter status. 
     

- Målet er bygget på amerikanske normer, og utvalgene er hovedsakelig amerikanske. For eksempel vil nok menn i Norge sette jobben mindre høyt enn menn i en rekke andre land; ikke minst fordi vi kan prioritere annerledes på grunn av både økonomiske forhold og rettigheter, men også andre forventninger. På den andre siden søker våre mannlige studenter like mye seksuell variasjon (altså like mange forskjellige partnere) som amerikanske studenter, sier Kennair, og påpeker for øvrig at for hvert heterofile samleie er det også en kvinne involvert.

Foto: Shutterstock / Pressmaster
Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer

- Status er også et trekk som kvinner i nesten alle land vurderer i partnervalg, slik at menn som ikke søker status innen sin relevante subgruppe fremstår som mindre attraktive for kvinnelige partnere.

Blir man da sett på som noe «mindre mann» om man ikke har hatt mange sexpartnere, alltid vinner og har høy status? Svaret er nok at dette varierer. Hos noen er det «mann» å ha ligget med mange, hos andre er det «mann» å ta full pappapermisjon og oppvasken. 

- Innen forskjellige subgrupper kan man konkurrere på mange forskjellige mål: Som den som tar mest pappaperm og følger opp barna mest eller hvem som har fetest stereoanlegg og mest hestekrefter i bilen, hvem som har publisert dikt i det rette tidsskriftet eller hvem som skårer flest mål for 4. divisjonslaget i fotball eller har deltatt mest i Birken, påpeker han. 

LES OGSÅ: Forklaringen på hvorfor gutta ofte ønsker seg yngre damer

Stereotypiske menn går sjeldnere til legen

Dessuten er det nok verdt å både se på konkurransen menn imellom og hva som gjør menn attraktive for kvinner.

- Det er kanskje ikke slik at man blir sett på som mindre «mann», men man kan fort bli mindre attraktiv seksuelt for kvinner. Samtidig er det jo ingen som alltid vinner. Alle har ikke høy status, og i snitt har menn gjennomsnittlig antall partnere, selvsagt. 

Men hvilken sammenheng har det så for psyken at man følger disse stereotypiske normene? Ifølge den amerikanske metaanalysen hadde menn som fulgte disse normene blant annet større sjanse for å ha depresjon, stress, og å fungere dårlig sosialt.

Studien viser imidlertid også at de mennene som i størst grad fulgte normene også var mindre tilbøyelige til å søke legehjelp, så hva kom først av høna og egget?  

- Det er viktig å merke seg at det kan hende at helsen påvirkes av bakenforliggende faktorer, som personlighet. Det virker også som om det å søke hjelp var sterkest assosiert med disse normene, noe som kanskje ikke er veldig overraskende, og effekten på negativ og positiv mental helse kan ha vært påvirket hovedsakelig av det. 

LES OGSÅ: Derfor får kvinner sterkere kjærlighetssorg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer