Maria Holand Tøsse

Da Maria skilte seg før 30-årsdagen, fikk hun sjokk

– Jeg var desperat og kunne ha flere kaffedater på en dag!

LYKKELIG ALENE: Maria brukte mye energi på å lete etter drømmepartneren, men oppdaget at livet ble bedre da hun skiftet fokus og begynte å ta godt vare på seg selv. FOTO: Privat
LYKKELIG ALENE: Maria brukte mye energi på å lete etter drømmepartneren, men oppdaget at livet ble bedre da hun skiftet fokus og begynte å ta godt vare på seg selv. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Hadde jeg som barn visst at jeg skulle gifte meg som 26-åring og skille meg før jeg ble 30, ville jeg blitt sjokkert, sier Maria Holand Tøsse (32).

Hun har skrevet selvhjelpsboken «Sivilstatus: Lykkelig alene», som retter seg mot alle som stresser med å finne kjærligheten etter å ha vært gjennom et samlivsbrudd. Boken er skrevet med utgangspunkt i hennes egne erfaringer og har som mål å fjerne stigmaet rundt det å være alene.

– Jeg har et sterkt ønske om å hjelpe andre som er der jeg var, slik at også de får håpet og gleden tilbake. Da jeg plutselig ble alene i voksen alder og fremtidsbildet mitt ble knust, måtte jeg finne en ny retning i livet. Det var skikkelig utfordrende, sier hun.

– Flere elsker boktittelen, mens andre har blitt provosert, da ordet alene ofte brukes i negativ forstand. Det forbindes med ensomhet, noe vi jo sliter en del med i samfunnet. Selv liker jeg ikke ordet singel, det høres ut som at man er så ekstremt på jakt. Jeg ønsker derfor å vise at det er fint mulig å være lykkelig alene, uansett alder.

Bryllupsvideoen gikk viralt

Du drar kanskje kjensel på henne. Den blide sunnmøringen med det smittende smilet har i en årrekke jobbet som sanger og konferansier, og har bakgrunn som journalist og programleder i NRK.

I 2015 giftet hun seg i Ålesund kirke og rørte gjestene til tårer da hun med imponerende kraft sang «You Raise Me Up» til brudgommen på vei opp kirkegulvet. Filmsnutten fra seremonien gikk viralt og har i skrivende stund utrolige 44 millioner visninger på YouTube.

Filmen symboliserte på mange måter toppen av bryllupslykken, men bare 2,5 år senere ble paret enige om å gå hvert til sitt.

– Et brudd er aldri enkelt og mange tenker nok mye på hva familie, venner og naboer vil synes. Selv om vi hadde sagt ja foran det som skulle vise seg å bli utrolig mange mennesker, var vi modige og fulgte hjertene våre, sier Maria.

– Vi var stolte over at vi turte å kaste oss inn i kjærligheten, men også over at vi ga slipp på hverandre for å følge vår autentiske vei videre, selv om det ikke var på samme sti. Intuisjonen viste seg å være helt riktig og i dag har vi fortsatt et godt vennskap.

Som et stort sjokk

Men til tross for at bruddet var vennskapelig, skulle det første året etter skilsmissen vise seg å bli tøff for Maria.

I boken beskriver hun det hele som et stort sjokk. Ikke skilsmissen i seg selv, men hvor forferdelig hun syntes det var å plutselig bli alene. Ville hun noen gang bli glad igjen?

Alle tankene starter en prosess i henne. Maria forsøker å finne ut hvem hun er, hva hun vil og hvordan hun kan bli glad i seg selv igjen.

– Etter et samlivsbrudd blir det veldig tydelig hvilket forhold du har til deg selv. Hos meg kom den indre dialogen mer til syne og jeg fant ut at den ikke var optimal. I vår tid er det ekstremt mange distraksjoner, det skjer noe hele tiden. Vi er rundt folk, ser noe på tv, hører på musikk eller leser en bok. Vi distraherer oss fra å være med oss selv. Ved å skru av alt og lytte innover, vil man koble på seg selv på en helt ny måte.

– Min erfaring er at når man først går inn den døren, finner man en del ting man ikke har bearbeidet. Det kan være tungt å ta det indre arbeidet og man vet ikke alltid hvor man skal starte. Men man må tørre å stå i forskjellige følelser alene, uten å måtte ringe noen for å fortelle at man har en dårlig dag. Hvordan skal andre forstå oss om vi ikke klarer å forstå oss selv? Veien til kjærlighet starter innenfra. Klarer vi å gi oss selv kjærlighet, er vi bedre rustet for å gi det til andre.

«Jeg er 29 år gammel og har nettopp blitt separert. Jeg føler meg så lost. Jeg vet ikke om jeg puster engang. Fremtiden min ser helt svart ut. Fra boken «Sivilstatus: Lykkelig alene»

Gikk på flere dater om dagen

Etter et kjærlighetsbrudd kan det være vanskelig å se for seg at man noen gang skal orke å treffe en ny partner. Slik var det i en periode også for Maria, som gikk lenge uten å date.

Etter hvert kom hun imidlertid til et punkt hvor hun kjente press fra omgivelsene om å komme i gang med datingen igjen.

– Folk sa de gledet seg til jeg fikk kjæreste, slik at jeg kunne være med på parmiddager. Jeg hadde jo også bikket 30 og den biologiske klokka begynte å ringe. Flere rundt meg hadde fått både ett og to barn, og jeg tenkte at jeg hadde dårlig tid. Jeg begynte å regne på hvor mange barn jeg kunne få. Hvis jeg skulle ha tre barn, skulle jeg helst ha startet i går, så det utgikk. Det kunne bli toppen to barn, men da måtte jeg virkelig begynne nå!

– Resultatet ble at jeg la ned en enorm innsats for å prøve å finne noen, jeg kunne ha flere kaffedater i løpet av en dag! Jeg var desperat og lette på helt feil premisser, det er jo ikke sunt å springe rundt på den måten, sier hun.

Måtte bli kjent med seg selv

Fra å ha vært en som «alltid» var i et forhold var det i starten uvant å ikke ha en kjæreste hun kunne dele gleder og bekymringer med, men etter en stund begynner Maria å kjenne på at det å være alene også kan være ganske godt.

I stedet for å lete etter drømmeprinsen, bestemmer hun seg for å bli bedre kjent med seg selv.

I boken forteller hun blant annet om viktigheten av å trå ut av komfortsonen. Som da hun reiste alene til Miami og tilbragte den første uka gråtende på hotellrommet, før hun tok mot til seg og oppsøkte hotellbaren hvor hun fikk et fantastisk musikalsk møte med en gitarist.

Hun skriver også om små grep som gir økt selvrespekt. At du selvfølgelig skal lage en god og velsmakende middag til seg selv, til tross for at du bare lager middag til én person.

– Jeg begynte å akseptere og nyte at jeg var alene. Jeg tror at kjærligheten kommer når den skal og i den formen man trenger. På veien dit er det mye egenkjærlighet. Da jeg klarte å finne tilbake til roen, ble livet mitt mye mer behagelig, sier hun.

– Vi tror vi har en A4-mal på et vellykket liv, men livet tar uvante vendinger. Jeg brenner for at alle skal få lov til å lage sin egen mal, med opp- og nedturer, svinger, feil og mangler, positivitet og glede. Livet er alt.

REISER GJERNE SOLO: - Våg å gå utenfor komfortsonen og gjør ting du virkelig har lyst til å gjøre, er Marias råd til andre som vil bli lykkelige alene. Selv elsker hun å reise, noe hun gjerne gjør uten en følgesvenn. FOTO: Privat
REISER GJERNE SOLO: - Våg å gå utenfor komfortsonen og gjør ting du virkelig har lyst til å gjøre, er Marias råd til andre som vil bli lykkelige alene. Selv elsker hun å reise, noe hun gjerne gjør uten en følgesvenn. FOTO: Privat Vis mer

Ikke alle blir lykkeligere i forhold

At en del faktisk kan være lykkeligere alene, støttes også av forskning.

«Lykkeforsker» Ragnhild Bang Nes, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved avdeling for psykisk helse og selvmord ved Folkehelseinstituttet, har tidligere fortalt til KK at gode relasjoner er viktig for at vi skal ha det bra, men at vi kan ha i overkant høye forventninger til hvor mye en partner har å si for vår egen lykkefølelse.

Ofte er vi som lykkeligst rett før vi blir sammen, mens forventningene til parforholdet ennå er skyhøye. Og selv om studier viser at mange i parforhold, spesielt menn, har bedre helse og livskvalitet enn de som er alene, har dårlige parforhold motsatt effekt for lykke og helse.

Maria tror mange blir værende i dårlige forhold av ren vane.

– Det er skummelt å skulle gjøre om på et så stort valg, men vi må være åpne for å justere livet underveis. Det er lov å forandre mening, følge hjertet og intuisjonen. Det som var riktig en gang, trenger ikke være riktig nå, sier hun.

– Det er ikke lett å finne drømmepartneren og mange går et helt liv uten å finne den. Jeg vet heller ikke om jeg finner noen, men hva skal jeg gjøre i ventetiden? Kanskje viser det seg også at dette ikke er ventetid, men at det er slik det vil bli. Du må derfor gripe tak i de mulighetene du har her og nå, for å leve et godt liv alene.

Føler skam over å ikke lykkes

Maria har et ønske om at vi som samfunn blir flinkere til å godta at folk lever sine liv på forskjellige måter.

Selv om det i dag har blitt langt mer vanlig å leve alene, rundt halvparten av alle ekteskap ender tross alt med skilsmisse, mener hun det fortsatt er en uskreven regel om at man helst skal være gift for evig og alltid. Noe som innebærer at det også ligger en skam over dem som ikke får det til.

– Flere av mine nærmeste som vil meg vel, spør om jeg ikke snart skal finne en mann. Jeg svarer at jeg elsker å leve livet mitt, reise, være fri og leve livet slik jeg vil. De sier at jeg nok vil finne en annen mening med livet en gang i fremtiden og roe meg ned. Ja, det kan hende, men det kan godt være at det ikke blir slik.

– Lykke behøver ikke å være A4-livet, det store drømmebryllupet eller at du har en person ved siden av deg, det kan oppnås helt på egenhånd.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer