Dating:

De mest (og minst) effektive sjekkereplikkene på datingapper

«Hei» er sjelden en god start.

BY PÅ DEG SELV: - Å åpne med noe som skaper dialog vil skape større interesse og danne et bedre grunnlag for en date, sier eksperten. FOTO: NTB
BY PÅ DEG SELV: - Å åpne med noe som skaper dialog vil skape større interesse og danne et bedre grunnlag for en date, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

«Gjorde det vondt da du falt ned fra himmelen?», «Tror du på kjærlighet ved først blikk, eller må du se på meg én gang til?»

Alle som har brukt sjekkeapper og datingsider vet at det finnes utrolig mange ulike strategier og åpningsreplikker som brukes for å få oppmerksomhet og danne kontakt.

Noen sender ut et «Hei» til absolutt alle de matcher med på Tinder, og venter spent på hvem som svarer og ikke. Andre skriver lange, gjennomtenkte meldinger med fokus på noe du har nevnt i din egen profil. Andre igjen kommer med en grov kommentar om kroppen din eller prøver seg på en klein, oppbrukt sjekkereplikk.

Hva som fungerer og ikke avhenger nok av personen som sender meldingen, vi tolererer mer fra en person som vi anser som veldig attraktiv. Men det avhenger nok også av mottakeren. Noen er åpne for sexprat med én gang, mens andre vil skygge banen bort.

Så hva er egentlig mest og minst effektivt?

Vær genuin og åpen

- Sjekking er så veldig individuelt, så man må huske at alle er forskjellige. Det kan være at en grov sjekkereplikk eller vits fungerer veldig bra hos noen, mens den kan gå virkelig galt hos andre.

Det sier Tone Haldorsen, som er sexolog og parterapeut til KK.

Hun sier at på generell basis er det ofte dette som gjelder:

- De mest effektive sjekkereplikkene er de som er genuine, oppriktige og som skiller seg ut. Å åpne med noe som skaper dialog vil skape større interesse og danne et bedre grunnlag for en date. Om man viser interesse for noen, og oppfører seg høflig, kommer man veldig langt, sier Haldorsen.

Hos jenter kan man for eksempel starte med å vise forståelse for at det er mange menn som tar kontakt kun for sex. Hos menn kan man for eksempel åpne med å vise forståelse for at høydekrav hos kvinner kan være et problem på datingmarkedet.

- På denne måten får man i gang en dialog, sier hun.

DÅRLIGE SJEKKEREPLIKKER: - De minst effektive er de sjekkereplikkene som er direkte invitasjoner til sex, og som fjaser for mye rundt, sier eksperten. FOTO: NTB
DÅRLIGE SJEKKEREPLIKKER: - De minst effektive er de sjekkereplikkene som er direkte invitasjoner til sex, og som fjaser for mye rundt, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Unngå disse åpningsreplikkene

- Hva er de minst effektive sjekkereplikkene på datingapper da?

- De minst effektive sjekkereplikkene er de som er direkte invitasjoner til sex, og som fjaser for mye rundt. Om man kun baserer seg på grovt språk og grov humor, kan man miste mange. Dette gjelder både menn og kvinner, men særlig hos kvinner er dette upopulært, sier Haldorsen.

Aldri send dickpics eller andre nakenbilder uten samtykke. Det er straffbart om mottaker ikke har gitt samtykke.

Det er heller ikke populært å starte med å spørre om økonomi, hvor høy hen er, hvor mye hen veier og lignende.

- Ikke masseproduser meldinger heller. Det er mange eksempler på personer som har sendt samme melding til flere, og dette er veldig lite populært, sier Haldorsen.

ATTRAKSJONEN AVGJØR: Synes vi en person er attraktiv godtar vi mye mer og tenker positivt om det meste. FOTO: NTB
ATTRAKSJONEN AVGJØR: Synes vi en person er attraktiv godtar vi mye mer og tenker positivt om det meste. FOTO: NTB Vis mer

Tenk over hva du egentlig er ute etter

Det første du bør tenke på er hva du egentlig er ute etter. Sex, forhold, venner eller andre typer relasjoner?

- Hvis du får mange matcher og likes, har det ikke så stor betydning hva du skriver og du kan lettere komme gjennom nåløyet med et «hei» enn andre, sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver til KK.

Dårlige sjekkesetninger om stjerner, måner og utseende blir ofte sett på som morsomt hvis vi anser personen som sier det som tiltrekkende.

- Slik fungerer vi mennesker. Synes vi en person er attraktiv godtar vi mye mer og tenker positivt om det meste. Har du derimot en profil som ikke virker så attraktiv, bør du ha litt mer fokus på startreplikken for å få muligheten til å komme i kontakt, råder hun.

I de fleste tilfeller vil et «hei» være en dårlig start. En kommentar om utseende til den du prøver å sjekke opp er som regel også en dårlig idé.

- Du bør være ydmyk og ærlig. Du skal vise genuin interesse og sette den andre foran deg selv, i alle fall en liten periode til dere har blitt kjent, råder Hagen.

IKKE MASSEPRODUSER MELDINGER: Noen sender ut et «Hei» til absolutt alle de matcher med på Tinder, og venter spent på hvem som svarer og ikke. FOTO: NTB
IKKE MASSEPRODUSER MELDINGER: Noen sender ut et «Hei» til absolutt alle de matcher med på Tinder, og venter spent på hvem som svarer og ikke. FOTO: NTB Vis mer

Åpningsreplikken kan være viktig

En nylig gjennomført studie samlet inn og analyserte folks meldinger på datingapper før første date, og fulgte opp i ettertid for å se hvor sannsynlig det var at de ville møtes igjen, skriver Psychology today.

De aller fleste brukte uskyldige åpningsreplikker som «Hei, hvordan går det?»

Studien viser at åpningsreplikken kan være viktig for om det blir en første date, men at den har liten betydning for om det blir flere dater senere.

Det kan med andre ord være lurt å legge litt innsats i åpningsreplikken for å sikre at det i det hele tatt blir en første date.

3 gode åpningsreplikker

- Så hva er en god åpningsreplikk på datingapper?

- Finn noe i profilen til den andre som du kan stille spørsmål om. Noe som viser at du ble imponert eller nysgjerrig, sier Hagen.

Hun kommer med noen eksempler:

1«Utrolig deilig med en profil som ikke inneholder toppturbilder! Men du har kanskje gjort det for å skille deg ut?»

2. «Hei, så hyggelig med match! Hvordan går det? Klar for å sette i gang datingen etter covid?»

3. «Ser ut som om du er like foody som meg. Hvilken restaurant er din favoritt i byen vår?»

- Tenk nytt og skill deg ut, det er det viktigste, sier Hagen.

Kort oppsummert kan det være lurt å gi et kompliment til den andre personen eller stille et spørsmål om noe som skilte seg ut på profilen deres. Det engasjerer og oppmuntrer til videre dialog, og kan være en fin måte å starte samtalen på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer