Datingapper

Datingapper er mer seriøse enn ryktet tilsier

Personer som finner kjærligheten gjennom datingapper har mer langsiktige intensjoner, ifølge ny studie.

ØNSKER EN KJÆRESTE: Mange tenker at datingapper brukes mest for å finne en person å ha utforpliktende sex med, men forskning viser at mange på datingaper har mer langsiktige intensjoner. FOTO: NTB
ØNSKER EN KJÆRESTE: Mange tenker at datingapper brukes mest for å finne en person å ha utforpliktende sex med, men forskning viser at mange på datingaper har mer langsiktige intensjoner. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange tenker at datingapper i hovedsak blir brukt til å finne tilfeldige sexpartnere og uforpliktende dater. Det er kanskje ikke så rart når vi hører om datingtrender som ghosting, submarining, gatsbying og sneating, som alle har til felles at man ikke behandler daten særlig hyggelig.

Datingtrendene handler om at daten slutter å ta kontakt uten nærmere forklaring, går på date med deg kun fordi du spanderer mat og drikke eller forsvinner for en periode og så dukker opp igjen som om ingenting har skjedd.

Er det rart at datingapper har fått et litt frysete rykte?

Nå viser imidlertid en stor sveitsisk studie at personer som finner kjærligheten gjennom datingapper har mer langsiktige intensjoner. Studien viser at forhold som starter på datingapper er like tilfredsstillende som de som starter offline. De som finner kjærligheten på datingapper er faktisk mer tilbøyelige til å flytte sammen, ifølge studien.

Se for deg at du treffer en attraktiv og tiltrekkende person på en datingapp. Dere bruker tid på å prate og bli kjent, og så avtaler dere en date. Da vil du ofte ha mye bedre forutsetninger for å vurdere om dere passer sammen eller ikke, enn om du for eksempel blir sjekket opp på byen og avtaler en date uken etter, uten at du egentlig vet spesielt mye om vedkommende eller om dere har noen felles interesser og verdier.

Er det da på tide å legge bort mytene om at datingapper kun blir brukt til å finne tilfeldige og uforpliktende partnere?

Dette viser forskningen

Ifølge den sveitsiske studien har kvinner som møter partneren sin ved hjelp av en datingapp et større ønske om barn og en større intensjon om å få barn de neste tre årene.

De som møter partneren sin på nett rapporterer også om like mye tilfredshet og livstilfredshet som de som møter partneren sin et annet sted enn på nett. Forhold som blir dannet på datingapper gir altså like mye tilfredshet som andre forhold.

Men det er kanskje ikke så rart? Når du laster ned en datingapp eller registrerer deg på et datingnettsted, er jo det et veldig direkte forsøk på å finne noen. Da er det kanskje ikke så rart at personer som bruker datingapper er mer klar for forpliktelse og barn enn personer som ikke velger å registrere seg på slike apper og nettsteder.

KAN FINNE KJÆRLIGHETEN PÅ DATINGAPPER: Personer som møtes på datingapper er faktisk mer tilbøyelige til å flytte sammen, ifølge ny studie. FOTO: NTB
KAN FINNE KJÆRLIGHETEN PÅ DATINGAPPER: Personer som møtes på datingapper er faktisk mer tilbøyelige til å flytte sammen, ifølge ny studie. FOTO: NTB Vis mer

Vil finne en livspartner

- Jeg tror absolutt at flere og flere leter etter noen de kan få et langvarig forhold med. Det handler ikke lenger bare om å finne en kjæreste, men om å finne noen å bygge et liv med. Vi vil ikke lenger kaste bort tid på tull, og setter oss dermed mer inn i hvordan vi kan finne den rette.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver til KK.

Men hvorfor får vi ikke den følelsen når vi er på datingsidene? Hvorfor er det så mange som sier at datingapper bare er fulle av useriøse mennesker, hvis dette stemmer?

Det handler om den utviklingen som datingsidene og samfunnet generelt har hatt de siste 10 årene, og selvfølgelig det faktum at datingsidene er mer opptatt av å tjene penger enn å faktisk være et verktøy for å finne en kjæreste, ifølge Hagen.

- Jeg spår en stor endring når det kommer til jakten på kjærligheten i tiden fremover. Vi går en spennende tid i møte, hvor jeg tror at flere og flere vil være opptatt av de nære relasjonene og hvordan de har det med seg selv, sier hun.

SLETTER TINDER: For mange par er det et viktig skritt at begge sletter datingapper for å satse videre på hverandre. FOTO: NTB
SLETTER TINDER: For mange par er det et viktig skritt at begge sletter datingapper for å satse videre på hverandre. FOTO: NTB Vis mer

Vil finnes tilbud for alle

- Vi mennesker er ulike og har ulike mål i livet, men grunnleggende i oss alle er ønsket om tilhørighet og anerkjennelse. Vi er flokkdyr og det er ikke så rart at mange søker en langvarig partner.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Det utvikles stadig nye datingnettsteder og datingapper for å møte det økende behovet. Appene blir også mer spesifiserte, og det finnes egne apper for personer som leter etter en kjæreste, en venn, en sexpartner, en uforpliktende date osv.

- Det vil nok alltid finnes et tilbud for personer som bare ønsker en sexpartner og uforpliktende møter, men det vil nok også komme flere tilbud for dem som søker etter en kjæreste og en langvarig partner, sier han.

For noen føles det litt stigmatiserende å lete etter en kjæreste og dermed innrømme at de savner noen, og mange sier nok at de ikke ønsker seg en kjæreste selv om de innerst inne ønsker noen å dele livet med.

Hvis du derimot er en av dem som kun er på jakt etter noe uforpliktende, trenger du ikke bekymre deg. Det vil nok alltid finnes likesinnede som ønsker det samme.

SERIØS NETTDATING: Mange som treffer potensielle partnere på nett vet mer om personen de skal på date med enn for eksempel etter et møte på et utested. FOTO: NTB
SERIØS NETTDATING: Mange som treffer potensielle partnere på nett vet mer om personen de skal på date med enn for eksempel etter et møte på et utested. FOTO: NTB Vis mer

Nettdating i endring

Da datingsidene først kom, var det med kjærlighet som mål, og det var ingen annen grunn til å registrere seg enn at man ønsket å finne en kjæreste.

I ettertid, når flere og flere har begynt å bruke internett, har sidene utviklet seg til å bli mer sosiale nettsteder hvor man kan være ute etter å bygge nettverk, finne seg en elsker, bli forelsket, få oppmerksomhet osv.

- Rammene er satt på bakgrunn av muligheten som datingsidene ser til å tjene mest mulig penger. Det er selvfølgelig synd, men forståelig, sier Hagen.

Nettdatingen er likevel i endring, og det kommer nye og bedre datingapper hele tiden. Mange spår også at fremtiden for nettdating er mindre overfladisk.

Hagen holder selv på med å utvikle en datingside hvor det å ønske en kjæreste skal være eneste grunnen til at du ønsker å være der.

- Alle profiler må først godkjennes etter en 15 minutters videosamtale med en av de ansatte, og det er et krav om at du har det bra med deg selv og livet du lever for å bli godkjent som medlem. Ellers blir du henvist til coaching, forklarer Hagen.

Hvis du er lei av Tinder, Happn og andre mer overfladiske datingapper, kan det være betryggende å høre at markedet er i endring og at det kommer flere og flere apper som kan hjelpe deg med å finne ekte kjærlighet, hvis det er det du ønsker deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer