Samlivsbrudd:

– De første alenehelgene lå jeg og gråt fordi jeg savnet barna

Men etterhvert klarte firebarnsmamma Mette å sette pris på egentiden.

METTE HAR OPPLEVD TO SAMLIVSBRUDD: Noe av det vanskeligste for meg var å skulle gi slipp på kontrollen, forteller hun. FOTO: Privat
METTE HAR OPPLEVD TO SAMLIVSBRUDD: Noe av det vanskeligste for meg var å skulle gi slipp på kontrollen, forteller hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Et samlivsbrudd er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve, spesielt dersom det er barn involvert. Savn, sorg og tomhet, er tre ord firebarnsmamma Mette Lunne (36) bruker for å beskrive den første tiden som nyskilt mamma.

– De første alenehelgene lå jeg konstant og gråt. Ikke på grunn av eksmannen, men fordi jeg savnet barna, forteller hun til KK.

– Jeg husker veldig godt den aller første kvelden helt uten barn. Jeg satte meg ned for å se på tv og dempet automatisk lyden fordi den var så høy. Da kom jeg på at det jo ikke var noen hjemme som jeg måtte dempe lyden for, den tomhetsfølelsen gjorde ubeskrivelig vondt.

– Da den neste barnefrie helgen kom, tenkte jeg «herregud, er det sånn resten av livet mitt skal bli!». Jeg kjente på at jeg frivillig hadde gitt slipp på barna mine, noe man jo på sett og vis gjør. Det var også vanskelig å tenke på at jeg kom til å gå glipp av så mye, ikke bare annenhver helg men også bursdager og julaftener.

Grusomt å være uten barna i høytidene

Mette har fire barn i alderen tolv år til ti måneder. De to eldste barna fra hennes første forhold var de første årene hos faren sin annenhver helg, men bor i dag hos henne på heltid. Hun har også en fem år gammel datter fra et annet forhold som er hos henne seksti prosent av tiden.

Mette forteller at noe av det vanskeligste for henne har vært å gi slipp på kontrollen. Som mamma liker hun å ta ansvar for å pakke skolesekker, ha oversikt over barnas mange avtaler og ta vare på dem når de er syke.

Den første julaftenen var helt grusom, så jeg overtalte eksmannen min til at vi måtte gjøre noe sammen på dagtid. En jul tok han med seg barna på ferie slik at jeg ikke fikk se dem hele julen, det var veldig tøft. Jeg hadde ikke lyst til å smile og være glad, fordi da følte jeg at jeg sviktet dem veldig, sier hun.

De første barnefrie helgene ville Mette holde seg mest mulig hjemme, i tilfelle noe uventet skulle skje med barna. Hun brukte også overdrevent mye tid på å rengjøre hjemmet.

– Jeg skulle være superwoman og tenkte at det måtte være veldig ryddig når barna kom hjem, slik at jeg da kun hadde fokus på dem. Men jeg begynte etter hvert å kjenne på at det var deilig å bruke alenetiden på å slappe litt av og være meg selv, ikke bruke den på å vaske huset og skrubbe meg selv i hjel. Jeg tror det er sunt å komme til det punktet hvor du gir litt slipp, sier hun.

Begynte å kjenne på gleden ved å være singel

Med to samlivsbrudd bak seg har Mette gjort seg mange tanker om hva som skal til for å komme seg helskinnet gjennom den første tunge tiden.

– Jeg husker at datteren min kom hjem og spurte om jeg hadde gjort noe gøy i helgen. Sannheten var at jeg hadde hatt det skikkelig tøft og at jeg bare hadde ligget i senga og vært veldig lei meg, men det kunne jeg jo ikke fortelle til henne.

– Det fikk meg til å innse at det var mitt ansvar å ta vare på meg. Hvis jeg har hatt en fin helg og har fått ladet batteriene mine, er jeg en bedre mamma når de kommer tilbake. Det er jo veldig utmattende å være så lei seg hele tiden.

SAVNET BARNA: Mette syntes de første helgene uten barn var helt grusomme. I dag har hun tre barn boende hos seg på heltid, mens datteren på fem bor hos henne seksti prosent av tiden. FOTO: Privat
SAVNET BARNA: Mette syntes de første helgene uten barn var helt grusomme. I dag har hun tre barn boende hos seg på heltid, mens datteren på fem bor hos henne seksti prosent av tiden. FOTO: Privat Vis mer

Gradvis tok Mette tak i livet sitt og begynte å kjenne på gleden ved å være singel. Hun kom i gang med trening, noe som resulterte i at hun følte seg bedre både fysisk og psykisk. Hun tok også initiativ til å komme seg ut av huset.

Til tross for at hun ikke hadde snakket med enkelte venninner på flere år, tok hun mot til seg og kontaktet dem på Facebook.

– Jeg fortalte dem at jeg gikk gjennom et samlivsbrudd og at det ville være koselig å ta opp kontakten igjen. Responsen var utelukkende god. Det å ta kontakt etter så lang tid er jo i grunn en kjærlighetserklæring til den venninnen du en gang har hatt.

– Noen av dem hadde jeg bare kontakt med et par ganger, da vi merket at vi var blitt for forskjellige. Men med andre var det akkurat som å være «back in the days» og vi fikk umiddelbart like god kontakt som før, smiler hun.

– Det var viktig for meg å finne tilbake til den personen jeg var før jeg fikk barn, men hvem var den personen egentlig? Det var litt skummelt å tenke på. Det er så lett å utslette den personen når du får barn, fordi du tenker på barna først i alle sammenhenger.

Fokuserte på at barna skulle ha det bra

Noe av det viktigste for Mette har vært å fokusere på at barna skal ha det godt. Da hun innså at det gikk mot et samlivsbrudd for andre gang, hadde hun et sterkt fokus på at de måtte samarbeide godt for datterens skyld.

– Vi var uenige om mye.Vi gikk derfor i terapi hvor vi bestemte oss for å legge uenighetene til side og ha fokus på datteren vår og hva som var bra for henne.

– I dag er han fortsatt en positiv ressurs i livet mitt. Han kommer ofte på besøk eller middag og har faktisk blitt veldig god venn med min nye mann. Han har også selv fått en kjæreste som jeg synes er helt fantastisk.

– Et samlivsbrudd er en sorg du aldri helt kommer over, men du lærer å leve med det. Det er tomt og trist i starten, men det går over!

En sorg man ikke sender blomster til

En skilsmisse kan ifølge familieterapeut Mary-Ann Torp hos Samtalen AS på mange måter sammenlignes med en sorg.

Men i motsetning til sorg forbundet med dødsfall, er det etter en skilsmisse ofte en forventning om at man skal reise seg raskere.

– Skilsmisse er den sorgen man ikke sender blomster til, da det er forventet at man skal være sterk og ta seg sammen, sier hun.

– Det er mange grunner til at skilsmisse oppleves som en sorg. Du har gjerne mistet bildet du hadde av en lykkelig familie, du har kanskje også mistet hjemmet ditt og fått en dårligere økonomi.

– Samfunnet er dessuten slik at de som fungerer bra sammen som en familie blir sett på som vellykket. Det å plutselig ikke tilhøre den eliten og i stedet skulle identifisere seg som alenemamma eller alenepappa, kan også være en sorg.

Individuelt hvor lenge man sørger

Ifølge familieterapeuten er det veldig vanlig å sørge en god stund etter at samlivsbruddet er et faktum.

Hvor lenge denne perioden varer er riktignok veldig individuelt og kan blant annet avhenge av bruddets omfang.

– Et brudd på grunn av utroskap kan for eksempel være mye vanskeligere å takle enn dersom begge parter var enige om å gå fra hverandre.

– Den første vanskelige perioden kan vare i et helt år, slik at man har vært gjennom alle merkedagene. Men det vil alltid være en vedvarende sorg over å ikke få være sammen med barna på de dagene man ønsker.

Gi deg selv lov til å kjenne på de vonde følelsene

Familieterapeuten mener at man etter et samlivsbrudd må tillate seg selv å kjenne på at det er vondt og vanskelig.

Selv om det er bra å la livet gå videre, kan det å febrilsk finne på aktiviteter for å døyve smerten i noen tilfeller gjøre vondt verre.

– Den første tiden er det jo veldig mye praktiske ting som skal gjøre, man skal kanskje selge huset eller flytte. Men når disse tingene har lagt seg, ser jeg at mange blir forvirra og tenker «hva skal jeg gjøre nå?». Noen velger da å erstatte savnet etter barnet med å gå ut og feste, mens andre blir deprimerte og ikke orker å gjøre noe som helst.

– Det kan derfor være lurt å oppsøke hjelp, for eksempel samtaleterapi. Både for din egen del for å bearbeide bruddet, men også for barnas skyld. Det er viktig å legge sine egne følelser til side for å samarbeide bra om barna. Man kan godt synes synd på seg selv og være lei seg, men allikevel være der for barna. Dersom barnet for eksempel har fått et nytt rom og nye møbler hos pappa, bør man glede seg med barnet selv om det kanskje føles som at man dør litt innvendig.

Bra for barna å se at foreldrene har det bra

Når den verste perioden er over og man begynner å nyte tiden alene, opplever noen foreldre skyldfølelse fordi de har det gøy uten barna. Dette er ifølge Torp også noe hun kjenner igjen fra ordinær sorgterapi.

– Man skal liksom bare savne hele tiden, men slik er det ikke i virkeligheten. Savnet er jo der, men man kan ikke slutte å leve av den grunn. Livet må gå videre og det beste for barna er at de ser at mamma og pappa har det bra selv om de ikke er tilstede.

– Det er også viktig å huske at den verste smerten vil gå over. Selv om noen kan leve i det og være bitre i mange år etter et samlivsbrudd, opplever de aller fleste at de får et godt liv igjen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer