Tilgi Utroskap

Bør du og kan du tilgi utroskap?

- Tenk deg godt om før du tar en avgjørelse, sier parterapeuten.

UTROSKAP: Har kjæresten vært utro? I denne saken får du vite hva du bør tenke gjennom før du tilgir han.  Foto: Shutterstock / Halfpoint
UTROSKAP: Har kjæresten vært utro? I denne saken får du vite hva du bør tenke gjennom før du tilgir han. Foto: Shutterstock / Halfpoint Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utroskap er et svik de fleste mener ikke kan tilgis helt til de opplever det selv og innser at det er langt mer komplisert når man selv rammes. 

Vil du fortsatt være sammen med kjæresten din, men er usikker på om du noen gang vil klare å tilgi han? Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller at det mulig å gå videre etter et slikt svik, men at det krever en del arbeid.
 
- Det er fryktelig vanskelig å tilgi utroskap fordi vi blir sårbare når vi elsker noen og reagerer følelsesmessig, og ikke bare fornuftsmessig, på sviket. Den personen som kanskje står deg aller nærmest har sviktet deg og ført deg bak lyset – jeg vil si at det er naturlig at det kan føles vanskelig å tilgi – men ikke umulig – på lang sikt.  

- Tilgivelse betyr ikke at det er greit. Tilgivelse er en gave du gir først og fremst deg selv slik at du en dag igjen skal kunne elske en annen person helt uten frykt. 

LES OGSÅ: Slik kommer du over utroskapet

Tenk deg godt om før du tar en avgjørelse 

Videre forteller hun at du bør tenke deg nøye om før du velger å fortsette forholdet med den utro kjæresten. 

- Det kan være en god idé å ta kontakt med en parterapeut som kan hjelpe deg å sortere tanker og følelser, dette er ofte en tøff tid (uansett utfall) da utroskapen utløser en samlivskrise. 

- Det som er viktig er å finne ut om dere er riktige for hverandre – eller om dere bare holder sammen av for eksempel gammel vane eller at det er økonomisk behagelig. 

Dersom dere har hatt det fint tidligere og vært kjærester (selv om dere den siste tiden ikke har tatt vare på parforholdet) kan det indikere at parforholdet har et potensial.

- Alle kan trå feil og noen gjør ting de virkelig angrer på – men husk at gresset er grønnest der det blir vannet. Velger dere hverandre på ny og du gir din kjære en ny sjanse vil parterapi kunne bidra til en positiv prosess i alt det vonde. 

- Dersom din kjæreste har bedradd deg flere ganger har han misbrukt din tillit og tar deg for gitt, da tror jeg den beste resepten er at du får opp øynene og går videre, sier Søyland. 

SNAKK MED NOEN: Eksperten anbefaler deg å snakke med noen slik at du får sortert tankene dine rundt hvorvidt du skal tilgi kjæresten eller ikke.  Foto: Shutterstock / g-stockstudio
SNAKK MED NOEN: Eksperten anbefaler deg å snakke med noen slik at du får sortert tankene dine rundt hvorvidt du skal tilgi kjæresten eller ikke. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer

LES OGSÅ: Det var slitsomt å leve et dobbeltliv basert på løgn

Prøv å legge utroskapen bak dere 

Hvis du velger å gi han en ny sjanse, er det ifølge eksperten viktig at du legger hendelsen bak deg, og prøve å stole på at han ikke kommer til å bedra deg igjen. 

- På et tidspunkt er det viktig å legge det som har skjedd bak seg – men først skal man gjennom en kriseprosess parallelt med parterapi. Terapeuten vil kunne hjelpe paret å få til en sunn prosess som på sikt vil reparere relasjonsskaden om den utro endrer seg. 

- Et godt tips er å finne ut hvorfor han var utro. Snakk åpent om det – og ikke minst prat og finn ut hvordan dere kan forebygge utroskap og samlivsbrudd. Jobb forebyggende og ikke minst ha det gøy og prioriter det som er lystbetont - bygg forholdet opp på ny. 

Det er også viktig at dere begge er gode kjærester – også i en travel hverdag. 

- I terapirommet er mange overrasket over hvor lite som skal til. En spontan klem på en kjip dag kan kurere mye hverdagsgruff. 

LEGG UTROSKAPEN BAK DEG: Hvis forholdet skal fungere må du legge det som har skjedd bak deg. Det å røske opp i gammelt gruff vil kun være ødeleggende for parforholdet.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
LEGG UTROSKAPEN BAK DEG: Hvis forholdet skal fungere må du legge det som har skjedd bak deg. Det å røske opp i gammelt gruff vil kun være ødeleggende for parforholdet. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer

LES OGSÅ: Flørter kjæresten mye med andre damer?

Ikke røsk opp i gammelt gruff

Er det noen fallgruver man bør være oppmerksom på etter at man har blitt sammen igjen? 

- Typiske ting som kan gå galt er for eksempel at en aldri blir ferdig med å prate om sviket og at det ødelegger for alt det gode dere har sammen. 

- Motsatt er også en fare, at ingen prater om det som har skjedd, selv om det er behov for det og at du bærer på det vonde som en ondartet kreftsvulst som ikke blir behandlet. 

Hun mener at det også er viktig å være enige om at dere ønsker varige endringer. 

- Det er viktig at dere ikke sklir tilbake til det gamle forholdet hvor dere for eksempel levde parallelle liv uten gnist – og dere fyller tomheten med alt annet enn kjærestetid – da kan det bare være et spørsmål om tid før et nytt utroskap rammer livet ditt på ny. 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, og tatt opp igjen for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer