Cuffing season:

«Cuffing season» er her – men vet du hva det vil si?

Datingfenomenet tilhører eksklusivt høst- og vintermånedene!

SESONGSBASERT ROMANSE: Det dukker stadig opp nye datingbegreper. Akkurat nå står vi ovenfor «cuffing season» – et fenomen som eksklusivt tilhører høst- og vintermånedene. FOTO: NTB Scanpix
SESONGSBASERT ROMANSE: Det dukker stadig opp nye datingbegreper. Akkurat nå står vi ovenfor «cuffing season» – et fenomen som eksklusivt tilhører høst- og vintermånedene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er en ganske annen opplevelse å date i 2019 enn for bare noen få år siden.

Single på utkikk har flere arenaer å møtes på enn noensinne – takk, internett (les: Tinder) – men samtidig opplever mange at det er like vanskelig, om ikke vanskeligere, å finne seg kjæreste i dag.

For i takt med datingtjenestene som vokser frem, dukker det også jevnlig opp nye datingfenomener.

For eksempel har KK tidligere skrevet om «ghosting»; altså at personen du dater plutselig avlyser stevnemøter, slutter å svare på meldingene dine, og lar vær å ta telefonen når du ringer – helt til det en gang blomstrende forholdet visner fullstendig. Og dét uten forklaring. Ålreit, ikke sant?

Man har også «submarining», «orbiting», «benching»... Listen er lang!

Akkurat nå står vi overfor et annet fenomen som eksklusivt tilhører høst- og vintermånedene: Cuffing season.

LES OGSÅ: Denne datingtrenden er vanligere enn du tror

SESONGBASERT: Cuffing season er et datingfenomen som eksklusivt tilhører høst- og vintermånedene. FOTO: Scanpix
SESONGBASERT: Cuffing season er et datingfenomen som eksklusivt tilhører høst- og vintermånedene. FOTO: Scanpix Vis mer

Sesongbasert romanse

Nei, «cuffing» har ingenting med verken håndjern i forbindelse med kriminalitet eller BDSM å gjøre.

I denne sammenhengen handler det om å si adjø til singellivet og gå inn i et forhold – men ikke permanent. Derav «season» og fenomenets tilknytning til vintermånedene.

Begrepet cuffing season refererer til at mange – og gjerne de som vanligvis liker å være single – går inn i kortvarige forhold når kulda kommer. Når sola gjør comeback og temperaturen er tilbake i 20-sjiktet, går romansen i vasken.

Vi har snakket med psykologspesialist Elisabeth Ermesjø om hva som kan være årsaken til at fenomenet har oppstått. Hun tror det handler om at vi har andre behov i vintermånedene.

– Vi har område i hjernen vi kaller for belønningssenteret, hvor de positive assosiasjonene til det å ha en kjæreste «varmes» opp. Jeg kan tenke meg at vi får flere positive bilder og dermed positive følelser knyttet til det å ha en kjæreste I denne årstiden fordi vi kobler den mer til å kose oss innendørs, sier Ermesjø og fortsetter:

– Det er nok lettere å kjenne på ensomhet i denne årstiden nettopp på grunn av dét – at vi er mer innendørs, og dermed mer alene hvis vi er single.

LES OGSÅ: Har du og kjæresten ulike sosiale liv?

KJÆRLIGHETSSYK: Begrepet cuffing season refererer til at mange – og gjerne de som vanligvis liker å være single – går inn i kortvarige forhold når kulda kommer. FOTO: Scanpix
KJÆRLIGHETSSYK: Begrepet cuffing season refererer til at mange – og gjerne de som vanligvis liker å være single – går inn i kortvarige forhold når kulda kommer. FOTO: Scanpix Vis mer

Trolig ikke evolusjonært

Biolog og forsker ved Institutt for biologi på NTNU, Gine Roll Skjærvø, har doktorgrad i human atferdsøkologi. På spørsmål om cuffing season har bakgrunn i noe evolusjonært, er hun skeptisk.

– Noen mener fenomenet er forankret i evolusjon fordi man skal trekke seg tilbake og overleve gjennom vinteren, men dét anser jeg ikke som et argument. Evolusjonen har aldri selektert kun basert på overlevelse; reproduksjon er det viktigste, sier Skjærvø.

Hun forklarer at mennesker har utviklet mange strategier som har blitt tatt videre av evolusjonen nettopp fordi det har ført til flere avkom – for eksempel å ha hyppige «one night stands» eller å være sjalu.

Sistnevnte handler om at man vil ha kontroll for å sikre at partneren ikke får avkom med andre.

EKSPERT: Gine Roll Skjærvø er biolog og forsker ved Institutt for biologi på NTNU, og har doktorgrad i human atferdsøkologi. Hun tror ikke at cuffing season er forankret i noe evolusjonært. FOTO: Scanpix
EKSPERT: Gine Roll Skjærvø er biolog og forsker ved Institutt for biologi på NTNU, og har doktorgrad i human atferdsøkologi. Hun tror ikke at cuffing season er forankret i noe evolusjonært. FOTO: Scanpix Vis mer

(Så skyld på dét neste gang du er irrasjonelt sjalu; det er på grunn av evolusjonen! Neida. Ikke gjør det.)

Kan cuffing season være en slik strategi?

– For å reprodusere må du gjøre to ting: Finne en partner og ta vare på avkommet. Cuffing season ender med at partneren din drar fra deg, og dermed er det lite sannsynlig at det er en vellykket strategi. Å være aleneforsørger for et avkom har evolusjonært aldri vært gunstig – og spesielt ikke i kalde strøk, sier Skjærvø.

Altså er det neppe noen evolusjonsmessig forklaring på cuffing season.

LES OGSÅ: – Sjalusi er naturlig, men i noen tilfeller kan det gå for langt

– Kan føle seg ordentlig sviktet

Kanskje handler det rett og slett om at man har mindre tilgang på partnere (det er vel ikke bare oss som omtrent ikke setter foten utenfor døren når gradestokken viser minus?), kanskje lengter man etter å ha en å krype opp i sofaen og se på Netflix med, kanskje vil man bare ha noen å ta med hjem til julemiddagen...

Uansett hva som er årsaken til at cuffing season har blitt et fenomen, kan psykologspesialist Elisabeth Ermesjø si noe om hva som kan bli konsekvensen av det.

– Det som er et problem generelt når det gjelder dating i dag, er jo alle valgmulighetene som eksempel Tinder gir.

Hun forteller at relasjoner ofte blir veldig uforpliktende, nettopp fordi det er så lett å bytte partner.

– Parten som blir forlatt når cuffing season er over, kan ha tillagt mye mer i forholdet og dermed føle seg ordentlig sviktet. Det kan være uforståelig hvorfor den andre bare bryter kontakten, sier Ermesjø.

Kanskje har du hatt en vinterromanse som endte nettopp slik? Eller kjenner du selv på et ekstra behov for nærhet i kulda?

Vel, nå har du kanskje fått forklaringen din; cuffing season kan være synderen.

LES OGSÅ: Tinder er ikke alltid det beste stedet å lete etter kjæreste

UFORPLIKTENDE: Psykologspesialist Elisabeth Ermesjø alle valgmulighetene for eksempel Tinder gir, fører til at relasjoner ofte blir veldig uforpliktende. FOTO: Scanpix
UFORPLIKTENDE: Psykologspesialist Elisabeth Ermesjø alle valgmulighetene for eksempel Tinder gir, fører til at relasjoner ofte blir veldig uforpliktende. FOTO: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer