Dating:

Dater du hele tiden samme type mann?

- Det er veldig vanlig, sier sexologen.

DATER SAMME TYPE PERSON IGJEN OG IGJEN: - Noen velger partnere som ikke er bra for dem igjen og igjen, fordi det er det de er vant til, sier sexologen.
DATER SAMME TYPE PERSON IGJEN OG IGJEN: - Noen velger partnere som ikke er bra for dem igjen og igjen, fordi det er det de er vant til, sier sexologen. Vis mer
Publisert

Hvis du er singel og på leting ser du gjerne klart for deg hvordan drømmemannen eller drømmedama skal være. Kanskje du foretrekker mye skjegg, veltrente kropper, noen kilo for mye, selvsikkerhet, akademikere, håndverkere eller skikkelige «badboys»?

Hvis du tar deg selv i å date akkurat samme type person igjen og igjen, gjerne helt ubevisst, kan det være greit å bli bevisst på ditt eget mønster. Det er jo en grunn til at det ikke har fungert med denne type personer i fortiden.

Kanskje du kun dater høyt utdannede og intellektuelle menn, men kjeder deg når samtalene blir for seriøse og faktabaserte? Eller kanskje du kun dater menn eller damer som er sporty og veltrente, men blir drittlei av at de tilbringer så mye tid på treningssenteret og ikke kan kose seg med pizza, øl og godteri på kveldene? Eller dater du kun utilgjengelige menn, men er lei av at ingen vil forplikte seg?

Det er en grunn til at du faller for og velger den type dater og kjærester som du gjør. Vi lærer om forhold fra det øyeblikket vi blir født, og forholdet du har til foreldrene dine kan påvirke fremtidige parforhold.

Ta en titt på de tidligere forholdene dine. Hvilke trekk tiltrekkes du av? Hvilke egenskaper liker du ikke? Er det noen likhetstrekk?

DET KJENTE FØLES TRYGT: Hvem vi velger å date handler selvfølgelig om preferanser, hva vi tiltrekkes av og liker. Men det handler også om hva vi er vant til og hva som føles trygt og kjent.
DET KJENTE FØLES TRYGT: Hvem vi velger å date handler selvfølgelig om preferanser, hva vi tiltrekkes av og liker. Men det handler også om hva vi er vant til og hva som føles trygt og kjent. Vis mer

Følelser kan spille oss et puss

Kjærligheten er ikke alltid så logisk, og vi liker å tenke at den moderne kjærligheten er fri og vekkes til live av de rette følelsene. Men mye følelser betyr ikke nødvendigvis at forholdet er riktig.

- Kanskje vet du veldig godt hva du er ute etter, men det er ikke nødvendigvis full pott selv om du føler han er den rette og dere har god tiltrekning. Vanligvis kan vi stole på våre følelser, men de kan også spille oss noen puss og forårsake floker, også i kjærlighetslivet.

Det sier Kate Elin Søyland, som er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes til KK.

Vi lærer om relasjoner hele livet, og om du ser tilbake på barndommen forstår du kanskje hvorfor du ender opp med feil type kjæreste igjen og igjen. Det kan handle om udekkede behov, men det kan også handle om hvor du er i livet.

Løft blikket og se med åpent og nysgjerrig blikk på dine tidligere forhold, klarer du å se et mønster?

Et klassisk eksempel er de som kun tiltrekkes av menn som er voldelige fysisk eller psykisk, men det er bare ett av mange mønster. Faren med slike mønster er at du ikke stiller spørsmål ved det da det oppleves som normalt for deg.

Bryt mønsteret og finn drømmekjæresten

- Er det mulig å bryte et slikt mønster?

- Definitivt. Men det krever at du selv gjør jobben, og at du faktisk er blitt bevisst på at du har et usunt relasjonsmønster. For det er lett å bagatellisere og bortforklare, sier Søyland.

Søyland oppfordrer til å gjøre følgende:

1. Finn ut hva som er dine unike relasjonsfeller. Se på tidligere dater, kjærester og gjerne andre type relasjoner du har etablert. Hva går igjen?

2. Finn x-faktoren for sunn dating. Tre faktorer som må være til stede for at du skal møte daten igjen.

3. Definer din drømmedate og drømmekjæreste. Hva må du endre for å finne riktig kjæreste? For noen kan det være å date noen man ikke «føler for», som du kanskje tenker er «kjedelig», i stedet for å bare date «badboys». For andre kan det være å jobbe med trygghetsfølelsen i eget liv. Hvordan du har det påvirker hva du ser etter i en partner.

4. Snakk med gode venner. Kanskje de kjenner deg bedre enn du tror? Det er ikke uvanlig at de har sett bruddet komme, eller sier at han ikke er din type. Gode samtaler og refleksjoner kan øke din relasjonskompetanse, men det er handlingen som avgjør.

- Det er dette terapi handler om. Ikke bare gode samtaler, men om å oppdage usunne mønster og relasjonsfeller som hindrer deg i å leve det gode liv, sier Søyland.

LIKE BARN LEKER BEST: Det kan være lurt å velge en kjæreste som ligner på deg selv.
LIKE BARN LEKER BEST: Det kan være lurt å velge en kjæreste som ligner på deg selv. Vis mer

Oppveksten påvirker

Hvem vi velger å date handler selvfølgelig om preferanser, hva vi tiltrekkes av og liker. Men det handler også om hva vi er vant til og hva som føles trygt og kjent.

- Det er veldig vanlig å date samme type person igjen og igjen. Mange kvinner som har et godt forhold til faren sin velger menn som har de samme kvalitetene som faren. De ønsker samme trygghet i et parforhold som det de har fått av faren i oppveksten, forklarer Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Det finnes også mange kvinner som konsekvent velger å date slemme, utilgjengelige menn, eller såkalte «badboys». Det kan virke spennende, men fungerer ofte dårlig over tid fordi det ikke gir nok trygghet.

- Vi søker noe annet i et forholdet vi skal ha over tid, enn for eksempel i en kortvarig sexpartner. Men noen velger partnere som ikke er bra for dem igjen og igjen, fordi det er det de er vant til. Hvis du har vært i voldelige forhold før er sjansen stor for at du kan havne i voldelige forhold igjen, sier Winther.

Vi mennesker er vanedyr, og liker og føler trygghet rundt det som er kjent for oss.

- Men er det mulig å bryte et slikt mønster?

- Ja, det er fullt mulig, men det kan hende du trenger hjelp for å få det til. Det er ikke alltid vi ser vårt eget mønster. Snakk med en venn og spør om de kan hjelpe deg med å finne en partner som er mer riktig for deg, oppfordrer han.

LIGNER PÅ PAPPA: - Mange kvinner som har et godt forhold til faren sin velger menn som har de samme kvalitetene som faren. De ønsker samme trygghet i et parforhold som det de har fått av faren i oppveksten, sier sexologen.
LIGNER PÅ PAPPA: - Mange kvinner som har et godt forhold til faren sin velger menn som har de samme kvalitetene som faren. De ønsker samme trygghet i et parforhold som det de har fått av faren i oppveksten, sier sexologen. Vis mer

Analyser dine tidligere forhold

Hva slags person mener de som kjenner deg best at du passer sammen med? Husk at like barn leker best.

Hva er det du trenger i fremtidige forhold? Trenger du kjærlighet, trygghet, frihet eller tillit?

Ta en titt på de tidligere forholdene dine. Hvilke trekk tiltrekkes du av? Hvilke egenskaper liker du ikke? Er det noen likhetstrekk?

Se for deg det ideelle forholdet ditt. Hvordan ville det sett ut?

Ved å svare på disse spørsmålene kan du kanskje forstå hvorfor du har valgt feil partner i fortiden og kanskje få hjelp til å velge riktig partner i fremtiden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer