Dating og status:

Dating: Er det virkelig et problem om hun tjener mest?

Da det oppstod trøbbel mellom Steve og Miranda i «Sex og singelliv», fordi hun tjente mer, tenkte vi at det var gammeldags. Men er det noen menn som føler seg truet av kvinners suksess?

DATING OG STATUS: Er det sånn at noen menn føler seg truet av kvinner som er suksessfulle i jobben? FOTO: HBO
DATING OG STATUS: Er det sånn at noen menn føler seg truet av kvinner som er suksessfulle i jobben? FOTO: HBO Vis mer
Publisert

- Jeg vil nyte min suksess, ikke unnskylde meg for den, sa Miranda til sine tre venninner i the big apple, da Steve ikke ville at Miranda skulle kjøpe en dyr dress til han. Han ville betale selv, men dressen var altfor dyr, og paret som aldri klarte å gi slipp på hverandre, opplevde sitt første brudd.

Men hvordan står det til her hjemme, 15-20 år senere?

Vi er et av verdens mest likestilte land, men finnes det for noen menn en grense for hvor vellykket en dame kan være på jobb før hun blir «skremmende»? Her har forskerne gått inn for å prøve å finne et svar.

– Mange menn jeg har intervjuet om temaet ytrer seg i retning av «ja, takk, begge deler». Den ideelle kvinnen skal stemme med en blanding av nye og gamle forventninger. Både ambisiøs og selvstendig, og være pen og presentabel – for å si det enkelt, sier Øystein Gullvåg Holter, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO, til KK.

Her til lands vet vi en del om hvem som ender opp med hvem, hvem som gifter seg eller blir samboere, men vi vet mindre om hva som skjer i prosessen med å finne og velge partner, i en norsk kontekst.

Holter forteller at dette er et tema som er oppe til diskusjon i uformelt samvær mellom mennene, ifølge en svensk studie som er gjort på menn i «giftemoden» alder innen «investment banking», en bransje som er regnet for å være nokså verdikonservativ.

– Noen vil ha det «gamle» idealet om en oppofrende representativ kvinne, mens andre utfordrer dette og mener det gir dårligere samliv. Alt dette gjelder nok mest i middelklassen – og normer og verdier kan være nokså forskjellige i andre deler av befolkningen. Men her mangler vi altså studier som går dypere inn i selve prosessen med valg av partner, forklarer han.

Holter mener likevel vi skal være forsiktige med å trekke konklusjoner om at menn ikke interesserer seg for ambisiøse kvinner eller blir truet av dem – eller at kvinner med ambisjoner blir kravstore og finner mennene utilstrekkelige. Dette kan lett bli stereotypier.

Ulike forventninger til kvinner og menn

Meningene er altså delte. Men én ting er hva vi sier, en annen ting er hva vi faktisk gjør. Og noen kan nok la seg påvirke av en kvinnes status og karriere uten å kanskje være helt klar over det.

– Jeg tror at hvis du spurte en del unge mennesker rett ut om dette så ville mange sagt nei, for vi har nok ikke et bevisst forhold til det. Mange menn synes det er fantastisk at kvinner er ambisiøse. Men hvis man går inn i et maskulint yrke, så vil kanskje noen menn føle at man trår inn på deres område og det blir litt konkurranse, sier Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog, til KK.

Det viste også en norsk undersøkelse utført av Markedshøyskolen i samarbeid med Tankesmien Agenda i 2015. De tok utgangspunkt i en studie fra Harvard Business School og utførte et eksperiment der over 100 norske studenter fikk forelagt en historie om en suksessrik karrierejeger. For halvparten av deltakerne het hovedpersonen Hans, mens for den andre halvparten het hovedpersonen Hanna. Og resultatene var oppsiktsvekkende.

FORSKJELLER: Synes menn at det er mindre tiltrekkende om dama tjener mer? FOTO: NTB scanapix
FORSKJELLER: Synes menn at det er mindre tiltrekkende om dama tjener mer? FOTO: NTB scanapix Vis mer

Selv om de oppfattet Hanna og Hans som like kompetente, så de på Hans som en kjernekar, mens de ikke hadde særlig sansen for Hanna og anså henne som egoistisk. Det var spesielt menn som vurderte Hanna negativt.

De som utførte undersøkelsen tror at årsaken til forskjellene kan henge sammen med kjønnsstereotyper der menn oftere blir sett på som naturlige ledere, mens kvinner forventes å være mer omsorgsfulle og empatiske. Og stakkars «Hanna» passer ikke med stereotypien.

– Selv om ny forskning på menn viser mer ubevisst partiskhet og nedvurdering av kvinner enn det man har vært klar over, finnes det også en tendens til idealisering av kvinner, blant annet i partnervalg og romantiske situasjoner. Dette varierer også med alder og modenhet. Det kan godt tenkes at menn med bedre selvfølelse oftere tiltrekkes av «sterke» kvinner, eller føler seg mindre truet, men det er ikke sikkert at dette er hovedsaken eller normalen i menns partnervalg i Norge i dag, sier Holter.

Sterk og ambisiøs, ikke det samme som feminin?

Heller ikke Schmidt tror dette kun handler om at menn ikke liker at kvinnen tjener mer penger enn mannen, men at det har mer dyptliggende og nyanserte årsaker enn penger og status.

– Hvis man spør heterofile menn om de tenner mest på feminine eller maskuline kvinner, så svarer nok flertallet at det feminine er mest tiltrekkende. Mens for kvinner er det maskuline mer tiltrekkende. Så må man se på hvilke assosiasjoner vi ofte har til det maskuline og feminine, forteller hun.

Det maskuline forbindes ofte med styrke, kraft, dominans, uavhengighet, målrettethet og høyt konkurranseinstinkt, mens femininitet ofte forbindes med flyt, kreativitet, helhetstenkning, følsomhet og omsorg.

– Når vi ønsker å være attraktive for det motsatte kjønn glir vi ofte automatisk inn i en måte å være på som samsvarer med det feminine og maskuline. Når en mann som virkelig tenner på feminine damer møter en superambisiøs dame, så kan han synes hun er imponerende, men han vil kanskje ikke nødvendigvis se det feminine og myke i henne, forklarer Schmidt.

Forførelse handler om helt andre ting enn «lederegenskaper»

Schmidt sier det er viktig at vi ikke misforstår dette og tror vi må tilpasse oss med å jekke ned på lønnskrav og karrierevalg, eller si at kvinner ikke bør være ambisiøse. Men når vi kurtiserer så kommer det også helt andre faktorer inn.

– Når man skal ha en romantisk date med noen så vil man jo ikke ha det som et businessmøte. Det er jo ikke det som er romantisk. Da er det litt andre ting enn å snakke om jobb og ambisjoner som er greia. Det betyr ikke at jeg synes kvinner skal gjøre seg mindre, eller å late som de er mindre suksessfulle, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer