Voldelig kjæreste:

Bør du si noe dersom din voldelige ekskjæreste har fått en ny dame?

- Det er alltid bedre å gjøre noe enn ingenting, sier eksperter.

VOLDELIG EKSKJÆRESTE: Bør du si fra? - Det er alltid bedre å gjøre noe enn ingenting, sier eksperter. FOTO: NTB Scanpix
VOLDELIG EKSKJÆRESTE: Bør du si fra? - Det er alltid bedre å gjøre noe enn ingenting, sier eksperter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvis du har opplevd å leve i et voldelig forhold har du kanskje vært gjennom en lang prosess for å komme deg på bena igjen. Det er klart at du selv skal komme i første rekke, men har du noen gang opplevd at en dårlig ekskjæreste får seg en ny dame? Bør du da advare?

Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog, mener man generelt sett alltid har et ansvar dersom man vet at noen lever med en voldelig person.

- Jeg hadde selv satt pris på om noen advarte meg dersom jeg hadde et barn som levde i et voldelig forhold, for eksempel. Da ville jeg visst det. Det er ikke selvsagt at en person alltid er voldelig selv om han har vært det før, men sannsynligheten er stor, sier Winther til KK.no.

LES OGSÅ: Disse mennene tyr til blind vold: - Målet kan være å skade så mye som mulig

Søk hjelp fra venner dersom det er vanskelig

Winther mener at vi alle har et ansvar dersom vi mistenker at noen lever i et voldelig forhold. Dersom din voldelige ekskjæreste får seg en ny kjæreste, er det sannsynlig at du har tenkt tanken om han er voldelig mot henne også.

Winther understreker at det er forståelig dersom du egentlig vil unngå å si noe, spesielt hvis du har kjempet hardt for å komme deg unna nettopp denne personen.

- Det er jo en del etiske problemstillinger her. En vet jo ikke hvordan denne eksen vil reagere dersom du «blander» deg i hans nye forhold, sier Winther.

Er du redd for å ta kontakt selv kan du alltid gå gjennom noen andre, råder han. Kanskje dere har felles venner som kan hjelpe deg, som ikke er redd for denne personen på samme måte som deg?

- Jeg tenker at det er best å få sagt i fra uansett. Hvilken måte du velger er ikke så viktig. En person som er voldelig har som regel lært seg et mønster. Fungerer ikke kommunikasjon for å få viljen sin, vet personen at vold alltid funker, sier han.

ETTERVIRKNINGER: Det er vanskelig å komme seg videre etter et voldelig forhold. FOTO: NTB Scanpix
ETTERVIRKNINGER: Det er vanskelig å komme seg videre etter et voldelig forhold. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvis en person først har kommet inn i et sånt spor trenger man som regel hjelp til å komme seg ut av det, og Winther tror ikke at man kan slutte å være voldelig med mindre man får hjelp.

- Noen voldsofre har en tendens til å tenke at det var deres feil at partneren var voldelig. Om du ikke hadde provosert ham, sagt visse ting eller oppført deg på en viss måte - kanskje han ikke ville utøvd vold.

- Mange unnskylder personen som er voldelig, men vold er aldri greit, det er aldri din skyld, understreker han.

LES OGSÅ: - Det er mer tabubelagt for en mann å innrømme at han blir slått

- Vold i hjemmet er veldig skambelagt

Lene Eriksen er daglig leder for Bergen Krisesenter. Hun understreker at alle, både privatpersoner og helseapparatet, har et ansvar for å gjøre noe dersom vi mistenker at noen blir utsatt for vold.

- Dette er derimot ofte vanskelig. Vold i hjemmet er veldig skambelagt, og mange bruker mye energi på å skjule det, sier hun til KK.no.

Hvis du mistenker at noen du kjenner blir utsatt for vold er det derfor viktig at du fortsetter å hjelpe selv om personen kanskje nekter for at noe er galt.

- Dersom du føler noe ikke stemmer, så er det ofte en grunn til det. Men vær forsiktig med hvilken fremgangsmåte du velger. Ikke press eller mas. Spør heller rett ut om forholdet er bra, og gjør det klart at du er der om personen vil snakke om noe. Si at det ikke er noe å skamme seg over.

Eriksen sier også at krisesentre tilbyr veiledning dersom du er usikker på hva du skal gjøre videre. Hun forteller at de blir kontaktet av mange venner, naboer og arbeidsgivere som er bekymret for noen.

- Ofte vil personen det gjelder svare benektende. Det er best å tenke at dersom du tar feil, så tar du feil. Det er alltid bedre å spørre én gang for mye enn én gang for lite. Det er også mulig å melde fra til politiet om du er veldig bekymret.

LES OGSÅ: Vold mot barn: Her er tegnene du bør se etter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer