Når en singel og barnløs kvinne når en viss alder, er det ikke unormalt at hun begynner å merke kommentarer fra andre. Spørsmålene dukker gjerne opp fra flere kanter: Har du ikke lyst til å finne noen snart, da? Skal du ikke slå deg til ro? For ikke å snakke om hintene til at den biologiske klokka begynner å tikke.
Det kan virke som om mange mener at ekteskap, barn, hus og hund er oppskriften på lykke. Selv om det å være frivillig singel ofte blir sett på som et tegn på selvstendighet, kan det fremdeles føles litt som å gå mot strømmen dersom man velger et liv uten partner og barn. Men skal vi tro britisk lykkeforsker, er det nettopp de single og barnløse kvinnene som har de lykkeligste livene.

Dette er alderen hvor flest føler seg ulykkelige
Single kvinner er de lykkeligste
Psychology Today publiserte nylig en artikkel som tok for seg Paul Dolans undersøkelser om single kvinner og lykke. Ifølge Dolan, som er lykke-ekspert og professor i atferdsvitenskap ved London School of Economics, har det som har vært langvarige og tradisjonelle tegn på suksess, ikke nødvendigvis en sammenheng med lykkenivåene i befolkningen. Ifølge Dolan er det nemlig single kvinner uten barn som er de lykkeligste blant oss.
I tillegg sier han at menn drar mer nytte av å være gift enn kvinner, fordi de «roer seg ned»: Gifte menn tar mindre risiko, tjener mer penger og lever lenger - men det samme kan ikke sies om gifte kvinner.
KK har spurt hva norske eksperter tenker om Dolans funn.

Er du den siste single igjen i vennegjengen?

- Kommer an på hvordan man måler
Psykologspesialist og samlivsterapeut, Frøydis Lilledalen, forklarer at det å lage oppskrift på lykke, eller statistikker på hvem som er lykkeligst, alltid vil bære med seg noen utfordringer.
- Det som gir utslag på gruppenivå, gjelder selvsagt ikke alle innenfor den bestemte gruppen. Om single barnløse kvinner er de lykkeligste i verden, tror jeg kommer an på både når, og hvor og hvordan man måler.
Hun påpeker at selv om det ikke gjelder alle, har majoriteten av kvinner et forholdsvis sterkt ønske om å få barn.
- Det vil si at barnløse kvinner i tyveårene antagelig skårer høyere på lykkeparametere, enn barnløse kvinner i førtiårene. Videre vil kvinner i enkelte urbane strøk, der jobb og økonomi er sterkere statussymbol enn barn, være lykkeligere som single og barnløse, enn i samfunn der betydning av familie og videreførsel av gener står sterkere.
Hun understreker også viktigheten av å skille mellom frivillig barnløshet og ufrivillig barnløshet:
- Kontekst har også mye å si, og det samme har opplevelsen av å være aktør i eget liv. Ergo vil selvvalgt barnløshet øke sjansene for lykke mer enn ufrivillig barnløshet.

«Så du liker ikke barn?»
Single kvinner har bedre helse
Lilledalen forteller at en del forskning viser at single kvinner har bedre helse og lever lenger enn single menn. Dette kan ha flere årsaker:
- Kvinner er nok på gruppenivå, og på godt og vondt, mer opptatt av helse enn menn.
For eksempel har kvinner tradisjonelt spist sunnere, forklarer Lilledalen, men legger til at dette mulig er i endring nå. Kvinner går også oftere til legen, og har derfor mulighet for å fange opp sykdom raskere, og de har lavere terskel for å be om hjelp.
I tillegg har kvinner en tendens til å ha et større nettverk utenfor parforholdet, forklarer psykologspesialisten:
- Selv om det er også her er store individuelle variasjoner, har kvinner hatt større sosiale nettverk og derfor større buffere mot å bli ensomme, dersom de er single.
Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par, tror unge, single kvinner opplever mindre ansvar og bekymringer:
- Dolan peker på kvinners sterke sosiale nettverk som en mulig «lykkefaktor». I tillegg vil unge, single kvinner oppleve langt mindre ansvar og bekymringer, og således være i en helt annen posisjon for selvivaretakelse, enn etter at de har etablert seg og fått barn.

Forskning viser at det ikke alltid lønner seg å ha kjæreste

Er menn lykkeligere i ekteskapet?
Men hva med Dolans påstand om at menn drar mer nytte av å være i et parforhold enn kvinner? Lilledalen forklarer at gamle kjønnsrollemønstre er i endring, men helt utjevnet er de ikke:
- Vi er sannsynligvis i en mellomperiode der både menn og kvinner bidrar til husholdningsinntekten, der oppgavene i hjemmet fordeles mer enn før, men stadig er det oftest kvinnene i forholdet som har ansvar for det som kalles «det tredje skiftet».
Det tredje skiftet handler om å huske å ta ansvar for de ikke-faste/konkrete oppgavene i er hushold: for eksempel å arrangere sosiale sammenkomster, huske på bursdager og helsekontroller, pakke sekken til barnas skoleturer, kjøpe blomster til begravelser, passe på en syk nabo og så videre, forklarer Lilledalen.
- Fordelen en mann har med å bo med en kvinne er eksempelvis at han «slipper» å ha ansvar for det tredje skiftet, men likevel dra nytte av det.
Huseby svarer følgende på om hun tror menn kommer bedre ut av ekteskapet enn kvinner:
- Et interessant spørsmål. Hvis man tenker på at mødre i noen tilfeller tar mer ansvar for familiebedriften i form av omsorgsoppgaver og husarbeid, kan det jo se sånn ut. Mange uttrykker at de verdsetter en partner som organiserer middag, hjelper barna med lekser og tar klesvasken.
Men ser vi på «emosjonelt utbytte», kan det se annerledes ut, påpeker hun:
- Uavhengig av kjønn, ønsker de fleste i parforhold å bli sett, anerkjent og satt pris på. Å kunne glede seg til å komme hjem, å være viktig for den andre. Sånn sett er det ikke så sikkert at menn «drar mer nytte av» ekteskapet enn kvinner.
Huseby forklarer at noen beskriver kvinner som mer komplekse; med større behov for å forstå og bli forstått, å snakke sammen og ordne opp i uoverensstemmelser.
- Hvis dette ikke kan innfris i et ekteskap, vil det gjerne oppleves som savn og tap. Men på samme måte kan det oppleves som savn og tap å ikke få dekket naturlige, grunnleggende behov for kjærtegn og fysisk nærhet. De aller fleste kvinner og menn ønsker også denne dimensjonen i et forhold, om enn i utakt i ulike livsfaser.
- Av og til kan man få inntrykk av at hvis begge parter hadde bidratt til både fortrolige samtaler og kjærtegn, hadde mye vært gjort – for gjensidig «emosjonelt utbytte».

Ny studie: Slik blir personligheten din påvirket av ekteskapet

Er kvinner er mer selektive i valg av partner?
I en rapport fra analysebyrået Mintel fra 2017, viste det seg at kvinner er mer fornøyde med å være single enn menn. Studien ble gjort i Storbritannia, der 42 prosent beskrev seg selv som single. Blant dem sa 61 prosent av kvinnene at de var lykkelige som singel, mens bare 49 prosent av mennene sa det samme.
Hvis det er slik at kvinner er lykkeligere som single enn det menn er, vil det da gjøre at kvinner er mer selektive i valg av partner?
- Om kvinner er mer selektive enn menn i valg av partner, er vanskelig å vite noe sikkert om. Men det man ser, er at attraktive menn ofte gjenbrukes, forteller Lilledalen.
Hun forklarer at menn med god status, god økonomi og/eller en vinnende personlighet, oftere får flere kull.
- Når de skiller seg, får de ofte yngre kvinner som nye kjærester, og får således barn i flere omganger. Dette gjør markedet for noen menn vanskeligere. Hvis kvinner heller velger eldre menn som har vært gift før, enn yngre menn som ikke har det samme å tilby, medfører dette at det er færre kvinner å velge mellom.
I tillegg ser man oftere at menn forlater et forhold fordi de allerede er forelsket eller har innledet et forhold med en annen kvinne, forteller Lilledalen:
- De går altså oftere rett fra en relasjon rett til en annen. Mens kvinner oftere forlater forhold fordi de ikke er tilfredse eller ønsker å realisere seg selv på en måte de ikke klarer innenfor forholdets rammer. Dette kan illustrere at færre kvinner frykter en singeltilværelse.
