Dating

De 4 vanligste feilene vi gjør på date-appene

Er det fortsatt lurt å legge ut et bilde av seg selv i sykkeshorts?

DE STØRSTE TABBENE: På kjærlighetsjakt men sliter med å finne lykken? Kanske du gjør en av disse feilene! FOTO: NTB Scanpix
DE STØRSTE TABBENE: På kjærlighetsjakt men sliter med å finne lykken? Kanske du gjør en av disse feilene! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å finne lykken gjennom datingtjenester som Tinder og Happn blir utvilsomt mer og mer vanlig. Man oppretter en profil, velger ut de beste bildene av seg selv, skriver en tekst som forhåpentligvis skal fange interessen hos noen - så er sveipingen i gang.

Matchmaker og datingekspert Ane Hagen beskriver denne formen for dating som helt fantastisk, mest fordi det gir folk mulighet til å bli kjent med mennesker man aldri ville blitt kjent med ellers.

- Samtidig har det gjort oss kaldere. I takt med den digitale utviklingen har vi mistet enorme porsjoner med empati. Vi er blitt mye mer egosentriske.

- Hvorfor det?

- Når vi møter noen via digitale flater, distanserer vi oss automatisk fra den personen vi er i ferd med å møte. Vi får ikke den personlige følelsen med personen like fort, noe som igjen gjør at vi ikke forholder oss til vedkommendes følelser. Da tar vi ikke relasjonen så alvorlig og det er lettere å droppe å svare på meldinger.

- Det gjør det vanskeligere å treffe noen, forsetter Hagen.

De største feilene

Hun har hjulpet single mennesker i over 15 år med å finne kjærligheten. Enten ved å hjelpe til med å lage en datingprofil som er både spennende og som stemmer overens med virkeligheten - eller som en hjelpende hånd for å starte dialogen med nye mennesker.

Etter å ha både sett og hjulpet utallige folk med datingprofilene sine, har Ane merket seg noen gjengangere med årene som hun tror mange gjør feil:

1. Fremstiller seg feil

En av de vanligste tabbene er å fremstille seg bedre enn den man er.

- Det er egentlig helt naturlig, fordi det er så mange profiler der ute, så mange føler de må forbedre seg for å få den oppmerksomheten og sjansen de trenger. Men folkens: Det går an å ha en ærlig profil som også er bra.

2. Fake friluftsinteresse

En annen ting som har utviklet seg til en slags trend i løpet av det siste året er å fremstå som en ihuga friluftsmann/kvinne. Det tror ikke Hagen fungerer lenger.

- Jeg tror ikke nødvendigvis at et profilbilde med jakthund eller spreke sykkelshorts gir så stor effekt. Det fungerte kanskje i starten da det ikke var så vanlig, men nå gjør jo alle det. De som er oppriktig interessert drukner jo i dem som har kjøpt seg profft sportsutstyr for å ta et bilde til Tinder - jeg tror folk gjennomskuer det.

3. Unngår å vise kropp

Ifølge Hagen er det overraskende mange, spesielt damer, som ikke ønsker å vise hvordan kroppen deres egentlig ser ut på datingprofilene.

- De velger å bruke bilder hvor bare ansiktet synes, i stedet for å være stolt av den helheten de har. Det er faktisk noe menn klager veldig ofte på til meg. Med tiden har jeg sett mange eksempler på damer som etter hvert har valgt å stå frem med sin fantastiske kropp og som har fått masse oppmerksomhet - da vet mennene hva de går til.

4. Ramse opp hva du ikke vil ha

- Noe av det verste du kan gjøre er å fortelle i en profil hva du ikke vil ha. «Jeg vil ikke ha forespørsel om sex», «jeg vil ikke ha en mann som er utro», «jeg vil ikke ha en sur dame» - oppramsing av alle tidligere, dårlige erfaringer er en no-go, sier Hagen.

Da fremstiller man seg selv som en negativ person, og når folk er på utkikk etter en partner, da er man på utkikk etter positive vibber.

- Du har kun noen få minutter med oppmerksomhet fra en potensiell partner: Bruk dem godt, sier hun.

- Tørre å være ærlig

Matchmakeren trekker også frem ærlighet som en viktig faktor for å lykkes. Man må være ærlig om hva man føler, hvor man står, hva man synes er vanskelig og eventuelle tidligere erfaringer man har med seg.

Når man skal gå inn i en relasjon, er man nødt til å snakke på det følelses-nivået - der hvor menneske møter menneske, skal vi tro Hagen.

- Man må også tørre å stille konkrete spørsmål. Vi mennesker tenker mye, og derfor er den største feilen vi gjør ikke å tørre å være ærlig - dette gjelder også menn.

- Og forresten: Vær åpen. Går man inn på alle profiler med «finn 5 feil»-innstillingen, er det bare å droppe hele jakten.

«Høy, mørk og kjekk»

- Ane, hvordan vil du beskrive datingkulturen i 2020?

- Den er faktisk ganske todelt. Vi har noen som absolutt ikke vil kjenne på følelser i det hele tatt, som kun befinner seg innenfor hook up-kulturen. For disse folka blir kjærlighet for seriøst, de ønsker ikke noe ansvar og heller ingen konsekvenser. Og så har vi dem som virkelig savner noen i livet sitt og som ønsker å finne den store kjærligheten. De er det flere av det året her - mange har kjent på ensomhet under koronapandemien, sier Hagen.

I spørsmål om hvilken type mann kvinner oftest vil ha, ler Ane til svar.

- Utenom høy, mørk og kjekk? Kvinner liker faktisk ofte menn som er flotte, har stil, god energi og som smiler mye - vi er lite opptatt av om vedkommende går på fjelltur eller er på tur med sykkelen.

Godt etablert. God selvfølelse. God økonomi. Et godt forhold til ekser og unger. Det er stikkord Ane trekker frem som en etterlengtet mann i datingmiljøet.

- Hadde det vært én type mann man kunne duplisert og levert til alle damer, så hadde det vært den modellen, ler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer