Hpv

- De fleste med HPV-virus får små og usynlige vorter

Nei, det er ikke farlig. Og nei, om du får kjønnsvorter betyr det ikke at du har kreft. Her er alt du trenger å vite om sykdommen!

KJØNNSVORTER: Hele 70 prosent av befolkningen vil oppleve å få kjønnsvorter en gang i livet, likevel vet fåtallet av oss hva det egentlig er.  Foto: Shutterstock / Hrecheniuk Oleksii
KJØNNSVORTER: Hele 70 prosent av befolkningen vil oppleve å få kjønnsvorter en gang i livet, likevel vet fåtallet av oss hva det egentlig er. Foto: Shutterstock / Hrecheniuk Oleksii Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å snakke om kjønnssykdommer ligger fremdeles dypt inne, til tross for at det er vanligere å få enn vi kanskje tror.

Kjønnsvorter, eller Kondylomer som det heter på fagspråket, er blant de vanligste kjønnssykdommene her til lands. Likevel vet de færreste av oss hva kjønnsvorter er, hvordan de oppstår og hva som kjennetegner dem. 

- Minst 70 prosent av alle som har sex vil bli smittet med HPV i løpet av livet. Samtidig er det bare én av ti som vil få synlige kjønnsvorter, har medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn i Oslo, Marius Johansen tidligere uttalt til KK.no. 

Det forklarer hvorfor mange ikke vet at de har, eller har hatt, kjønnsvorter, og hvorfor en så stor andel av befolkningen vil bli smittet en eller annen gang i løpet av livet. 

LES OGSÅ: Er det greit å date når man har en kjønnssykdom? 

IKKE KREFT:Rostøl Bakken, psykiatrisk sykepleier ved sex og samfunn, forteller at kjønnsvorter ikke er kreft og at de er alt annet enn farlige. Foto: Kai Myhre
IKKE KREFT:Rostøl Bakken, psykiatrisk sykepleier ved sex og samfunn, forteller at kjønnsvorter ikke er kreft og at de er alt annet enn farlige. Foto: Kai Myhre Vis mer

Hva er kjønnsvorter?

Så hva er egentlig denne sykdommen som vi alle mest sannsynlig kommer til å plages med?Sissel Rostøl Bakken, psykiatrisk sykepleier ved sex og samfunn, forteller at kjønnsvorter er vorter som oppstår på huden i underlivet - men det er ikke bare en type.

- For å få vorter må du først ha blitt smittet med vorteviruset. Kjønnsvortene kan komme med en gang eller lenge etter at du ble smittet av et HPV-virus, sier Rostøl Bakken og fortsetter:

- Det som gjør vortene litt vanskelige å identifisere er at de kan variere i størrelse og utseende. Noen er små, hudfargede og flate, mens andre kan være mer knudrete og hvite. I tillegg er det varierende hvor mange som kommer. Noen kan få bare én eller det kan komme flere. Likevel får de fleste med HPV-virus små og usynlige vorter, eller ingen vorter. 

I dag kjenner vi til mer enn 100 ulike typer av Humant Papilloma virus (HPV), og i 90 prosent av tilfellene skyldes kjønnsvorter HPV type 6 og 11, forteller Rostøl Bakken og presiserer:

- Disse typene HPV gir ikke kreft! Mange forbinder HPV kun med kreft, men slik er det altså ikke. Så om du får kjønnsvorter, betyr det ikke at du har kreft. 

- Så det er ikke farlig om man får kjønnsvorter?

- Nei, det er ikke farlig, og det er relativt lett å bli smittet.

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer du kan få i munnen

- HPV-virus er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen

Det er med andre ord ingen krise om du skulle oppdage at du har fått kjønnsvorter; hverken er det uvanlig eller farlig. Likevel er kjønnssykdommen veldig smittsom dersom man ikke vet at man har den, eller tar visse forholdsregler.

Antagelig har så mange som 70 prosent blitt smittet i Norge

- HPV-virus er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen. Siden de fleste ikke får vorter, er det veldig mange som ikke er klar over at de har viruset. De kan allikevel smitte videre. Antagelig har så mange som 70 prosent blitt smittet i Norge, sier Rostøl Bakken og fortsetter:

- HPV-virus smitter lett når man har synlige vorter. Etter at vortene er borte er smittefaren er mindre, og man kan ikke bli smittet av samme virus på nytt. 

- Hvordan blir man smittet?

- Kjønnsvorter skyldes smitte fra en person som allerede har HPV til en annen ved direkte kontaktsmitte ved kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Viruset sitter med andre ord i huden og kan smitte ved kontakt med hud mot hud, forteller Rostøl Bakken og fortsetter:

- Det er også mer sannsynlig at man blir smittet av en som har synlige vorter, enn fra en som bare har infeksjonen, men ingen synlige vorter. 

SMITTSOMT: Kjønnsvorter skyldes smitte fra en person som allerede har HPV til en annen ved direkte kontakt. Viruset sitter med andre ord i huden og kan smitte ved kontakt med hud mot hud. Foto: Shutterstock / George Rudy
SMITTSOMT: Kjønnsvorter skyldes smitte fra en person som allerede har HPV til en annen ved direkte kontakt. Viruset sitter med andre ord i huden og kan smitte ved kontakt med hud mot hud. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer

Men man kan selvfølgelig gjøre tiltak for å unngå å bli smittet - og det innebærer ikke nødvendigvis å droppe all form for hudkontakt.

- Kondom beskytter til en viss grad, men kun dersom den beskytter mot kontakt mellom smittet og frisk hud. Altså kun dersom den beskytter det smittede område, for ved samleie vil det allikevel være en del hudkontakt nedentil selv om du bruker kondom, forklarer Rostøl Bakken. 

LES OGSÅ: Symptomene du ikke bør ignorere

Likevel vil vaksinering være den beste løsningen og sikreste løsningen dersom man vil være på den sikre siden.

- Etter hvert vil vi nok se mindre kjønnsvorter, da HPV-vaksinen som om brukes i vaksineprogrammet til unge jenter, gir god beskyttelse mot synlige kjønnsvorter. Det er viktig å nevne at det er kun Gardasil-vaksinen som beskytter mot kjønnsvorter, sier Rostøl Bakken og legger til:

- Dersom man som voksen ønsker å vaksinere seg mot kjønnsvorter, er det altså denne man må be om få satt. Vaksinen kurerer ikke en infeksjon som allerede er til stede, men det er heller ikke skadelig å ta HPV-vaksine om man allerede er smittet av HPV. Den vil kunne forebygge den smitten man ikke har fått. 

- Hvordan kan menn beskytte seg?

- Dessverre er det bare jenter som får tilbud om gratis vaksine i Norge i dag, noe som er synd siden smitten gjerne forflyttes via menn. Det pågår nå heldigvis diskusjon om også gutter skal få tilbud via det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Men enn så lenge er det kondom som gjelder. 

HPV-VAKSINE: I dag får alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksine. Foto: Shutterstock / Komsan Loonprom
HPV-VAKSINE: I dag får alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om gratis HPV-vaksine. Foto: Shutterstock / Komsan Loonprom Vis mer

- Mange som får kjønnsvorter opplever at det blir en psykoseksuell belastning

Rostøl Bakken forteller videre at kjønnsvorter heldigvis som oftest ikke er smertefulle, og at de fleste opplever kun litt kløe, svie og til tider sprekker i huden. Derimot opplever en del større «smerter» psykisk når de finner ut av at de har fått kjønnsvorter, fordi det fremdeles er skambelagt. 

- De færreste seksuelt overførbare infeksjoner er synlige for partnere, og det kan kanskje være en av grunnene til at de som får kjønnsvorter opplever at det blir en psykoseksuell belastning, sier Rostøl Bakken og utdyper:

- Noen av de jeg har snakket med har fortalt at de har opplevd seg «merket», og at de har måttet fortelle at de har hatt sex med andre når de kanskje akkurat er i ferd med å skulle ha sex med en ny partner. Når jeg problematiserer dette og sier at de fleste har jo hatt sex med andre før, er det synligheten de kommer tilbake til; noen kan se at de har blitt smittet. 

I tillegg er jo vortene synlige mye lengre enn hva det tar å behandle for eksempel klamydia, noe som også kan bidra til å øke belastningen for de som er smittet forteller hun. 

- Mange har også fått med seg at HPV-virus kan gi kreft, og jeg presiserer da alltid at kjønnsvorter ikke fører til kreft, noe som også kan lette en del bekymring hos den som har fått påvist kjønnsvorter. 

LES OGSÅ: Har kjæresten din fått en kjønnssykdom?

Slik blir du kvitt kjønnsvortene

Men hva gjør man dersom man først oppdager at man har blitt smittet? Hvordan blir man kvitt vortene? Eller kan man i det hele tatt bli kvitt dem? 

- Tilstanden er ikke livsvarig, de fleste utvikler immunitet mot den enkelte virustypen i løpet av 12-18 måneder. Så dersom du opplever at kjønnsvortene har vært borte i et halvt år, kan du beroliges med at viruset sannsynligvis er bekjempet av kroppen, og at du trolig ikke lenger kan smitte andre. 

Men det er ikke alltid at vortene forsvinner av seg selv, med tanke på at noen typer er mer pågående enn andre. Da er det diverse behandlinger man må ty til så tidlig som mulig. 

- Kjønnsvorter forsvinner oftest av seg selv, men kan komme tilbake på samme sted eller nye steder i perioden kroppen er i ferd med å utvikle immunitet, sier Rostøl Bakken og fortsetter:

- Det er også mulig å behandle dem om man ønsker det, da er hovedhensikten med behandlingen å lindre de fysiske, kosmetiske eller psykoseksuelle plagene som kan oppstå. Behandling kan bidra til å fjerne synlige vorter, og kan bidra til raskere immunisering mot viruset. 

- Hvordan behandling er vanlig å ty til?

- De behandlingene vi benytter i dag er enten liniment eller krem som påføres direkte på vortene hjemme en ukes tid. Vortene kan også fryses eller brennes bort, eventuelt fjernes med laser eller operasjon. Samtlige av disse behandlingene må gjøres hos lege eller hudspesialister.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer