Samlivsbrudd

De vanligste årsakene til at det blir slutt

Det trenger ikke nødvendigvis å være utroskap.

GJØRE DET SLUTT: Hva er egentlig de vanligste årsakene til at parforhold ikke fungerer? Vi har hørt med ekspertene!  Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
GJØRE DET SLUTT: Hva er egentlig de vanligste årsakene til at parforhold ikke fungerer? Vi har hørt med ekspertene! Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang opplevd et skikkelig vondt brudd? Da har du helt sikkert stilt deg selv spørsmålet om hva det egentlig var som gikk galt en million ganger - var det du som var problemet, eller kanskje det var han? Var det ikke meningen at dere skulle være sammen?

Det kan være flere årsaker til at et brudd forekommer, men hva er egentlig de vanligste årsakene?

LES OGSÅ: Slik takler du et vondt brudd

Virkeligheten samsvarer ikke med illusjonen

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at det ofte er andre årsaker til at det oppstår brudd i nylig inngåtte relasjoner, enn det det er i langvarige forhold.

- I ferske forhold er det vanlig med brudd når man innser at man har søkt sammen kun grunnet fysisk tiltrekning. Når hverdagen kommer forstår man at det er lite man har til felles utenfor sengen.

- På den andre siden kan det også bli et brudd dersom man finner ut at man egentlig bare er gode venner og ikke kjærestemateriale – det er lite seksuell tiltrekning så forholdet dør ut. Et forhold som skal vare trenger nemlig kompatibilitet både i og utenfor soverommets fire vegger.

En annen faktor som kan være avgjørende for et brudd i et ferskt forhold er at virkeligheten ikke samsvarer med illusjonen man har sett for seg.

- I ferske forhold er det heller ikke uvanlig å gå inn med illusjoner om hvordan forholdet skal være. Da ser man ikke på hva som er realiteten og kjenner frustrasjon når drøm og virkelighet ikke samsvarer, forklarer hun.

LES OGSÅ: Den beste måten å gjøre det slutt

Tre hovedårsaker til at langvarige forhold ikke fungerer

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at han som psykolog har erfart at en av de vanligste årsakene til brudd i langvarige forhold er at man oppdager etter hvert at man er mer forskjellig enn man trodde.

- Altså at man ikke passer så godt sammen personlighetsmessig, og har oversett disse forskjellene. Det er forståelig, for vi vil jo helst at det skal klaffe, så vi både skjuler og overser viktige forskjeller, men det går jo ikke i lengden.

- Den neste årsaken kan vi kalle «utarming»; forholdet gir ikke lenger det det ga i begynnelsen. Vi blir hverdagslige for hverandre, og får ikke lenger den gode følelsen, bekreftelsen, spenningen. Vi går trøtt på hverandre.

Videre forteller han at den tredje årsaken ofte henger sammen med de to første, og er kanskje mer et symptom enn en årsak: vi møter en annen.

- Vi tror at det vil klaffe bedre med en annen. Vi tenker at det er mer spenning og bekreftelse i et nytt forhold, sier han.

VÆRT SAMMEN LENGE: Når man har vært sammen en stund hender det ofte at man blir hverdagslige for hverandre, og får ikke lenger den gode følelsen, bekreftelsen og spenningen man pleide å få. Da kan det fort forekomme et brudd.   Foto: Photographee.eu - Fotolia
VÆRT SAMMEN LENGE: Når man har vært sammen en stund hender det ofte at man blir hverdagslige for hverandre, og får ikke lenger den gode følelsen, bekreftelsen og spenningen man pleide å få. Da kan det fort forekomme et brudd. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ville du tilgitt et sidesprang?

Forskning viser at manglende respekt ender med brudd

En annen faktor som kan ødelegge et langvarig forhold er ifølge Schmidt hvis en av partene viser mangel på respekt.

- Gottman instituttet er anerkjent for forskning på relasjoner. De gjennomførte undersøkelser over 16 år på hva som gjør at enkelte forhold ikke varer. Etter å ha analysert tusenvis av videoopptak av nyetablerte par kom de frem til en hovedfaktor.

- De kunne med nesten 90 prosent sannsynlighet forutsi om paret ville gå fra hverandre eller ikke i fremtiden. De fant at i par hvor den ene eller andre parten viste tegn til manglende respekt var brudd en sannsynlig utgang, sier hun.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er tatt fem igjen til nytte for nye lesere! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer