Emosjonelt utroskap

Da Emmas kjæreste skjulte mobilskjermen for henne, fikk hun en vond magefølelse

- Jeg låste meg inne på badet og gikk inn på hans sosiale medier ...

EMOSJONELT UTROSKAP: – I de første seks månedene slet jeg med å ikke tenke: «Skjuler han noe?». Hvis han sov kunne jeg finne på å tenke at jeg burde sjekke mobilen hans, forteller Emma om da hun fikk ny kjæreste etter bruddet. FOTO: NTB
EMOSJONELT UTROSKAP: – I de første seks månedene slet jeg med å ikke tenke: «Skjuler han noe?». Hvis han sov kunne jeg finne på å tenke at jeg burde sjekke mobilen hans, forteller Emma om da hun fikk ny kjæreste etter bruddet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det var en nyttårsaften for noen år siden. «Emma» satt ved siden av kjæresten sin og la merke til at han prøvde å skjule skjermen på mobilen sin.

– Det synes jeg var spesielt. Jeg reagerte med å ta mobilen hans, egentlig litt på tull, men da reagerte han veldig kraftig, forteller Emma, som nå begynte å bli mer mistenksom.

Emma er i 20-årene og ønsker å være anonym når hun forteller om sin opplevelse med emosjonelt utroskap - utroskap som ikke involverer fysisk kontakt, men som kan være like skadelig for forholdet.

Låste seg inn på badet med mobilen

Da Emma så hvordan kjæresten reagerte da hun tok mobilen hans, fikk hun et slags innfall om å løpe inn på badet med den. Fremdeles litt på tull, men også med en voksende følelse av at noe ikke stemte.

– Jeg låste meg inn på badet og gikk inn på hans sosiale medier. Der fant jeg ganske fort noen meldinger. Og det ble tydelig at han ikke hadde klart å slutte å tenke på en han hadde ligget med før han ble sammen med meg, forteller Emma.

Emma visste hvem denne kvinnen var, for kjæresten hennes hadde fortalt at det var en venninne av ham. Men Emma hadde aldri hatt noen mistanker om at det var noe mer mellom dem.

På meldingene så Emma «kjærlighetserklæringer» fra kjæresten hennes, til den andre kvinnen - de samme frasene han pleide å si til Emma. I andre meldinger uttrykte han sjalusi over at denne jenta dro på date med andre. At han ikke klarte å slutte å tenke på henne, at han savnet henne.

EMOSJONELT UTROSKAP: – Når du danner et emosjonelt bånd eller en følelsesmessig relasjon med andre enn partneren din, som er mer enn vennskap, forklarer parterapeut. FOTO: NTB
EMOSJONELT UTROSKAP: – Når du danner et emosjonelt bånd eller en følelsesmessig relasjon med andre enn partneren din, som er mer enn vennskap, forklarer parterapeut. FOTO: NTB Vis mer

Konfronterte kjæresten

Det gjorde vondt i magen da Emma leste meldingene. Ikke minst var hun sjokkert. For selv om magefølelsen hadde sagt at hun burde sjekke mobilen hans, hadde hun ikke forventet å faktisk finne noe - ikke noe slikt, i hvert fall.

– Men det gikk ikke helt inn på meg med én gang, egentlig forsto jeg ikke situasjonen helt før etter det ble slutt. I ettertid ser jeg jo at jeg burde ha slått opp med én gang, forteller Emma.

Men den kvelden gikk Emma ut fra badet og konfronterte kjæresten. Han reagerte med å gå i forsvar, og forklarte at meldingene han hadde sendt var meldinger han sender til «hvem som helst» - at Emma overreagerte.

– Kall det manipulering, jeg vet ikke, men han sa at jeg ikke skulle ødelegge kvelden, og så videre. Og av en eller annen grunn så sluttet samtalen der og vi feiret nyttårsaften.

Men Emma klarte ikke legge det bak seg. Kjæresten ble sur da hun tok opp temaet i tiden fremover, og de fikk aldri snakket ordentlig om det.

– Forklaringen hans fikk meg ikke til å slå meg til ro, akkurat.

Selv om kjæresten ikke hadde vært fysisk utro, var det helt klart at Emma sto overfor et svik som hun ikke kunne komme seg over. Etter noen uker slo de opp. Emma tok det tøft, men i ettertid tror hun at hun kjente mer på en følelse av sviket enn ren kjærlighetssorg.

– Og det kjennes annerledes på kroppen. Det kan være vanskeligere å legge bak seg, tror Emma.

Usikkerhet i nytt forhold

I dag har Emma en ny kjæreste. De har vært sammen i to år, og hun beskriver en følelse av å stole 100 prosent på ham. Men det har ikke alltid vært sånn.

I starten av forholdet var hun fortsatt sterkt preget av utroskapen hun ble utsatt for av ekskjæresten.

– I de første seks månedene slet jeg med å ikke tenke: «Skjuler han noe?». Hvis han sov kunne jeg finne på å tenke at jeg burde sjekke mobilen hans, sier Emma.

Hun mistenkte jo ingenting før hun fant meldingene på eksen sin mobil. Så selv om den nye kjæresten ikke hadde gitt noen grunn til å mistenke utroskap, streifet tanker som «man vet jo aldri» henne. Sviket fra eksen hang igjen, forteller Emma.

Hun valgte å være åpen med sin nye kjæreste om det hun hadde opplevd.

– Jeg sa at jeg kan bli usikker og nesten litt kvalm av å «ikke vite». Men det har skjedd mange ganger at han har gitt meg telefonen sin og sagt: «Bare sjekk!».

– Var det fint å få den bekreftelsen?

– Ja. Og han har flere ganger bare gitt meg mobilen sin og koden sin og bedt meg om å sende en melding til noen, eller noe sånn, sier Emma.

– Usikkerheten satt ganske hardt i starten, men nå er jeg på et helt annen sted. Vi har et sunt forhold.

KAN BLI FYSISK: Ofte kan emosjonelt utroskap utvikle seg til fysisk utroskap om man ikke tar grep, forteller parterapeuten. FOTO: NTB
KAN BLI FYSISK: Ofte kan emosjonelt utroskap utvikle seg til fysisk utroskap om man ikke tar grep, forteller parterapeuten. FOTO: NTB Vis mer

– Vær litt kritisk, selv om du er forelska

Emmas erfaringer har gjort at hun er klar på én ting: Vær litt kritisk, selv om du er forelska.

– Hvis du tar opp noen bekymringer og personen avfeier det eller skylder på deg - hvis dere ikke bare kan snakke sammen og løse det der og da - så burde du bare dra. Kommuniserer man ikke, så går det bare én vei.

– Etter jeg var sammen med eksen har jeg også vært med på så mye tull fra andre jeg har datet - jeg vil påstå at det er mange av dem, sier Emma og ler litt, før hun understreker:

– Så vær litt kritisk. Det helt lov å gå ut av noe som ennå ikke har blitt skikkelig dårlig.

Dette er emosjonelt utroskap

Emma er langt i fra den eneste som har opplevd emosjonelt utroskap. Og internett virker å være en gjenganger i flere av utroskapstilfellene som ikke involverer fysisk kontakt - KK har tidligere skrevet om hvordan smarttelefoner og sosiale medier har gjort grensene for utroskap mer uklare.

Men hva er det egentlig som definerer emosjonelt utroskap? Finnes det noen tegn vi kan se etter, dersom vi mistenker at partneren vår har fått følelser for en annen?

– Emosjonelt utroskap er kort fortalt at du danner et emosjonelt bånd eller en følelsesmessig relasjon med andre enn partneren din, som er mer enn vennskap, forklarer parterapeut og sexolog Tone Haldorsen.

Mens fysisk utroskap gjerne betyr kyssing, sex og berøring, går emosjonelt utroskap på følelser du får for et annet menneske, forklarer Haldorsen. Det trenger ikke involvere fysisk berøring.

Siden du har klikket deg inn på denne saken, kan vi nok anta at du har en mistanke om at partneren din er utro. Og det er lett å ville ønske seg en liste med konkrete tegn på at den du elsker har følelser for en annen - men Haldorsen understreker at det kan være skummelt å liste opp.

– Fordi man lett kan begynne å lete etter utroskap der det ikke finnes, påpeker hun.

Men noen tegn finnes det på at partneren din er emosjonelt utro - generelt de samme tegnene som ved fysisk utroskap.

– Unormalt mye tid borte fra hjemmet, ny sinnstilstand som ikke kan forklares av andre ting, ukarakteristisk mye tid på mobilen og hemmelighold rundt hvem man skal møte eller hvem man snakker med. Det er jo ikke en fasit, men litt typiske tegn, understreker Haldorsen, og legger til at om partneren din gjør disse tingene, betyr det ikke nødvendigvis utroskap.

PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

– Når det gjelder de som er emosjonelt utro - hvordan havner man i en sånn situasjon?

– Ofte handler det om at man ikke får oppfylt grunnleggende behov hjemme. Man føler seg ikke sett, hørt og begjært av partner, og finner denne støtten hos noen som dekker disse behovene.

– Det kan være hvem som helst: en kollega, en venn som blir litt nærere, noen på treningssenteret, en man møter på byen, en i svigerfamilien sin, og så videre.

Ofte kan dette utvikle seg til fysisk utroskap om man ikke tar grep, forteller parterapeuten.

– Det beste er å oppsøke parterapi når man merker at forholdet begynner å mangle noe, og før det utvikler seg til noe mer enn kun en mangel.

Skal du bli eller gå?

Hvis mistanken din skulle vise seg å stemme, dukker det gjerne en ny problemstilling opp: Skal du forsøke å tilgi og bli i forholdet, eller skal du gå?

Kanskje har kjæresten din utviklet følelser for en annen, men han fastholder at han fremdeles elsker deg. Og han har jo tross alt ikke vært fysisk utro - så, er det noe «formildende» ved det?

Vi hører med Haldorsen:

– Ser du som parterapeut noen forskjeller når det gjelder å jobbe seg gjennom emosjonelt utroskap, sammenlignet med fysisk utroskap? Er det flere som velger å bli?

– Det er helt individuelt. Utroskap generelt skaper et forholdstraume, og kan være veldig vanskelig å jobbe seg gjennom.

Men det går an, forsikrer Haldorsen, dersom begge er villige til å jobbe med forholdet.

– Jeg som parterapeut jobber ikke ut fra at én har gjort noe galt, men at begge har sitt ansvar i å få et forhold til å fungere. I parterapi jobber vi med at hver enkelt tar ansvar for sine handlinger, håndteringer og kommunikasjonsevner.

Det er imidlertid noen forskjeller på å jobbe seg gjennom emosjonelt og fysisk utroskap. Det ser Haldorsen spesielt blant kjønnene:

– Mennene reagerer sterkest på fysisk utroskap og kvinnene reagerer kraftigst på emosjonelt utroskap. Men det er store variasjoner, og det er helt individuelt hvor mye og lenge man må jobbe med å komme seg videre.

Men det er mange som velger å bli i forholdet etter utroskap, forteller Haldorsen.

– Og det viktigste da er å virkelig jobbe i dybden og ta valget om å stole på partner igjen. Tillit er noe man velger, ikke noe som kommer automatisk.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer