Åpent forhold:

Da Synnøve (23) møtte Mons, visste hun at hun ikke ville ha et A4-forhold

- Jeg har skammet meg mye over disse tankene.

ÅPENT FORHOLD: Synnøve mener at åpent forhold bør normaliseres, og ikke bli sett på som tabu. Selv har hun vært i et åpent forhold i to år. Foto: Ida Bergersen
ÅPENT FORHOLD: Synnøve mener at åpent forhold bør normaliseres, og ikke bli sett på som tabu. Selv har hun vært i et åpent forhold i to år. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

- Noen må jo snakke høyt om det, sier Synnøve Dørum (23) innledningsvis, da KK kommer på besøk hjemme hos henne på Oslo vest.

Synnøve postet en video på Tiktok for noen uker siden, hvor hun forteller hvorfor hun er i et åpent forhold. Videoen har fått flere tusen likes, og reaksjonene i kommentarfeltet er blandet. Noen skriver at det er kvalmt og at Synnøve ikke vet hva kjærlighet er, mens andre synes det er interessant og setter pris på refleksjonene hennes.

Synnøve tar oss imot i hagen utenfor leiligheten hun og kjæresten nylig har flyttet inn i. Grønne, høye busker skjermer for litt av den stekende solen. Synnøve sitter tilbakelent på en hvit benk. Rolig og avslappet.

23-åringen mener det er på tide å normalisere at noen ønsker å leve i et åpent forhold, slik hun og kjæresten gjør.

- Om flere hadde vært åpne for det, ville det ikke vært så mye utroskap. Å være monogam, og ha den samme partneren hele livet, er ikke noe som passer for alle. Jeg kan med sikkerhet si at flere ville hatt et bedre forhold av å ha et åpent forhold, istedenfor å binde seg opp monogamt, og være utro og skade partneren sin mentalt.

Synnøve blir veldig engasjert når hun snakker om temaet.

- Om du ikke ønsker å være 100 prosent monogam, betyr ikke det at du ikke elsker eller respekterer partneren din. Jeg tror de fleste synes andre mennesker er attraktive, og ønsker både bekreftelse og komplimenter fra andre – uten at det betyr at du ikke elsker partneren din.

Snakket tidlig om åpent forhold

Synnøve og kjæresten Mons møttes for første gang på et nachspiel hjemme hos han, etter at de hadde matchet på Tinder. Synnøve var ikke ute etter et forhold, hun ønsket å utforske seksualiteten sin. Men så klaffet de så bra, og begynte å date. Nå har de vært kjærester i over to år.

- Når innså du at du ønsket å ha et åpent forhold?

- Ganske tidlig – helt fra jeg begynte å tenke gjennom hva et forhold innebærer. Det føles så unaturlig at jeg kun skal gi kjærlighet til én person hele livet. For meg gir ikke det mening, men jeg har skammet meg mye over den tanken, da det strider imot normen om monogami.

FANT UT TIDLIG: Synnøve fant tidlig ut at et åpent forhold var riktig for henne. Foto: Ida Bergersen
FANT UT TIDLIG: Synnøve fant tidlig ut at et åpent forhold var riktig for henne. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Da Synnøve møtte Mons, var hun fast bestemt på at åpent forhold var riktig for henne. Derfor tok hun det opp tidlig.

- I min verden skal både partneren min og jeg ha mulighet og frihet til å ta egne valg. Da jeg tok det opp med Mons, hadde han ikke tenkt tanken selv, men han var åpen og interessert i det. Jeg skjønner at det kan være sårende om partneren gjennom flere år legger frem forslaget, da det kan føles som at hen har gått lei, men i og med at vi snakket om det tidlig har det vært helt uproblematisk, sier hun.

Mange fordommer

23-åringen forteller at mange tror at den ene parten i et åpent forhold har overbevis teller manipulert den andre. Slik trenger det ikke nødvendigvis å være.

For å kunne ha et velfungerende åpent forhold, mener Synnøve at det er lurt å ha noen tydelige regler, og sette grenser.

- Et åpent forhold fungerer ikke om man ikke kommuniserer godt. Noen tenker at alt er lov, men folk har jo grenser for hva de synes er akseptabelt. Mons og jeg har regler om at ingen av oss skal gjøre noe seksuelt eller romantisk med den samme personen mange ganger – da havner man mer over i poly-kategorien, og der er ikke vi akkurat nå.

Hun forteller at reglene har blitt til underveis, da det har vært nytt for begge to, og at grensene vil variere fra person til person.

- Man må respektere hverandre, lese hverandres behov, og være åpne om egne behov og følelser. Det er lov å ombestemme seg, og å sette ting litt på pause, uten at den andre blir sur. Dersom jeg ser at Mons har en dårlig periode, løper ikke jeg på byen og hooker opp med andre, sier Synnøve, og fortsetter:

- Man må ikke glemme partneren sin. Men noen gjør det, fordi det blir så gøy og spennende at man glemmer å pleie forholdet. Om partneren din bare har hatt sex med andre de siste tre ukene og ikke deg, vil du føle deg dritt. Partneren din bør være hovedprioritet, mener Synnøve.

PRIORITERING: Synnøve forteller at noen glemmer partneren sin litt, og da vil ikke et åpent forhold fungere. Foto: Ida Bergersen
PRIORITERING: Synnøve forteller at noen glemmer partneren sin litt, og da vil ikke et åpent forhold fungere. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Positivt for forholdet

Synnøve er overbevist om at hun og Mons sin relasjon har blitt sterkere ved å ha et åpent forhold.

- Min personlige mening er at forhold ikke skal handle om å eie. Jeg tror at vi får et bedre og sterkere kjærlighetsliv ved å kunne uttrykke kjærlighet og ha et fritt valg overfor andre. Om jeg ikke fikk mulighet til å la meg rive med av noen andre en kveld, ville jeg følt meg kvalt.

Det ville heller ikke vært rettferdig overfor kjæresten, mener Synnøve.

- Jeg er en livsnyter, og jeg ønsker det samme for Mons – at han skal få oppleve alle de gode aspektene av livet. Jeg synes det er urettferdig å frarøve ham opplevelser der han kan føle seg vakker, interessant og spesiell.

Noen synes det er ganske spennende å få detaljer etter at kjæresten har vært med en annen person, men der deler ikke Synnøve og Mons samme syn:

- Han har ikke noe behov for at jeg deler hver minste detalj, men jeg ønsker det, fordi jeg synes det er litt sexy. Jeg liker at andre jenter har lyst på han. Jeg liker tanken på at han unner seg noe godt, om det så er kos eller sex – det er bare koselig og gøy.

Sjalusi

- Har du kjent på sjalusi?

- Nei, jeg har ikke kjent på det, sier Synnøve med en liten latter.

- Men det handler mye om kontekst: Vi oppsøker ikke andre aktivt – vi er åpne dersom det dukker opp og faller seg naturlig. Det betyr ikke at vi savner eller mangler noe i forholdet vårt, men det blir en slags bonus.

Synnøve tiltrekkes av både kvinner og menn – noe hun pleide å skamme seg over da hun var yngre. På grunn av det, tok det litt tid før hun fikk utforsket hele seksualiteten sin.

- Nå er det for det meste jenter jeg går for. Jeg tror at mange biseksuelle kvinner føler at de blir holdt tilbake og ikke får utforsket hele sin seksualitet, dersom de er i et monogamt forhold. Det hadde jeg kjent veldig på selv, forteller hun.

23-åringen mener at det er mye tryggere å utforske nå, enn da hun var singel.

- Et av aspektene ved åpent forhold er at du kan utforske med partnerens bekreftelse og sikkerhet i ryggen. Jeg leter ikke etter bekreftelse og kjærlighet. Jeg er mye tryggere på meg selv, fordi jeg alltid har en person jeg gleder meg til å komme hjem til, og da blir verden mindre skummel å utforske. Avvisning stresser meg ikke, og å prøve og feile er ikke like ubehagelig, sier hun.

Er ikke perverst

Synnøve mener at mange har et feil inntrykk av personer i åpne forhold, og ser på dem som perverse mennesker som bare skal ha sex med mange forskjellige folk.

- For noen handler det om seksuelle behov, men for andre handler det om å ha fine, kjærlige opplevelser med andre. Man kan holde hender, flørte og kysse andre man føler en tiltrekning til – det trenger ikke å være en grisete ting.

Fordommene er mange, men det er også flere som er nysgjerrige og vil vite mer, forteller Synnøve.

- Noen digger det og blir nysgjerrige selv, mens andre synes det er helt grusomt og at det strider imot alle deres verdier. Jeg får spørsmål om det hele tiden, og det er overraskende mange som er i åpne eller halvåpne forhold selv, men som ikke snakker høyt om det fordi det er tabu. Selvs synes jeg bare at det er kult å være åpen om det.

MANGE TILBAKEMELDINGER: Synnøve får veldig mange spørsmål om forholdet, og meningene er svært ulike. Foto: Ida Bergersen
MANGE TILBAKEMELDINGER: Synnøve får veldig mange spørsmål om forholdet, og meningene er svært ulike. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Det sorte fåret i familien

- Hva sier familien din om at du er i et åpent forhold?

- De er litt mer konservative enn meg – jeg er det sorte fåret i familien. Men de bryr seg ikke så lenge begge samtykker, vi respekterer hverandre og behandler hverandre bra. Dersom de ikke hadde godtatt det, ville jeg ikke brydd meg om det uansett. Vi er to voksne mennesker som former vårt eget forhold.

- Er du ikke redd det kan oppstå følelser for andre?

- Nei, det er ikke noe jeg kan kontrollere. Om Mons hadde fått følelser for noen andre, måtte vi ha prøvd å jobbe oss gjennom det, eller gi slipp på hverandre. Man kan ikke styre hva den andre føler, og slike følelser kan jo oppstå i monogame forhold også.

Håper det blir mindre uglesett

Selv om Synnøve gir Mons mye bekreftelse, mener hun at hennes bekreftelse alene ikke er nok et helt liv.

- Når han sier at jeg er pen nå, etter to år i forholdet, er det omtrent det samme som at moren din sier at du er kul. Jeg verdsetter det, og tar det ikke for gitt, men det blir veldig repetitivt. Alle liker bekreftelse. Det er ikke nødvendigvis sånn at åpent forhold betyr full pakke – for noen kan det være nok å kunne flørte med andre på byen uten at kjæresten blir sur.

Synnøves håp er at åpent forhold skal bli mer normalisert og mindre uglesett.

- Det bør bli mindre farlig å prate om. Jeg vet at det kunne vært et godt alternativ for dem som synes forhold er vanskelig. Men det er jo ikke noe som passer for alle, understreker hun.

20 prosent har prøvd

Tidligere forskning viser at rundt 20 prosent av ektepar har eksperimentert med ikke-monogami, og at det kan gjøre oss lykkeligere på kort sikt.

Beate Alstad, spesialist i sexologisk rådgivning ved Sykehuset i Telemark, har tidligere uttalt til KK at det er helt normalt å få følelser for flere personer:

- Jeg tror at hjertet er stort og ingen går gjennom et langt liv uten å bli betatt, forelsket eller seksuelt tiltrukket av andre. Alle har evnen til å bli glad i flere mennesker, bare se på foreldre med mer enn ett barn som er like glad i alle barna sine. På samme måte kan vi også få romantiske følelser, bli forelsket og tenne seksuelt på flere enn én person.

Thomas Winther, familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg, sier i samme artikkel:

- Hvis dere begge ønsker å ha et åpent forhold og føler dere tilfreds med det, kan det fungere kjempebra. Men da må begge føle at det er en berikelse for forholdet og ikke noe som holder dere tilbake.

Det finnes mennesker som har levd i åpne forhold hele sitt voksne liv, hvor det fungerer veldig bra.

- Følelsen av å være betatt og nyforelsket er gode følelser som vil gjøre at du føler deg mer fornøyd i hverdagen. Det kan fungere kjempebra, men det kan også gå veldig dårlig, sier han.

For det kan jo føre til kjærlighetssorg, sjalusi og vanskelige situasjoner, spesielt dersom man ikke er god nok til å kommunisere med partneren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer