<strong>FLUKT:</strong> Er du avhengig av sex, og vil gjøre noe med problemet, gjelder det å finne årsaken som ligger bak.  Foto: Shutterstock / VGstockstudio
FLUKT: Er du avhengig av sex, og vil gjøre noe med problemet, gjelder det å finne årsaken som ligger bak. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer

Sexavhengig

- Bruker du sex for å flykte fra livet, så vil det være et problem

Sexavhengighet kan sammenlignes med for eksempel spillavhengighet, sier ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

- Sexavhengighet er en avhengighet på samme måte som avhengighet av for eksempel spill. Det kommer av at man ikke liker det livet man har, og finner en måte å glemme det som er dårlig, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og i sexologi.

- Det klassiske er at du har dårlig selvtillit og får bekreftelse når du har sex, men det kan også være at du har vært mobbet, utsatt for vold eller andre ting som du vil glemme. Jo oftere du har sex, jo oftere glemmer du, sier han. 

LES OGSÅ: Når han nekter å akseptere at det er slutt mellom dere

Finn ut av hva du rømmer fra

Et kriterium for å kunne kalle det en avhengighet er altså at du bruker sex for å komme bort fra noe du ikke liker. Å være opptatt av sex er selvfølgelig derimot ikke farlig. 

- Liker du livet ditt, og har mye sex, så er du ikke avhengig. Men bruker du sex for å flykte fra livet, så vil det være et problem. 

Avhengigheten har altså en bakenforliggende årsak, som det også er viktig å ta tak i for å bli kvitt den. Om du ikke jobber med de problemene du har i livet når du prøver å få bukt med avhengigheten, er faren at du heller finner noe annet som erstatter sexen. (Pssst: Alicia Douvall ble avhengig av plastisk kirurgi)

- Finn ut av hvilke forandringer som må gjøres for at du skal bli fornøyd med livet. Er det gamle ting som plager deg, er det klassiske å gå i terapi og få hjelp. Er det ting som skjer nå, ville det handlet om å for eksempel bytte partner, bytte jobb eller lignende, sier Lindskog.

- Ved alkoholavhengighet er det ganske vanlig med tilbakefall om man ikke har fått gjort noe med de grunnleggende årsakene. 

I likhet med avhengigheten av alkohol er det også noe fysisk som skjer som gjør at du stadig føler du må ha sex, selv om den viktigste årsaken altså gjerne er psykisk. 

- Det frigjøres endorfiner når du har sex, og dette er i utgangspunktet sunt, men når grunnen til at du har sex er at du flykter fra virkeligheten, er det jo ikke det lenger. 

LES OGSÅ: Derfor klarer vi ikke å gå fra dem

Sex stimulerer samme delen av hjernen som rusmidler

- Jeg tror noen, spesielt de med liten sexdrift, kan tenke at «sexavhengighet kan da ikke være noe problem», men å være virkelig sexavhengig, hvor du kjenner du bare må ha sex og ikke kan gjøre noe med det, kan være et kjempeproblem, og veldig slitsomt, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes. 

<strong>IKKE UVANLIG I PERIODER:</strong> Å bruke sex til å flykte fra virkeligheten i perioder når det er tungt, er ifølge psykologen ikke uvanlig.  Foto: Shutterstock / bezikus
IKKE UVANLIG I PERIODER: Å bruke sex til å flykte fra virkeligheten i perioder når det er tungt, er ifølge psykologen ikke uvanlig. Foto: Shutterstock / bezikus Vis mer

Hun forteller at det å ha sex faktisk utløser en liten rus, som igjen kan gjøre at du kan bli avhengig. 
 

- Jo, på en måte kan du det. Når du har sex så utløses endorfiner i belønningssenteret i hjernen, og den følelsen kan du bli avhengig av. Det samme ser vi jo når noen med lite sexlyst får smaken på det og kommer inn i en selvgående spiral der man får mer og mer lyst på sex.

Hun forteller at dette er samme delen av hjernen som får stimulering når du bruker rusmidler, og da kan du havne i en situasjon der du leter etter den tilfredsstillelsen overalt.

LES OGSÅ: Er du avhengig av sjokolade? 

Stor forskjell på avhengighet og høy sexlyst

Gamnes poengterer at det er stor forskjell på å være opptatt av sex og ha stor sexlyst og det å være avhengig. Førstnevnte er bare sunt. Problemet oppstår først om du føler du mister kontrollen, og sexen styrer deg, og ikke omvendt. 

Sexavhengig er du når sexen styrer hverdagen. 

For å komme ut av avhengigheten, råder hun i likhet med Lindskog til å finne årsaken til at du havnet der i det hele tatt. 

- Prøv å finne ut av hvorfor du har havnet i det mønsteret. For mange kan det være en lang vei å gå å komme ut av det, men det er ikke dermed sagt at det ikke lar seg gjøre. 

Hun anbefaler å starte med en tur til fastlegen, for å finne ut om det er noe fysisk som ligger bak. Ellers er det samtaler som kan hjelpe deg om det er noe som plager deg psykisk. 

LES OGSÅ: F-faktoren som øker sannsynligheten for å bli avhengig

Vanlig å bruke sex som rømningsvei i perioder

Lindskog mener det er svært vanlig å ty til sex som en flukt i perioder, men at det derimot ikke er så mange som er avhengig av sex og bruker det som en måte å glemme på over tid. 

- Å bruke sex på den måten i perioder er ganske vanlig, men min opplevelse er at det er en relativt liten gruppe som står fast i et slikt mønster. Pornoavhengighet er nok vanligere, fordi det er så tilgjengelig, på samme måte som man kan bli avhengighet av Internett. Det er begrenset hvor lett det er å få tak i det du trenger når du er sexavhengig. Det er jo til og med de som blir avhengig av søte bilder av katter – det er lett å få tak i.

LES OGSÅ: Hvor mobilavhengig er du egentlig? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer