Frayseksuelle

- De mister lysten og tenningen når de får følelser for noen

For frayseksuelle kan det ifølge ekspertene være vanskelig å få et tradisjonelt parforhold til å fungere.

FRAYSEKSUELLE: - Seksualiteten er ikke sort-hvitt, og du er ikke nødvendigvis bare det ene eller det andre. Det finnes mange gråsoner, og det er det som er så spennende, sier Gamnes. Foto: NTB
FRAYSEKSUELLE: - Seksualiteten er ikke sort-hvitt, og du er ikke nødvendigvis bare det ene eller det andre. Det finnes mange gråsoner, og det er det som er så spennende, sier Gamnes. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du er singel og møter en ny og tiltrekkende person. Dere har god kjemi, blodet bruser og sexlysten er på topp. Etter hvert som tiden går knytter du deg mer og mer til denne personen, og du begynner å utvikle følelser. I takt med at du blir mer forelsket, forsvinner sexlysten.

Har du opplevd det eller kjenner du noen som har det slik?

KK har tidligere skrevet om flere litt ukjente seksuelle legninger, som alloseksualitet, demiseksualitet og autoseksualitet. Men har du hørt om frayseksualitet?

Personer som er frayseksuelle mister sexlysten når det oppstår følelser i en relasjon. De har gjerne mye sexlyst i kortvarige relasjoner, men sliter med tenningen når det kommer følelser inn i bildet.

For mange kan det være vanskelig å være i langvarige forhold fordi sexlysten uteblir når det skapes et nært bånd.

Men er det egentlig positivt at vi setter ord på alle disse nyansene av seksuelle legninger?

ALT PÅVIRKER OSS: - Jeg har et utgangspunkt om at seksualiteten er i endring hele livet og påvirkes av det du opplever, sier sexologen. Foto: NTB.
ALT PÅVIRKER OSS: - Jeg har et utgangspunkt om at seksualiteten er i endring hele livet og påvirkes av det du opplever, sier sexologen. Foto: NTB. Vis mer

Lysten forsvinner

- Å være frayseksuell er det motsatte av å være demiseksuell. Frayseksualitet handler om å miste lysten og tenningen når du får følelser for noen. Du har gjerne mye sexlyst når du møter en ny person, men så forsvinner lysten i det du utvikler følelser for vedkommende.

Det forklarer sexolog Siv Gamnes til KK.

Dette kan være et problem for personer som ønsker å etablere et forhold som varer over tid, fordi de mister sexlysten når det oppstår følelser.

Hvis du derimot ønsker å kun ha korte relasjoner, trenger det ikke være noe problem.

- Seksualiteten er ikke sort-hvitt, og du er ikke nødvendigvis bare det ene eller det andre. Det finnes mange gråsoner, og det er det som er så spennende, sier Gamnes.

NÆR RELASJON: Frayseksualitet handler om å miste lysten og tenningen når du får følelser for noen. Foto: NTB.
NÆR RELASJON: Frayseksualitet handler om å miste lysten og tenningen når du får følelser for noen. Foto: NTB. Vis mer

Spenningen forsvinner

- For noen handler det nok om at de tenner på spenningen med en ny partner, og at det er det de synes er seksuelt attraktivt. Med en gang de blir bedre kjent, får følelser og føler en trygghet i relasjonen, er det ikke så spennende lenger og sexlysten forsvinner.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

Hvis du er frayseksuell kan det være vanskelig å få et tradisjonelt parforhold til å fungere, men mange kan nok ha et åpent forhold og sex med andre enn sin faste partner.

- Det kan også hende at man får til å ha en seksuell relasjon med den man har følelser for, men at man ikke har den samme tenningen og spenningen som med tilfeldige sexpartnere. En del demiseksuelle kan også ha sex med personer de ikke har følelser for, men det er vanskeligere fordi de mangler den tilknytning, forklarer Winther.

- Seksualiteten er i endring hele livet

- De fleste av disse merkelappene som settes på seksualiteten vår kommer fra USA, og der har de tydeligvis et ekstremt behov for å kategorisere alt mulig, sier Gamnes.

Disse begrepene brukes ikke aktivt innen faget her i Norge, men for noen kan det være positivt å føle at det det blir satt ord på og at de ikke føler seg alene om å ha det slik.

Det negative med slike kategorier er at det kan hindre deg i en utvikling.

- Jeg har et utgangspunkt om at seksualiteten er i endring hele livet og påvirkes av det du opplever. For mange kan slike merkelapper hindre dem i å endre seg og tenke annerledes, forklarer Gamnes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer