Taushet som straff:

Bruker du taushet som et våpen i forholdet?

- Ikke lek «gjett hvorfor jeg er sur» - leken, mener parterapeut. Det kan skape store problemer i forholdet.

TAUSHET SOM STRAFF: «Nei, det er ingenting i veien» sier hun, men selvsagt er det det. FOTO: NTB Scanpix
TAUSHET SOM STRAFF: «Nei, det er ingenting i veien» sier hun, men selvsagt er det det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pleier du å gi en kald skulder til kjæresten din hvis han har gjort noe sårende, dumt eller irriterende? Kanskje sier du til og med «ingenting» når han spør hva som er i veien? Du er ikke alene om det. Taushet er nemlig et ganske vanlig våpen å benytte når partneren skal «straffes».

– På fagspråket kaller vi denne typen oppførsel for passiv aggressiv, men på vanlig norsk kaller vi det bare å «furte», sier parterapeut Ingeborg Reber, hos Parterapeut.no, til KK.

– Dette er et problem som ofte blir tatt opp i mine terapisamtaler, og etter min erfaring opplever jeg at det oftere er menn som tyr til taushet. Kanskje er det fordi de ikke helt klarer å sette ord på det som føles vanskelig, dermed går man i lås, forklarer hun.

Reber tror denne passiv aggressive oppførselen kan bunne i flere ting. For eksempel kan dette handle om noe som kalles «bonding patterns» – rett og slett hvilke roller vi tar på oss i våre forhold.

Vi spiller mye spill i parforhold fordi partene kommer så tett på hverandre. Så vi finner ulike teknikker for å beskytte oss. Det kan for eksempel være at den ene tar en foreldrerolle og maser om ansvar, mens den andre tar rollen som en trassig tenåring som ber om å få være i fred, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for lite, som å krangle for mye

Vanskelig å snakke om følelsene

Også Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, forteller til KK.no at taushet hindrer den åpne dialogen, og derfor er det et tema som ofte er oppe i terapirommet. Men ut ifra hennes kliniske erfaringer mener hun det er omtrent like utbredt blant begge kjønn.

– En del av oss er så følelsesregulerte at når noe blir vanskelig blir vi rett og slett tause og trekker oss bort fra partneren, istedenfor å prate om det vanskelige og komme nærmere hverandre. Heldigvis ser det ut som det gamle idealet «store gutter gråter ikke» er i endring. Så dette gjelder begge kjønn, sier Søyland.

Hun tror vi ofte tyr til stillhet fordi vi er såret eller lei oss, og kanskje føler oss urettferdig behandlet. Noen gjør det også rett og slett for å såre den andre.

FURTE FURTE: Å fryse ut partneren vil ikke løse noen problemer, det vil heller skape større avstand mellom dere. FOTO: NTB Scanpix
FURTE FURTE: Å fryse ut partneren vil ikke løse noen problemer, det vil heller skape større avstand mellom dere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Noen sier det handler om stahet, men det handler nok mer om et usunt mønster og det å være redd eller såret. I så fall er det en usunn stahet som hindrer nærhet. Selv om det ikke kommuniseres i ord er det ikke til å unngå å merke seg kraften i den lydløse kommunikasjonen. Innerst inne er det en frustrert person som lengter etter å bli sett og hørt, få omsorg og forståelse, forteller Søyland.

Reber forteller også at selv om den som bruker tausheten kan se tilsynelatende uberørt ut, bruker de i virkeligheten masse energi på å ikke snakke til deg.

– De oppfører seg normalt mot andre, men kald mot deg. Det kan oppleves veldig vondt for den som blir fryst ut. Ofte vil man føle seg alene og forlatt, forteller Reber.

LES OGSÅ: Klager han over at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham dette

Skaper større avstand mellom deg og partneren

Bruker du taushet for å straffe kjæresten bør du være klar over at det går like mye utover deg selv – og ikke minst parforholdet og hverdagen.

– Den vonde trykkende tausheten er en ganske vanlig type kommunikasjon med; «gjett hvorfor jeg er sur i dag?» Og ofte kommuniseres det mellom linjene at du selv må finne ut hva som er galt. Det gjør det vanskelig å reparere, det blir flere misforståelser, mer usikkerhet og avstand, forteller Søyland.

Denne typen maktspill eller destruktive kommunikasjonsmønstre kan skape mange vonde tanker og følelser og en kan føle seg veldig ensom. Det vil også påvirke barna i huset, og problemet kan eskalere siden man ikke får kontakt og dialog.

– Mange syns det er en forferdelig stillhet. Spesielt de som selv har en annen måte å kommunisere på, der både ord og følelser lett blir formidlet – vil oppleve tausheten som frustrerende og skremmende. Faktisk kan det føre til at den andre sier ufine ting til partneren i håp om å trenge gjennom den tause klagemuren, forklarer hun.

LES OGSÅ: Husarbeid er det vi krangler mest om

Partneren kan ikke lese tankene dine

Søyland mener at mange faktisk trenger å lære seg å prate med partneren istedenfor å bare sette opp en mur av taushet.

– Jeg vil bare si: Snakk om det! Er det vanskelig å bryte det innarbeidede mønsteret, bestill parterapi for å vitalisere kommunikasjonen og forholdet. En åpen dialog kan være ubehagelig og vondt men det er langt bedre enn å drive å gjette seg til hva som er galt, mens den dårlige stemningen brer om seg. En parterapeut vil kunne hjelpe paret over i mer sunne kommunikasjonsmønstre, sier hun.

SNAKK UT: Husk at partneren ikke kan lese tankene dine, og du må selv ta ansvar for å ytre dine behov. FOTO: NTB Scanpix
SNAKK UT: Husk at partneren ikke kan lese tankene dine, og du må selv ta ansvar for å ytre dine behov. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Reber må vi slutte å tro at vår partner er tankeleser, men heller stå opp for våre egne behov og være tydelige.

– Ikke lek «gjett hvorfor jeg er sur» - leken. Vi tror at den andre skal forstå alt man tenker og føler, men vi må faktisk si det. Hvis du har en dårlig dag så fortell partneren at «i dag er jeg litt sliten og vil helst ikke snakke», forteller Reber.

Og hvis det er du selv som er offeret for taushetsbehandlingen, anbefaler hun at du tar tyren ved hornene.

– Du kan jo bare si rett ut; «Jeg ser du er furten. Hvor lenge har dette tenkt til å vare? Og kan du gå et annet sted å furte til det går over?» Men du bør si det med et glimt i øyet, sier Reber.

– Det beste ville være om vi heller kunne være oppriktige og fortelle om vår sårbarhet i stedet for å spille spill. På den måten får vi en helt annen nærhet, legger hun til.

LES OGSÅ: Mobilbruk: Vi har aldri misforstått hverandre så mye som vi gjør i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer