Ensomhet:

Blir vi mer redde for å være alene jo eldre vi blir?

Det stemmer kanskje, men det er ikke vanskeligere å løse det, mener terapeut.

ENSOMHET: Føler vi oss mer ensomme jo eldre vi blir? FOTO: NTB Scanpix
ENSOMHET: Føler vi oss mer ensomme jo eldre vi blir? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Jo eldre vi blir, jo mer liv har vi levd. Endrer følelsen av å være alene seg jo eldre vi blir? Mange har jo denne oppfatningen av «desperate» voksne som er redde for å bli gamle alene. Stemmer dette - og er det vanskeligere å finne noen når vi begynner å dra litt på åra?

Parterapeut Bianca Schmidt understreker først og fremst hvor store forskjeller det er på oss. Det finnes 30-åringer som er livredde for å være single, og det finnes nyskilte 50-åringer som er overlykkelige over å endelig kunne gjøre sine egne ting.

- Noen trives i eget selskap, mens andre er mer sosialt orientert og trenger flere relasjoner. Det er også stor forskjell på hvor ensom eller tilfreds man føler seg med tanke på hvor flink man mestrer det å «gripe livet», sier Schmidt til KK.no.

Noen deltar enkelt på aktiviteter, kurs og arrangementer for å komme seg ut av ensomheten, mens andre blir sittende hjemme. I tillegg er vi svært forskjellige når det kommer til livet «etter barna», sier terapeuten.

- Mange foreldre opplever en slags krise når barna flytter ut. Er du singel kan dette føre til ensomhet for noen. For andre føles det godt å ha denne nye friheten.

Sliter med tanker om attraktivitet

Når det kommer til datinglivet for en person som begynner å bli litt eldre, tror hun mange, spesielt kvinner, sliter med tanker om attraktivitet.

- Vi lever i et samfunn der de som anses å være attraktive ofte er unge, slanke, stramme og rynkefrie. Å bli singel som godt voksen kan fort trigge følelsen av at man ikke er attraktiv nok, og dette tror jeg rammer flere kvinner enn menn, sier Schmidt.

Datinglivet foregår mye på internett, der bilder er en vesentlig del. Dette kan føles vanskelig for godt voksne kvinner - men når du først finner noen og er sikker på at kjæresten din vil ha deg og er glad i deg for den du er, så dempes denne usikkerheten, understreker terapeuten.

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

DATING: For mange kan dating i voksen alder være krevende. FOTO: NTB Scanpix
DATING: For mange kan dating i voksen alder være krevende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Kan være lettere å finne noen når du er godt voksen

Men om du er en av de som føler litt på ensomheten jo eldre du blir, kanskje etter at barna har flyttet ut og ditt eget liv må friskes opp litt - er det ikke grunn til bekymring.

- Jeg tror man kan bli mer redd for å ende opp alene når vi blir eldre. Vi tenker kanskje at alle andre er gift og at alle har noen, og at jo eldre vi blir får vi mer vansker for å finne noen, sier familieterapeut og sexolog Thomas Winther til KK.no.

Men han understreker at det erfaringsmessig ikke er slik. Han tror at ønsket om å ha noen kan øke jo eldre vi blir, fordi vi kanskje ønsker større frihet når vi er yngre. Er du singel og eldre blir kanskje ønsket om å ha noen å bli gammel med enda større?

- Når man blir eldre har man kanskje ikke de samme relasjonene til venner som man hadde da man var ung. De fleste bekjente er kanskje i etablerte forhold, og det tror jeg kan gjøre at man føler mer på ønsket om å finne en som bare er for deg.

Alderen kan gjøre det lettere å finne noen

Winther understreker likevel at dette faktisk kan gjøre det lettere å finne noen. Sannsynligheten er nemlig stor for at det finnes andre der ute som føler det på nøyaktig samme måte som deg.

- Jeg har truffet mange single som har bikket femti og seksti, som ser for seg at nå er det hybel med katt resten av livet. De føler toget begynner å gå, men min erfaring er at det gjør det ikke.

Dersom du går inn for det tror ikke terapeuten det vil være vanskeligere for deg å finne noen enn det var da du var ung.

Han tror faktisk at om du er alene for lenge uten å prøve deg på datinglivet, selv om du egentlig vil, kan det bare bli vanskeligere.

- Har du vært alene en stund kjenner du deg selv bedre, og det er vel og bra. Men mange kan bli enda mer kresne av det, sier Winther.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer